Uganda oplever usædvanlige gadedemonstrationer over fængslet popmusiker

Politiet spredte tåregas og foretog adskillige anholdelser i Ugandas hovedstad Kampala under sidste uges voldsomme protester. Gadeoptøjerne brød ud, efter den 36-årige Robert Kyagulanyi, der er medlem af parlamentet og udtalt kritiker af den siddende regering, for godt to uger siden blev arresteret for angiveligt at have kastet sten mod præsident Yoweri Musevenis konvoj i byen Arua.
Kyagulanyis støtter hævder, at han er blevet tæsket og torteret i fængslet, og han var ude af stand til at stå på sine ben, da han i sidste uge blev stillet for en militærdomstol for anklager, som senere er blevet droppet. Da han mandag humpende på krykker blev løsladt mod kaution, sagde hans advokat til The Boston Globe, at Kyagulanyi led af alvorlige nyreproblemer og havde brug for akut lægehjælp. Han er fortsat sigtet for landsforræderi.
FN’s menneskerettighedshøjkommissær, Zeid Ra’ad Al Hussein, har udtrykt bekymring over hændelserne.
»Jeg vil opfordre Ugandas regering til at gennemføre en grundig og uafhængig undersøgelse af de alvorlige anklager om brud på menneskerettighederne i form af overdreven magtanvendelse, tortur og andre former for mishandling og sørge for at stille de ansvarlige for retten,« sagde Zeid Ra’ad Al Hussein til radiostationen Voice of America.
Den ugandiske regering har afvist alle anklager om tortur som »sludder«.
Robert Kyagulanyi blev sidste år valgt til parlamentet som uafhængig kandidat, men var i forvejen kendt blandt den ugandiske ungdom.
Under kunstnernavnet Bobi Wine har han udgivet popsange om korruption, fattigdom og dårlig infrastruktur i det østafrikanske land, og har været erklæret modstander af regeringens førte politik: Heriblandt en omstridt beskatning på brugen af sociale medier og den 74-årige regeringsleders nylige forsøg på at skrotte en lov om præsidentaldersgrænse på 75 år.
Yoweri Museveni har været ved magten i over 30 år.
Kyagulanyi kalder sig selv »ghettopræsident«, og sagde i forbindelse med sit valg til parlamentet, at »hvis parlamentet ikke vil komme til ghettoen, må ghettoen komme til parlamentet«.
Ifølge den tyske tænketank Youth Policy Labs er næsten 80 procent af Ugandas befolkning under 30 år. Et segment, som Kyagulanyi har formået at mobilisere under hashtagget #FreeBobiWine. Financial Times Afrika-redaktør David Pilling skriver, at Kyagulanyi »inkarnerer den opstigende afrikanske ungdom«.
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »