Baggrund
Læsetid: 3 min.

Trump presser sin justitsminister til at stoppe Ruslands-undersøgelse

I et udfald på Twitter giver USA’s præsident udtryk for, at den igangværende undersøgelse af hans kampagnestabs mulige hemmelige aftale med russiske agenter ’burde stoppes’
I et udfald på Twitter giver USA’s præsident udtryk for, at den igangværende undersøgelse af hans kampagnestabs mulige hemmelige aftale med russiske agenter ’burde stoppes’

Carlos Barria/Ritzau Scanpix

Udland
3. august 2018

Donald Trump har tilsyneladende givet sin justitsminister, Jeff Sessions, ordre til »omgående« at trække stikket på den særlige efterforsker Robert Muellers undersøgelse af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland. Det er i al fald en oplagt tolkning af et tweet, som den amerikanske præsident udsendte onsdag.

Trump raser jævnligt på Twitter over Mueller-undersøgelsen, som han konsekvent omtaler som »en heksejagt«. Trump beordrede angiveligt Mueller fyret i 2017, men trak i land efter at være stødt på modstand i Det Hvide Hus. Trump har siden givet udtryk for, at han har fortrudt at have udpeget Sessions til justitsminister, fordi denne har erklæret sig inhabil i alle spørgsmål, der relaterer sig til Muellers undersøgelse.

»Det er en forfærdelig situation, og justitsminister Jeff Sessions burde stoppe denne manipulerede heksejagt nu, før den sætter flere skampletter på vores land,« tweetede Trump.

»Bob Mueller er totalt forvirret, og hans 17 vrede demokrater, der udfører hans beskidte arbejde, er en skændsel for USA!«

’17 vrede demokrater’

Udtrykket »17 vrede demokrater« er Trumps betegnelse for en konspirationsteori, der tillægger Muellers undersøgelseshold en politisk bias. Mueller selv er republikaner, hans direkte overordnede er republikaner, og hans hold af efterforskere tæller medlemmer, som tidligere har doneret til både det republikanske og det demokratiske parti.

Det demokratiske kongresmedlem Adam Schiff, medlem af Parlamentets efterretningsudvalg, er bestyrtet over præsidentens eventuelle ordre.

»USA’s præsident har lige bedt sin justitsminister om at afslutte en undersøgelse, som præsidenten, hans familie og hans kampagnestab kan være impliceret i,« tweetede Schiff. »Dette er et åbenlyst forsøg på at forhindre retten i at gå sin gang. Amerika må aldrig acceptere det.«

Trumps pressesekretær, Sarah Sanders, afviser dog, at Trump har givet nogen ordre til Sessions: »Det var ikke en ordre, men præsidentens holdning,« sagde hun til journalister i Det Hvide Hus.

To Trump-advokater benægter også, at twitter-beskeden skal forstås som en ordre. »Præsidenten har ikke udstedt nogen ordre eller retningslinje til justitsministeriet herom,« siger advokat Jay Sekulow til Washington Post.

»Jeg mener, det er meget veletableret, at præsidenten bruger tweets til at udtrykke sin mening,« sagde Trumps advokat Rudy Giuliani til samme avis. »Han bruger jo eksplicit ordet ’burde’.«

Sabotage

Det Hvide Hus har dog tidligere sagt, at Trumps tweets skal opfattes som officielle tilkendegivelser fra præsidenten. USA’s justitsminister udpeges suverænt af præsidenten, der når som helst kan fyre ham og udpege en ny.

Som leder af justitsministeriet er Sessions den øverste autoritet for den særlige undersøgelse, og selv om han har erklæret sig inhabil, kan Sessions udmærket sabotere Mueller-undersøgelsen ved at bede sin vicejustitsminister Rod Rosenstein om at fyre Mueller eller ved at fyre Rosenstein.

Sessions har dog ikke givet udtryk for at ville tage sådanne skridt.

Trumps udfald på Twitter onsdag var foranlediget af den retssag, som startede tirsdag imod den tidligere Trump-kampagnechef Paul Manafort, der retsforfølges af Muellers hold.

»De der gamle sigtelser har ikke noget at gøre med nogen hemmelig aftale – det er svindel,« tweetede Trump i en kommentar til processen mod Manafort.

Trump har ret i, at de 18 sigtelser for bankbedrageri og skatteunddragelse, som Manafort står sigtet for ved en føderal domstol i Virginia, ikke direkte vedrører de påståede hemmelige forbindelser mellem Trump-kampagnen og russiske agtenter. I de fem måneder, hvor han stod i spidsen for Trumps kampagne, forblev Manafort dog i kontakt med sine partnere i Ukraine og Rusland, hvoraf mindst én har forbindelse til russiske efterretningstjenester, ligesom Manafort tilbød en russisk oligark private briefinger om kampagnen.

Mueller har anklaget 31 personer, deriblandt 12 russiske efterretningsmedarbejdere, og tre tidligere Trump-hjælpere har indgået aftaler om strafnedsættelse mod fuld aflæggelse af vidnesbyrd over for anklagemyndigheden.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Der er vist tradition for, at man selv bliver afsat, hvis man stopper en undersøgelse mod en selv. Det lugter da også langt væk efter det kommer for tæt på.

Kim Folke Knudsen, Henrik L Nielsen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Trump er ved at ødelægge USA og deres form for demokrati.
Populisme, der ender i autokrati, er godt på vej.
De har virkelig fået kam til det gule hår.

Lad dog pattebarnet i Det Hvide Hus i fred.
Det fortjener IKKE at blive citeret eller analyseret af os såkaldte normale
Hvis det er et problem er det primært mellem ham og den amerikanske befolkning.
Den eneste - men meget store - bekymring er at dets tilstedeværelse måske er et symptom på at det står meget galt til i USA.

Kim Folke Knudsen

Donald Trumps gode ven og forhenværende kampagnestrateg Steve Bannon rejser rundt i Europa for at afsætte amerikanske højreekstremistiske fodaftryk på europæisk politik. Var der nogen der sagde fremmed udenlandsk indblanding i vores europæiske nationer ?

Jeg tror oprigtig talt ikke, at Donald Trump ser det som kontroversielt, hvis hans støtter har trukket på russisk støtte og kampagne. Det handlede jo om " Det gode formål " at få establissementet i Washington og specielt Demokraternes Præsident kandidat Hillary Clinton fejet ned under gulvtæppet.

Lidt forenklet sagt så lever USA´s Præsident Donald Trump på udtalen:

Målet helliger midlet punktum.