Læsetid: 4 min.

Tyrkere slår ring om Erdoğan: »Det hele må være et spil mod os«

Tyrkiets konflikt med Washington har sendt liraen i frit fald. I Antakyas guldbasar er der gang i forretningen – og i spekulationsteorierne
Guldsælgeren Ismael Kumru i lyserød skjorte taler med kunderne foran sin butik i Antakyas basar. Han siger, at det kører for hans forretning, fordi liraens fald har gjort tyrkerne interesserede i guld.

Guldsælgeren Ismael Kumru i lyserød skjorte taler med kunderne foran sin butik i Antakyas basar. Han siger, at det kører for hans forretning, fordi liraens fald har gjort tyrkerne interesserede i guld.

Waleed Safi

15. august 2018

ANTAKYA – I den gamle basar i den tyrkiske by Antakya er guldbutikkerne propfyldte med mennesker. Mænd og kvinder nærstuderer guldet bag udstillingsvinduerne. I munden på hinanden spørger de til guldets kvalitet, renhed og pris.

»Liraens fald har eddersparkme sat gang i vores forretning,« siger den 56-årige guldhandler Ismael Kumru.

Guld har siden tidernes morgen været højt værdsat, men specielt i krisetider flokkes folk om det ædle metal, og det er krisetid i Tyrkiet i disse dage. Den tyrkiske lira har mistet 27 procent af sin værdi i forhold til den amerikanske dollar i løbet af august. De tyrkere, som har råd, køber guld for at sikre sig mod yderligere økonomiske vanskeligheder.

»Guld er altid mere sikkert end papir og kreditkort,« siger en kunde, 43-årige Burhan Gencer.

Tyrkiets indenrigs- og udenrigspolitiske problemer er talrige og snørklede. Manglende ytringsfrihed. Et autokratisk præsidentielt system. Militærkampagner i det sydøstlige Tyrkiet mod kurderne. En militærintervention i Syrien.

Men det største problem er nok præsident Erdoğans sammenstød med Washington.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Så længe Erdogan kan fortsætte med at skubbe ansvaret fra sig og fortælle, at det er de andre, så længe kan han måske bevare magten.
Men når der går hul på bylden og tyrkerne finder ud af, at Erdogan er en dårlig administrator, så falder huset sammen, for i realiteten har Erdogan tiltaget sig al magten, men det indebærer også al ansvaret.