Baggrund
Læsetid: 5 min.

Vi skal vænne os til, at skovene brænder. Også i Skandinavien

Skovbrande er ikke unaturlige. Men i år, og især i Europa, har de været større og mere ødelæggende end tidligere. Klimaforandringerne ser ud til at være en afgørende faktor, siger forskere, og skove i flammer vil blive mere og mere normalt, hvis ikke vi gør noget
Lige nu er der over 100 omfattende skovbrande i USA og særligt i Californien.

Lige nu er der over 100 omfattende skovbrande i USA og særligt i Californien.

Ritzau Scanpix

Udland
22. august 2018

Det så slemt ud sidste sommer.

I Spanien og Portugal brændte skovene mere end normalt, og i Chile var der så mange skovbrande, at landet ikke havde oplevet noget lignende nogensinde før. I sydeuropæiske lande som Italien, Frankrig, Kroatien, Spanien og Grækenland var antallet af skovbrande i 2017 tre gange så stort, som det er normalt.

Hvis nogen troede, at det hele ville stilne af i 2018, tog de fejl. 2017 endte med rekordstore brænde i Californien, der brændte videre ind i 2018, og siden er det fortsat.

Californien oplever lige nu den største skovbrand i statens historie. Grækenland var i juli ramt af en af de mest dødbringende brande i verden i nyere tid, som tvang folk til at flygte ud i havet for at undgå ilden, og som brændte mennesker ihjel på motorvejene, mens de forsøgte at flygte fra flammerne, der spredte sig hurtigt på grund af kraftig vind.

I Letland hærgede skovbrande tidligere på sommeren uafbrudt i over en uge og ødelagde over 1200 hektar land. I Tyskland stod skovene i Potsdam nær Berlin i flammer i juli, hvilket resulterede i, at gamle bomber fra Anden Verdenskrig, der stadig var gemt under skovbunden, detonerede.

Selv i de arktiske områder brænder skovene. Sibiriens skovbrande har i år været så omfattende og brændt så længe, at røgen har spredt sig helt til Canada og USA. Derudover kæmper vores svenske naboer i disse dage fortsat med at slukke brande flere steder i landet.

»2018 har været den værste skovbrandsæson i Europa nogensinde,« siger Marc Castellnou, der er skovbrandsanalytiker og direktør i Pau Costa Foundation, der arbejder med skovbrandsbekæmpelse i hele verden. Aldrig før, fortæller han, har så mange europæiske skovbrande raseret så længe og på samme tid.

»Og klimaforandringer er helt klart en forklaring,« fortsætter han.

Den nordlige halvkugles skove brænder

USA

 • Lige nu er der over 100 omfattende skovbrande i USA og særligt i Californien.
 • En af dem er Mendocino Complex-branden, som er den største i Californiens historie.
 • 30.000 brandfolk bekæmper ilden.
 • Indtil videre er næsten 700.000 hektar brændt ned i USA i år. Det svarer til fem gange Færøernes størrelse. 14 mennesker, herunder seks brandmænd, er døde af flammerne.

Canada

 • Der er her i august blevet erklæret undtagelsestilstand i British Columbia i det vestlige Canada på grund af skovbrande.
 • Lige nu er der registreret over 500 skovbrande i området. Halvdelen af dem er ikke under kontrol, siger canadiske myndigheder.

Tidligere på året sendte en gruppe klimaforskere en rapport til Europa-Kommissionen, hvor de advarede om, at højere temperaturer i fremtiden vil føre til flere skovbrande i sydlige dele af Europa.

Og i weekendens Moderne Tider udtalte den californiske skov- og naturtekniker Leif Mortenson, at »rædselsscenariet er større og varmere brande i en skala, som vi ikke vil vide, hvad vi skal stille op med«.

Men også det centrale og nordlige Europa kan fremover opleve flere skovbrande, end vi er vant til. De våde europæiske vintre og forår gør nemlig, at grønne planter skyder op. Så længe somrene også er våde, så gør det ikke noget. Men når temperaturerne pludselig stiger, og somrene bliver tørre, så bliver de mange planter fra foråret det også. Og så kommer der automatisk en højere risiko for skovbrand, forklarer Castellnou.

»Man taler om et nyt ildregime. Og det skal vi alle til at vænne os til.«

En ond cirkel

Skovbrande er faktisk naturlige. Derudover er det en mange hundrede år gammel tradition i USA at påsætte små kontrollerede brande for at komme af med døde træer, eller fordi visse træsorter har brug for at blive brændt, hvis de skal afgive frø.

Men det, vi har set de seneste år, er ikke naturligt, siger Scott Stephens. Han er direktør for et institut, der forsker i skovbrande på Berkeley, og en af verdens førende forskere i skovbrande.

»Det, vi ser, er snarere skovbrande ude af kontrol.«

Flere studier viser, at store skovbrande i Californien er forekommet næsten fem gange så ofte de seneste år, som de gjorde i 1970’erne og 1980’erne. De brænder seks gange så mange hektar, og brandsæsonen varer gennemsnitligt 30 dage længere.

En undersøgelse fra 2006 viste desuden, at røgen fra skovbrande på verdensplan allerede dengang udledte CO2-mængder på størrelse med halvdelen af verdens fossile brændstofforbrug til sammen. Ikke nok med, at skovbrande langt hen ad vejen skabes af klimaforandringer, er de altså også med til at forværre klimaforandringerne, forklarer Stephens. På den måde bliver det en ond cirkel.

– Er det her det nye normal?

»Taler vi om klimaforandringernes indvirkning på antallet af skovbrænde i verden? Så klart ja,« siger han.

»Men jeg kan ikke lide udtrykket ’ny normal’, fordi det antyder, at der ikke er noget at stille op med problemet. For der er faktisk noget, man kan gøre ved det.«

En løsning er, at man kan undgå at bygge huse op af skovene, i det brandfolk så lettere kan komme til at slukke brande, inden de breder sig. Og så kan man selvfølgelig arbejde på at bremse klimaforandringerne.

Hvad angår Europa, skal man ikke forvente skovbrande som denne sommer hvert år, siger Marc Castellnou.

»Men store skovbrande i Europa kommer til at ske meget ofte i fremtiden, fordi vi får varmere somre. Det er, hvad al vores data og alle vores analyser peger i retning af.«

Grækenland

 • Skovbrænde, der hærgede Grækenland i juli, har dræbt 96 mennesker.
 • På grund af kraftig vind spredte ilden sig fra skovene til byer tæt på Athen.
 • 1000 bygninger er brændt ned.
 • Brandene er blandt de mest dødbringende brande i verden i nyere historie.

Sverige

 • Siden maj er der registeret cirka 50 svenske skovbrande. Analyser tidligere på året forudså, at der ville være i alt tre skovbrande i Sverige i 2018.
 • De svenske myndigheder kalder skovbrandene de mest alvorlige i nyere svensk tid.
 • Ingen er omkommet.

Rusland

 • I år har Rusland oplevet ti gange så mange skovbrande i sine arktiske områder som for et årti siden.
 • 300.000 hektar er brændt i Sibirien i løbet af foråret og hen over sommeren.
 • Også områder tæt på Moskva har oplevet skovbrande i juli måned i år, som blev målt til den varmeste juli i Moskva i 130 år.

Tyskland

 • I juli brændte skovene i Potsdam.
 • Flammerne var på et tidspunkt 500 meter fra huse i landsbyen Fichtenwalde.
 • Flere bomber detonerede på grund af ilden. Bomberne har ligget gemt i skovbunden siden Anden Verdenskrig.

Letland

 • Skovbrande i Letlands Talsi-distrikt har ødelagt over 1200 hektar land – også i juli måned.
 • Brandslukningen foregik fra fly, da det ikke var muligt at komme til området med køretøjer.

Kilder: Reuters, Weather Underground, Aftonbladet og National Interagency Coordination Center

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her

  Herhjemme skal vi åbenbart have brand i et stort, sammenhængende og velbeplantet sommerhusområde, før den fiser ind hos de mennesker, der tror, de lægger fremtidens kabale.

  Lars Bo Jensen

  Problemet er uanset hvad vi gør, om vi så holder helt op med at afbrænde fossile brændstoffer, vil der gå mange år inden de positive effekter viser sig. Det er derfor ikke muligt for demokratier, med deres kortsigtede tankegang, der er jo valg igen om senest 4 år, at ændre på dette.
  Straffen for at sætte klima før vækst i BNP, vil jo komme omgående med stigende renter for vores åhh så vigtige boligmarked.

  Philip B. Johnsen

  Den globale opvarming er resultatet af politisk uønsket økonomisk indoktrinering, ‘fortsat’ økonomisk forbrugsdrevet økonomisk vækst på olie, gas og kul afbrænding, på trods af hundredeår med advarsler, skabende over tid, de menneskeskabte klimaforandringer, med hyppigere frekvens af ‘ekstremt vejr’ der underminere vores eksistensgrundlaget på flere måder.

  Varmen, tørke og skovbrande er kun noge få eksempler.