Læsetid: 6 min.

Vesten vil fremme demokrati i Afrika med digitale valgsystemer, men de virker ikke

Da Zimbabwe for fire uger siden gik til valg, skulle ny biometrisk vælgerregistrering hjælpe med at gøre det til landets første frie valg i nyere tid. Støttet af vestlige donorer som Danmark har i alt 27 afrikanske lande nu indført systemet, der kan modvirke valgfusk. Men det digitale valgsystem er ikke bare ineffektivt, det kan også være farligt for dem, der stemmer på de forkerte, advarer forskere
Brugen af biometriske valgsystemer i Afrika har langt fra virket efter hensigten. Blandt andet er folk skeptiske over for, hvad informationerne vil blive brugt til. Her er det vælgere, der står i kø i Harare i Zimbabwe for at stemme til præsidentvalget den 30. juli.

Brugen af biometriske valgsystemer i Afrika har langt fra virket efter hensigten. Blandt andet er folk skeptiske over for, hvad informationerne vil blive brugt til. Her er det vælgere, der står i kø i Harare i Zimbabwe for at stemme til præsidentvalget den 30. juli.

Ritzau Scanpix

27. august 2018

HARARE – Den unge journalist Gibson Nyikadzino står i kø til stemmeboksen på sit lokale valgsted i Zimbabwes hovedstad Harare. Vi er tilbage på valgdagen til præsident- og parlamentsvalget 30. juli, og for at kunne stemme har Gibson Nyikadzino registreret sig med sit fulde navn, køn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Han har fået taget sit billede og afgivet fingeraftryk til en repræsentant for Zimbabwes nationale valgkommission (ZEC).

Den omhyggelige registreringsprocedure er et nyt initiativ for at bekæmpe stemmefusk, der før har givet store problemer i Zimbabwe. Såkaldte spøgelsesvælgere har stemt mere end én gang under falske navne eller ved at bruge navne på folk, som for længst er døde.

Man kalder den nye vælgerregistrering for ’biometrisk’, fordi den ved hjælp af uforanderlige fysiske kendetegn, som for eksempel et fingeraftryk, skal sikre, at Gibson Nyikadzino er den person, han giver sig ud for at være. Det er sværere at stjæle en finger end et id-kort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis man ønsker et troværdigt valgsystem, så er det i hvertfald ikke digital afstemning man skal ty til!

Hvad er formålet med en digital løsning, at fremskynde resultatet? Men om det resultat kommer 1 time efter valget eller 4 plus timer, det bør ikke være det afgørende, det afgørende er vel, om man har tillid til, at ens stemme også tæller og gælder. Et godt bevis på dette, det er de fysiske stemmesedler.

En mand med indsigt, han vil kunne ændre en hel afstemning til hans eget godtbefindende, hvis stemmerne afgives digitalt, og man vil ikke kunne bevise noget i samme grad, som man vil kunne ved en genoptælling af et fysisk bevis.

Noget andet er, at det også vil være for nemt, at sidde derhjemme foran computeren, og så på 1 sekund afgive sin stemme, så bliver det bare et tast på tastaturet, som så mange andre. Hvis man derimod holder den demokratiske traditionen i hævd, med, at man også skal bevæge sig, og yde en minimal indsats for, at kunne afgive sin stemme, så tror jeg også, at det for mange, giver en større fordybelse og overvejelse over, hvad man stemmer om, og hvor ens stemme bør placeres.

Men, blot ud fra en demokratisk troværdighed, så bør man bibeholde den traditionelle afstemningsmetode, hvor man sætter et kryds på et stykke papir, om det er i udlandet eller her hjemme, jeg kan ikke få øje på vægtige argumenter for andet, hvorfor skabe mere tvivl om, at en givent valgresultat er oprigtigt.

Jan Skovgaard Jensen

Ok. Vesten vil fremme demokrati i Afrika. Hvad så med alle de andre metoder vesten har brugt i Afrika for at påvirke politiske beslutningerne. CIA-infiltrationer og oprettelse af regulære dødspatruljer. Vil de nu blive erstattet af digitale valgsystemer. Eller vil de køre sideløbende?

"Vesten vil fremme demokrati i Afrika med digitale valgsystemer, men de virker ikke "

Selvfølgelig ikke. Demokrati er noget der er i vores hoveder og ikke i systemer

Rolf Andersen

Version2, som er fagbladet Ingeniørens afdeling for IT-fagprofessionelle, har adskillige gange gennem flere år diskuteret elektroniske valgsystemer. Konklusionen bliver hver gang: De virker ikke!

Senest: https://www.version2.dk/blog/stemmesedler-versus-stemmemaskiner-1085755 ,men ellers er her en oversigt over relaterede artikler i IT-fagbladet: https://www.version2.dk/sog/elektroniske%20afstemninger

Er der dog ikke nogle politikere, der vil lytte til fagfolk ??