Læsetid: 5 min.

USA er stadig stærkest i Asien, lidt endnu

Magtbalancen i Asien tipper i retning mod Kina, og Donald Trump er godt i gang med at mindske USA’s magt i regionen, vurderer forfatter bag ny rapport. Spændinger i regionen bliver afgørende for, om vi får krig eller fred i det 21. århundrede
9. august 2018

Hvad er stærkest: Krudt og kugler eller økonomiske muskler?

Svaret afhænger af timing, siger Hervé Lemahieu fra den australske tænketank Lowy Institute. Hvis der udbryder krig i morgen, er militær styrke af enormt stor betydning, mens handelsaftaler kan være vigtigere, hvis der ikke gør.

Hervé Lemahieu er forfatter til en ny og omfattende magtanalyse af de 25 nationer, der har størst indflydelse i Asien – inklusive lande med betydelig tilstedeværelse som USA og Rusland. Asia Power Index bygger på otte overordnede temaer, 27 underemner og 114 indikatorer og placerer USA og Kina i toppen langt foran Japan, Indien og Rusland på de efterfølgende pladser i topfem.

Siden Anden Verdenskrig har USA med sin militære tilstedeværelse og sit finmaskede net af alliancer været dominerende i regionen. Men den position er udfordret af Kina.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Aleksander Laursen
Aleksander Laursen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Karner

"Problemet" er, at præsident Trump er ret ligeglad med USA's indflydelse i Asien og andre steder.

Selvfølgelig kunne Trump se, at USA's indflydelse i Asien ville være vigende, hvis han trak USA ud af TTP - men han gjorde det ikke desto mindre alligevel.
På sin første hele arbejdsdag som præsident trak han endvidere USA ud af TTIP, hvilket selvfølgelig svækkede USA's indflydelse overfor EU.

Alle tilhængere af en liberal, regelbaseret verdensorden med frihandel kan hurtigt blive enige om, at Trump har begået en stor fejl - men hans kernevælgere er bare bedøvende ligeglade.
De er godt tilfredse med hans isolationistiske "America first".

Interessante tider, vi lever i. Min vurdering er, at en æra er slut. I 500 år har et agressivt Europa gennem en brutal koloniseringspolitik sat verdens dagsordenen. Det er os og vore koloniale knupskud, der er klodens overklasse.
Andre folkeslag fra andre kontinenter vokser sig stærke og overtager langsomt, men sikkert vore magtpositioner inden for videnskab og kunst, og nu også militært. Det skræmme os naturligvis, for vil de vise os den samme forståelse og tillid, som vi har vis dem, bliver det ikke sjovt for den hvide mand.
På det er Trump blot et symptom, ikke en årsag.

Flemming Berger, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Bettina Jensen, Jens Bryndum og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Knopskud! Undskyld til de skriftkloge. Jeg gør mit bedste, men evnerne står ikke altid mål med ambitionerne.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Rolig nu. Et lille flertal af tumper har for en tid stemt Trump ind i Det hvide Hus, men det er vist kun en overgang, indtil en mere kompetent kandidat tager over. For de demokratiske regler er endnu så intakte, at ingen - ligesom i østlige stormagter - kan gøre sig selv til diktator på livstid.

Europa har haft en magtposition, bygget på krigskunst, som også blev praktiseret af alle andre, blot med mindre succes. Siden overtog USA denne magtposition, og nu kandiderer Kina. Kulturelt må alle dog fortsat se tilbage på "Antikkens Europa" hvorfra den moderne civilisation har sit udspring.

Kineserne suger til sig, fra oldtidens billedkunst til Mozart og Beatles. Bevares, vi kan da også lære af fjernøsten, bl.a. om meditation, og teknisk set er de sikkert i gang med at overhale os, men mht. politisk, åndelig og kunstnerisk frihed, der synes Europas position stadig central.

Bettina Jensen

"Alle tilhængere af en liberal, regelbaseret verdensorden med frihandel kan hurtigt blive enige om, at Trump har begået en stor fejl"

Men alle tilhængere af at kapitalfonde, multinationale selskaber og de superrige ikke kommer til at befæste deres magtpositioner formelt via de reaktionære frihandelsaftale-systemer, kan for en stund ånde lettet op, selvom både Trump og frihandelsapologeterne repræsenterer klare trusler mod fredelig sameksistens og udvikling af social retfærdighed på kloden.

Anders Graae, Trond Meiring, Jens Bryndum og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar

"Rolig nu. Et lille flertal af tumper har for en tid stemt Trump ind i Det hvide Hus, men det er vist kun en overgang, indtil en mere kompetent kandidat tager over. "

Han bliver genvalgt til en periode mere.

Jan Skovgaard Jensen

Det virker lidt underligt når alle danske medier og politikere opfordre USA til at vise magt når det er disputser om hvem diverse vandområder i Det Sydkinesiske hav tilhører. Kina skal holdes ude og USA, der ikke har eget territorier lige i nærheden, sejler rundt med sin flåde for at vise styrke, med 800 militære baser rundt omkring på kloden til hjælp. Egentlig skulle de vel selv finde ud af det landene indbyrdes, og ja, Det er ofte den stærkes ret, som så kommer til at gælde. Men sådan har vi andre vel også løst vores territoriale problematikker.

Dennis Tomsen

@ Men sådan har vi andre vel også løst vores territoriale problematikker.

Såsom 1. og 2. Verdenskrig?

Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

3. verdenskrig vil involvere Kina mod USA, ikke Kina mod Vietnam. Derfor skal USA ikke blande sig.

USA har allerede stået for dette århundredes største menneskelige katastrofe, nemlig Irakkrigen med dens op til 1 million døde og 5 millioner flygtninge.