Læsetid: 5 min.

Vi skal vænne os til, at skovene brænder. Også i Skandinavien

Skovbrande er ikke unaturlige. Men i år, og især i Europa, har de været større og mere ødelæggende end tidligere. Klimaforandringerne ser ud til at være en afgørende faktor, siger forskere, og skove i flammer vil blive mere og mere normalt, hvis ikke vi gør noget
Lige nu er der over 100 omfattende skovbrande i USA og særligt i Californien.

Lige nu er der over 100 omfattende skovbrande i USA og særligt i Californien.

Ritzau Scanpix

22. august 2018

Det så slemt ud sidste sommer.

I Spanien og Portugal brændte skovene mere end normalt, og i Chile var der så mange skovbrande, at landet ikke havde oplevet noget lignende nogensinde før. I sydeuropæiske lande som Italien, Frankrig, Kroatien, Spanien og Grækenland var antallet af skovbrande i 2017 tre gange så stort, som det er normalt.

Hvis nogen troede, at det hele ville stilne af i 2018, tog de fejl. 2017 endte med rekordstore brænde i Californien, der brændte videre ind i 2018, og siden er det fortsat.

Californien oplever lige nu den største skovbrand i statens historie. Grækenland var i juli ramt af en af de mest dødbringende brande i verden i nyere tid, som tvang folk til at flygte ud i havet for at undgå ilden, og som brændte mennesker ihjel på motorvejene, mens de forsøgte at flygte fra flammerne, der spredte sig hurtigt på grund af kraftig vind.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Trond Meiring
 • Bettina Jensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Erik Nissen
 • David Zennaro
 • Morten Lind
 • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Bettina Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Nissen, David Zennaro, Morten Lind og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Herhjemme skal vi åbenbart have brand i et stort, sammenhængende og velbeplantet sommerhusområde, før den fiser ind hos de mennesker, der tror, de lægger fremtidens kabale.

Lars Bo Jensen

Problemet er uanset hvad vi gør, om vi så holder helt op med at afbrænde fossile brændstoffer, vil der gå mange år inden de positive effekter viser sig. Det er derfor ikke muligt for demokratier, med deres kortsigtede tankegang, der er jo valg igen om senest 4 år, at ændre på dette.
Straffen for at sætte klima før vækst i BNP, vil jo komme omgående med stigende renter for vores åhh så vigtige boligmarked.

Philip B. Johnsen

Den globale opvarming er resultatet af politisk uønsket økonomisk indoktrinering, ‘fortsat’ økonomisk forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, på trods af hundredeår med advarsler, skabende over tid, de menneskeskabte klimaforandringer, med hyppigere frekvens af ‘ekstremt vejr’ der underminere vores eksistensgrundlaget på flere måder.

Varmen, tørke og skovbrande er kun noge få eksempler.