Læsetid: 5 min.

Tyskland tør langsomt det frosne forhold til Tyrkiet op – både af økonomiske og geostrategiske grunde

Bag kulisserne prøver Tyskland at bruge den tyrkiske krise til at binde Tyrkiet til Vesten. Økonomisk og politisk er det dog meget tvivlsomt, om og hvor meget europæisk hjælp kan bevæge i landets selvforskyldte krise
En statue af den tyrkiske leder Recep Tayyip Erdogan dukkede for nylig op til kunstbiennalen i Wiesbaden, hvor den delte byens befolkning, blev dækket af graffiti og til sidst måtte fjernes.

En statue af den tyrkiske leder Recep Tayyip Erdogan dukkede for nylig op til kunstbiennalen i Wiesbaden, hvor den delte byens befolkning, blev dækket af graffiti og til sidst måtte fjernes.

Armando Barbani

30. august 2018

Det er gået hedt for sig mellem Tyskland og Tyrkiet de seneste år.

Tyske smædedigte om Erdogan og tyrkiske anklager om tyske »nazimetoder« er fløjet gennem luften. Sidste efterår udråbte Erdogan endda Merkels CDU til at være »Tyrkiets fjende«, som de tre mio. tyrkere i Tyskland bitte schön burde holde sig fra.

Midt i den alvorlige tyrkiske valutakrise er der nu tegn på tøvejr i det iskolde udenrigspolitiske forhold mellem de to lande – bl.a. på baggrund af konfrontationen mellem Tyrkiet og USA.

Efter politiske krav om at støtte Tyrkiet, har den tyske regering godt nok betonet, at en direkte finanshjælp til Tyrkiet »aktuelt ikke er på tale« – med betoning på aktuelt. Alligevel er der mange stemmer, der mener, at det meget vel kan komme på tale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Trond Meiring
Torben K L Jensen, Peter Beck-Lauritzen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Tyrkisk økonomi baserer sig på en fifty-fifty sort og hvid økonomi, så det er kun den hvide økonomi, der er dårlig. Nu har Erdogan, via et langt sejt træk, endelig blevet demokratisk "diktator" og den position vil han hellere dø for end slippe "tøjlerne"! Når Erdogan kommer til Tyskland, vil han sikkert nok engang fremsætte krav om et muslimsk universitet for de mange tyrkere i Tyskland! Mht. Nato og USA, så forholder det sig sådan, at F35 flyet får udstyr fra Tyrkiet, hvis levering derfor kunne blive problematisk. Trumps hovedpine!
Måske skulle Europa skrotte Nato og dermed slippe af med upålidelige partnere, som Trump og Erdogan, og så lave en europæisk forsvarsalliance i stedet. Europa har midlerne, teknologien og nogenlunde fælles interesse i fredelig sameksistens, qua det historiske forløb. Så, hvorfor ikke?