Læsetid: 4 min.

Trump eskalerer handelskrigen med Kina og underløber internationale handelsregler

Den amerikanske præsident Donald Trump har opfordret sine embedsfolk til at overveje, om den nye straftold på kinesiske varer, som i sidste måned blev foreslået, skal øges fra 10 til 25 procent. Dansk Industri kalder de potentielle konsekvenser »uoverskuelige« og frygter, at WTO’s autoritet vil blive endegyldigt undermineret
Arbejdere på en mandelfabrik i Californien. Også det amerikanske landbrug kan blive hårdt ramt af USA’s og Kinas handelskrig. Begge lande spiller fortsat med musklerne, og situationen risikerer at eskalere yderligere.

Arbejdere på en mandelfabrik i Californien. Også det amerikanske landbrug kan blive hårdt ramt af USA’s og Kinas handelskrig. Begge lande spiller fortsat med musklerne, og situationen risikerer at eskalere yderligere.

Gao Shan

3. august 2018

Handelskrigen mellem Kina og USA er i fuld gang.

Amerikanerne har allerede indført 25 procents straftold på kinesiske varer til en værdi af 36 milliarder dollar, og i løbet af de kommende uger forventes en lignende toldsats at blive pålagt en mindre varegruppe svarende til 16 milliarder dollar.

I første omgang ramte straftolden hovedsageligt ting som stål og aluminium, men Trump-administrationen har større ting på tegnebrættet. I juli kom det frem, at den amerikanske regering planlægger at anordne en straftold på ti procent på en varegruppe til den svimlende værdi af 200 milliarder dollar – cirka 40 procent af den samlede amerikanske import fra Kina. Det vil ramme alt fra fisk og råolie til håndtasker.

Onsdag opfordrede den amerikanske præsident så sine embedsmænd til at se på, om man skulle opjustere den indstillede toldsats fra 10 til 25 procent – mere end en fordobling og mildest talt en afgørende forskel.

»Hvis de gør alvor af det, så går de virkelig planken ud, og så har vi en handelskrig for fuldt blus,« siger Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
Morten Lind anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

USA er vist godt på vej til at isolere sig selv.
Trump nedgør alt og alle og fortæller hele tiden, hvor god han selv er.
Er der ikke snart nogen i USA, der kan få styr på ham?