Læsetid: 5 min.

Unge trækker USA’s regering i retten for forfatningsstridig klimapolitik

Kampen for klimaet uge 31: Den amerikanske regering er anklaget for at føre en forfatningsstridig klimapolitik. Samtidig har den amerikanske præsident udnævnt en ny videnskabsrådgiver, som forventes at være mere moderat end resten af Det Hvide Hus, og verden sveder i fortsatte hedebølger
Kampen for klimaet uge 31: Den amerikanske regering er anklaget for at føre en forfatningsstridig klimapolitik. Samtidig har den amerikanske præsident udnævnt en ny videnskabsrådgiver, som forventes at være mere moderat end resten af Det Hvide Hus, og verden sveder i fortsatte hedebølger

Chris Pietsch

4. august 2018

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Unge amerikanere trækker USA i retten

Mandag afgjorde den amerikanske højesteret, at 21 amerikanske unge skal have lov til at trække USA’s regering i retten for forfatningsbrud i forbindelse med klimaændringer.

Retssagen skulle være begyndt den 5. februar i år, men den amerikanske regering protesterede imod retssagen og kaldte den »for bredtfavnende.« Retssagen vil nu begynde den 29. oktober ved distriktsdomstolen i staten Oregon.

Sagsøgerne, som har sat hjemmesiden youthvGov.org op, mener, at USA’s regering ved at udøve handlinger, som skaber global opvarmning, har frataget dem retten til life, liberty, and the pursuit of happiness (liv, frihed og jagten på lykke), som ellers er sikret i henhold til den amerikanske forfatning. Højesteretten besluttede enstemmigt, at retssagen skulle accepteres og gå videre til distriktsdomstolen.

De 21 unge ønsker med retssagen at tvinge den amerikanske regering til at vedtage en ambitiøs politisk plan for nedsættelse af udledningen af drivhusgasser.

Professor i klimalov på Duquesne University, Gabriela Steier, kaldte sidste år sagsanlægget for »den tiltrængte game changer, miljøbevægelsen har brug for«, og professor i jura ved Vermont Law School, Patrick Parenteau, har kaldt det »årtiets retssag.«

Moderat meteorolog udnævnt til Donald Trumps videnskabsrådgiver

Posten som den amerikanske præsidents videnskabsrådgiver har været ubemandet, siden Donald Trump blev svoret ind som præsident – det er den længste periode, en amerikansk præsident har været foruden videnskabsrådgiver, siden posten blev oprettet i 1976. Hvis senatet godkender det, bliver den nye videnskabsrådgiver nu meteorologen Kelvin Droegemeier.

Kelvin Droegemeier er som meteorolog vant til at arbejde med kortere vejrmønstre frem for klimamønstre, som gør sig gældende i forhold til klimaændringer, men han forventes at blive en moderat stemme i den amerikanske regering.

»Bare det at have en stemme i lokalet inden for klimaet, som forstår ligningerne, den videnskabelige proces, og hvad der er på spil, er en kæmpe sejr for videnskaben og for jorden,« udtalte J. Marshall Shepherd, meteorolog ved University of Georgia, til New York Times.

Kelvin Droegemeier er ellers mest kendt for at være pioner inden for stormforudsigelser. Han grundlagde i 1989 Center for Analyse og Forudsigelse af Storme (CAPS), som var blandt de første forskningsinstitutioner til at forudsige storme ved brug af datasimulationer.

FN udnævner verdens første klimaneutrale fodboldklub

Den engelske fodboldklub Forest Green Rovers blev onsdag udnævnt af FN som verdens første klimaneutrale fodboldklub.

Fodboldklubben, som spiller i den engelske fjerdedivision, har forpligtet sig til at måle og kompensere for deres klimaaftryk fremover, således at deres akkumulerede klimaaftryk bliver neutralt. Det indebærer blandt andet brug af vedvarende energikilder, gennemtænkning af transport og nedsættelse af vandforbrug.

Klubben har tilmeldt sig FN’s projekt, Climate Neutral Now, som inviterer firmaer, organisationer, regeringer og borgere til at måle deres klimaaftryk, reducere det så meget som muligt og til sidst kompensere for deres klimaaftryk. Det gør man ved at købe FN-certificerede udslipsreduktioner (CER) i form af for eksempel investeringer i bæredygtighedsprojekter i ulande.

»Det, at Forest Green Rovers som en relativt lille klub har tilsluttet sig Climate Neutral Now, demonstrerer, at alle kan score mål for klimaet. Sådanne handlinger kræver først og fremmest engagement i bæredygtige livsstile og ikke nødvendigvis et stort budget,« sagde Miguel Alejandro Naranjo Gonzalez, som arbejder for Climate Neutral Now.

Fodboldklubben, som har base i den lille engelske by Nailsworth, trak også overskrifter sidste år, da den blev verdens første veganske fodboldklub. I den forbindelse udtalte klubbens ejer, Dale Vince, til FIFA, at ændringerne havde forbedret klubbens resultater. Forest Green Rovers rykkede sidste år op fra femte- til fjerdedivisionen, og Nailsworth blev den mindste by til nogensinde at afholde en fjerdedivisionskamp.

Ny forskning forudser problemer for stort område af Kina

Den nordkinesiske slette, som strækker sig fra Den Gule Flod i syd til Yanshan-bjergene i nord og er Kinas mest folkerige område, vil i løbet af dette århundrede opleve, at landbrug bliver umuligt på grund af hedebølger, hvis ikke verden ændrer klimakurs.

Det fastslår forskerne Suchul Kang og Elfatih Eltahir fra Massachusetts Institute of Technology i en artikel udgivet tirsdag af Nature Communications.

De to forskere konkluderer, at regionen jævnligt vil blive ramt af dødelige hedebølger, og at regionen er særligt sårbar over for hedebølger, således at de vil give større temperaturstigninger end andre steder i Østasien.

Det er ifølge forskerne sandsynligt, at i business as usual-scenariet, hvilket vil sige hvis klimaudviklingen fortsætter som nu, vil det være umuligt for kinesiske landmænd på den nordkinesiske slette at arbejde i marken.

Det er sammenblandingen af høj luftfugtighed og høje temperaturer, der vil gøre landbrug umuligt. De høje temperaturer vil nemlig resultere i stor fordampning fra landbrugsjorden, hvorefter vanddampen vil få luftfugtigheden til at stige. I værste tilfælde kan det betyde, at mennesker ved godt helbred vil dø efter seks timer udendørs, forklarede Elfatih Eltahir til BBCs Newshour.

På den nordkinesiske slette ligger blandt andet byerne Beijing og Tianjin, som begge har mere end ti millioner indbyggere, og hele området har omkring 400 millioner indbyggere.

De to forskere har tidligere udgivet lignende forudsigelser i artikler om den Persiske Golf og Sydasien.

Hedebølger på vej mod nyt højdepunkt

Hedebølgerne, der har rystet verden henover sommeren, har endnu engang sat nye rekorder. Således melder Ritzau om den mest solrige juli i danmarkshistorien. På landsplan har Danmark i juli oplevet 339 timers solskin, hvilket svarer til 10 timer og 56 minutters sol om dagen. Den forrige rekord var fra 2006 og lå på 321 timer, og normalen for juli måned er blot 196 timer.

Samtidig forudsiger meteorologer en voldsom hedebølge i det sydvestlige Spanien og sydøstlige Portugal. Her frygtes temperaturerne at ville nå op over 48 grader i løbet af weekenden, hvilket vil være europæisk rekord.

Den nuværende rekord er 48,0 grader sat i Grækenland i 1977. Hvis Europa får en ny varmerekord, bliver 2018 det eneste år, hvor to kontinenter begge sætter varmerekord, efter en ny afrikansk rekord på 51,3 grader blev registreret i Algeriet i starten af juli.

Også i Østasien opleves hedebølgen. En ny varmerekord på 41,1 grader blev sat i Japan for to uger siden, og onsdag fulgte de sydkoreanske temperaturer trop. I byen Hongcheon i det nordøstlige Sydkorea blev en temperatur på 41,0 grader målt. Også hovedstaden Seoul har oplevet den varmeste dag i 111 år med en temperatur på 39,6 grader. Ifølge det sydkoreanske sundhedsministerium er 29 sydkoreanere døde af hedeslag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Trond Meiring
  • Olaf Tehrani
  • Flemming Berger
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben Skov
Søren Veje, Trond Meiring, Olaf Tehrani, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu