Læsetid: 4 min.

Tyrkiet er ved at løbe tør for muligheder, hvis den økonomiske krise ikke skal sprede sig

Tyrkiets præsident Erdogan og den tyrkiske centralbank har kun få dage til at forhindre den tyrkiske valuta, liraens, kollaps. Hidtil har Erdogan afvist den konventionelle visdom om, hvordan man håndterer finanskriser – og i stedet leveret en latterlig løsning
Inflationen i Tyrkiet har nået 15 pct. og ventes at stige yderligere, så Erdogans opfordring til sine landsmænd om at veksle deres dollar til tyrkiske lira af ren og skær patriotisme vil være en decideret dårlig forretning.

Inflationen i Tyrkiet har nået 15 pct. og ventes at stige yderligere, så Erdogans opfordring til sine landsmænd om at veksle deres dollar til tyrkiske lira af ren og skær patriotisme vil være en decideret dårlig forretning.

Aris Messinis

14. august 2018

For et årti siden ramte finanskrisen den globale økonomis hjerte – de strategisk vigtige banker i USA og Europa. Men det tog lang tid, før det kom så vidt. Forud for den store krise i 2008 havde en række minikriser fundet sted andre steder i verden.

I løbet af en 15-årig periode arbejdede problemer på de nye markeder sig ind i hjertet af det internationale system. Mexico, Thailand, Indonesien, Sydkorea, Brasilien, Rusland og Argentina var alle advarsler om, at uhensigtsmæssig global finansiering i sidste ende ville koste dyrt for de rige udviklede lande. Desværre blev advarselssignalerne ignoreret.

Derfor er Tyrkiet vigtig. Landets genrejsning fra recessionen for 10 år siden har været mangelfuld. Handelspolitikken har været præget af stadig flere spændinger. Reformen af ​​det finansielle system har været ufuldstændig.

Rentestigning ikke noget for Erdogan

Lige nu ligner Tyrkiet en lokal krise uden væsentlige afsmittende effekter på omverden. Men krisen kan potentielt blive mere alvorlig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Morten Lind
  • Kim Folke Knudsen
Espen Bøgh, Morten Lind og Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kenneth Krabat

3 millioner internt fordrevne flygtninge fra mestendels Syrien i Tyrkiske flygtningelejre: Uden direkte at spekulere på, hvilken retning de ville tage, hvis Tyrkiet holdt op med at fodre dem, hvad skal så være Europas respons til dén problemstilling?

Claus Nielsen, Morten Lind, Kim Bang Sørensen, Kim Folke Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis det er sådan at europæiske banker er eksponeret for den uhyggelig store tyrkiske gæld har Erdogan den sindssyge et voldsomt stort pressionsmiddel - oven på de 3 mio. flygtninge - mod EU og faktisk kan tvinge EU til at hjælpe Tyrkiet med deres gældsproblem - en græsk løsning ?

Claus Nielsen, Morten Lind og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Ja og fortsættelsen på de to ovenstående velvalgte kommentarer: Kenneth og Torben er indlysende.

Når så Europa (EU) Læs Tyskland ender med at skulle tage stilling til en ny flygtningestrøm og gribe til finanserne for at redde deres egne banker ?

Så rejser Steve Bannon rundt i hele Europa for at hælde benzin på det højreekstremistiske bål og fjerne den sidste rest af borgerlige midterpartier samt venstrefløj. Donald Trump vil dernæst kunne stille sig op i USA og sige se på Europa. De er i lommen på en tyrkisk diktator. Jeg sagde fra og indførte sanktioner, men Europa har anbragt sig selv i et flygtningekaos uden lige. Stem på mig og min politik.

Henrik Pedersen

Kenneth Krabat Skrev: ”
”3 millioner internt fordrevne flygtninge fra mestendels Syrien i Tyrkiske flygtningelejre: Uden direkte at spekulere på, hvilken retning de ville tage, hvis Tyrkiet holdt op med at fodre dem, hvad skal så være Europas respons til dén problemstilling?”

Svar: du må være dårligt orienteret.

For 15. maj 2018 blev de 28 EU-lande enige om finansieringen af yderligere **3 milliarder €** til EU-faciliteter for flygtninge i Tyrkiet for at støtte syriske flygtninge.

Hvis EU bremser betalingerne, vil det forstærke den tyrkiske Liras fald. Det naturlige svar på faldet vil være at hæve renten. Men ak, Erdogan er muslim, så den mulighed er udelukket i henhold til de såkaldte hellige skrifter.

Kun Allah kan rede Tyrkiet (ifølge Erdogan), så det sker nok aldrig.

@Torben KL Jensen, jeg mener at have læst i en anden god avis, at det eneste europæiske land, hvis banker har nogen nævneværdig eksponering på tyrkiske lån er Spanien, og selv der udgør lån til Tyrkiet under 1% af balancen. Det kan ikke vippe nogen omkuld.

Til gengæld har Tyrkiet den "fordel", at de har deres egen valuta TRY, den styrter nedad. Det gør det lettere at konkurrere på eksportmarkederne, men straffer befolkningen med vilde prisstigninger på alle importerede varer.

Tyrkiets udlandslån er i vid udstrækning hjemtaget af de lokale banker, som i øvrigt i stor udstrækning har lavet indenlandske udlån i USD (fordi TRY-renten var så høj). Det bliver sgu hårdt for de stakkels tyrkere at skulle afvikle USD-nominerede huslån osv., når TRY dykker mod gulvet.

Alle dem, der hævdede, at Grækenlands økonomiske problemer var sværere at løse sfa at Grækenland var overgået til EUR, kan nu prøve at sammenligne med den "kur" tyrkerne bliver udsat for. Jeg tror ikke, at det bliver lettere for tyrkerne at komme igennem.

Torben K L Jensen

Når jeg skriver Grækenland er det fordi IMF var en del af den trojka der ødelagde landets muligheder.
Og fordi Erdogan har sagt nej til IMF (måske Grækenland skræmmer) og,som du siger Jens,bliver han måske tvunget til det som før ham - Argentina,Rusland osv. Tror ikke han (Erdogan) kan undgå det.

Henrik Pedersen

Jens Winter skrev: ”Til gengæld har Tyrkiet den "fordel", at de har deres egen valuta TRY”

Svar: TRY er en forkortelse af Türkiye (Tyrkiet). Den tyrkiske valuta benævnes Lira.

Renten i den tyrkiske nationalbank var 8 % indtil 24. juli 2018, hvor den blev hævet til 17,75 %. Inflationen var pr. juli på 16 %.

@Henrik Pedersen, TRY er den internationalt anvendte forkortelse for Tyrkiets møntfod, nytyrkiske lira, jfr. den internationale standard, ISO 4217.

Ja, og det er netop de høje TRY-renter, der har motiveret mange tyrkere til at optage indenlandsk (bank)lån nomineret i USD.

Den høje tyrkiske inflation skyldes væsentligst stigninger i priserne på importerede varer - en direkte følge af TRY's fald i forhold til andre valutaer.

@Henrik Pedersen, og jf ISO 3166-1 har Tyrkiet forkortelsen "TR" (Alfa-2 betegnelse) hhv. "TUR" (Alfa-3 betegnelse).

Så....

@Næh, Henrik Pedersen - polske Zloty har netop den internationale forkortelse PLN. Polen forkortes POL (ISO 3166-1, Alfa-3 forkortelse) eller PL (Alfa-3 forkortelse).

I øvrigt er forkortelsen for Danmark DK (Alfa-2 forkortelse) hhv. DNK (Alfa-3 forkortelse), og danske kroner forkortes DKK.

Prøv at søge på ISO 4217 for valutakoder hhv. ISO 3166-1 for landekoder - så tager du ikke fejl en anden gang!

Det er netop for at undgå de misforståelser, som du gør dig skyldig i, at ISO har fastsat entydige og alment anvendte forkortelser. Der går ged i det, hvis vi alle sammen går rundt og opfinder vores egne forkortelser...

Henrik Pedersen

Quote: Der går ged i det, hvis vi alle sammen går rundt og opfinder vores egne forkortelser...

Du er galt afmarcheret. Du benytter valutahandlernes forkortelser. Polakker og tyrkere opfinder ikke noget, men kalder deres egen valuta for hhv. Zloty og Lira.

Det samme gør deres Nationalbanker og det samme står at læse på deres pengesedler. Den danske dagspresse (selv om journalister som regel tager fejl) kalder ligeledes den tyrkiske valuta for Lira og ikke for TRY.

Og nordmændene kalder deres valuta for kroner og ikke for NOK (vi andre norske kroner).

Sjovt nok er verdens mest handlede valuta på børserne den amerikanske $ med 88 %, mens den tyrkiske Lira blev handlet 1,4 %, hvilket er klart mere end den den russiske skrot-rubel (RUB), som kun havde en handelsandel på 1,1 % i 2016.

@Henrik Pedersen, jeg benytter de internationalt anerkendte og internationalt anvendte forkortelser vedtaget af ISO (International Organization for Standardization). Sjovt nok anvender du den korrekte forkortelse for Russiske Rubler, RUB - så noget har du da fået fat i..

Henrik Pedersen

Quote: Sjovt nok anvender du den korrekte forkortelse for Russiske Rubler, RUB - så noget har du da fået fat i..

Jeg er bekendt med alt det vrøvl, du docerer, og det var af hensyn til din forkvaklede opfattelse af virkeligheden, at jeg benyttede betegnelsen RUB.

Jeg ved det godt nok ikke, men min erfaring tilsiger (fra Sydamerika - hvor Thomas de la Rue i England trykkede pengesedler til de bananrepublikker, der ofte lå i krig med hinanden), at hvis du gerne vil købe 10 PLN i Gdansk eller 10 TRY i Anatolien eller 10 NOK i Bergen - eller for den sags skyld i en DANSK BANK, så forstår valutahandlerne ikke en bønne, før du har forklaret dig yderligere - og dermed nævnt nationen.

Dvs. tydeliggjort, om du vil købe de nationale valutaer - hhv. Zloty, Lira og norske kr.