Baggrund
Læsetid: 2 min.

Viktor Orbán bandlyser kønsstudier for at demonstrere afstand til det liberale Europa

Viktor Orbáns regeringparti Fidesz vil lukke landets institutter for kønsstudier. I kampen mod det liberale Europa ofrer regeringen den akademiske frihed, mener ungarsk professor, hvis kritik bakkes op af akademisk forbund
Viktor Orbáns regeringparti Fidesz vil lukke landets institutter for kønsstudier. I kampen mod det liberale Europa ofrer regeringen den akademiske frihed, mener ungarsk professor, hvis kritik bakkes op af akademisk forbund

Boris Pejovic

Udland
25. august 2018

»Vi står foran et stort øjeblik. Vi siger ikke bare farvel til de liberale demokratier, men også til 1968-eliten.«

Sådan lød det tidligere på sommeren fra Ungarns premierminister Viktor Orbán. Det omtalte øjeblik er valget til Europa-Parlamentet næste år.

I første omgang udkæmper hans parti Fidesz dog et kulturkonservativt slag på hjemmebane: Midt i sommerferien og med to dages frist til en stillingtagen har de eneste to ungarske universiteter med studieretninger inden for kønsstudier fået besked om, at faget nu står til lukning.

Det ene er Central-European University (CEU), der har undervist i kønsstudier de sidste ti år. Her har lukningen formentlig flere årsager. CEU er nemlig stiftet af milliardæren George Soros, der er den ungarske regerings fjende nummer ét. Som privatuniversitet kan CEU i princippet fortsat undervise i kønsstudier, men uden den statslige anerkendelse kan det ikke længere udstede EU-anerkendte diplomer og deltage i europæiske udvekslingsprogrammer.

Det andet universitet er Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) – Ungarns største universitet, hvor Orban selv har studeret jura, og hvor der har været undervist i kønsstudier i to år. Som statsligt universitet kan det i praksis få frataget sin tilladelse til at forske og undervise i kønsstudier.

Angiveligt direkte i modstrid med grundlov

Den officielle regeringsbeslutning forventes at blive taget i slutningen af august. Hidtil har den eneste begrundelse været, at der ikke er efterspørgsel efter kandidater med kønsstudier på det ungarske arbejdsmarked.

Den begrundelse køber Ungarns mest kendte kønsforsker, professor Andrea Pető fra CEU, slet ikke.

»Vi frygter, at Fidesz-regeringen ved EU-Parlamentsvalget vil bruge emnerne kvinderettigheder og LGBT, som den brugte indvandring i den ungarske valgkamp: at den vil skabe en hadefuld stemning mod disse grupper og derigennem iscenesætte sig som en stærk illiberal modkraft til det liberale Europa,« siger hun over telefonen fra Budapest.

Ifølge Andrea Pető er proceduren i direkte modstrid med den ungarske grundlovs formulering om akademisk frihed.

»En anerkendt studieretning kan ikke uden videre lukkes uden at de pågældende universiteter og det ungarske universitetsråd høres.«

Sagen er også kommet EU-kommissæren for uddannelse for øre. Det er ungareren Tibor Navracsics, der selv er fra Orbáns Fidesz-parti. Over for magasinet Science|Business har han omtalt dette brud på princippet om akademisk frihed som en »absolut mistolkning« i kritiske beretninger fra bl.a. The Telegraph, TAZ og Der Spiegel.

Alligevel har European Federation of Academies of Sciences and Humanities (ALLEA) kaldt lukningen for »en alarmerende udvikling«, der »i alvorlig grad kompromitterer den akademiske frihed i Ungarn«.

Ifølge professor Andrea Pető kunne de ungarske kønsstudier både bidrage til at løse Ungarns store demografiske problemer og få flere kvinder i job.

Måske kunne de også bidrage til at svare på, hvorfor der kun sidder én kvinde i Orbáns regering og blot 12 procent kvinder i det ungarske parlament. Direkte adspurgt om kønsfordelingen har Orbán ifølge avisen TAZ udtalt, at »ungarsk politik er præget af karaktermord – sådan et klima kan kvinder ikke holde ud«. I øvrigt beskæftiger han sig ikke med »kvindesager«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Nørgaard

Hvis vi er heldige, så bandlyser EU en dag Viktor Orbán for at demonstrere afstand til hans »illiberale demokrati« :-)

Ikke nogen fan af Orban eller forbud af studier men kønsstudier specifikt forekommer mig at være et betændt område der arbejder fra forudindtagede holdninger om mænd som gerningsmænd og kvinder som ofre.

Mindes en sag hvor en mandlig studerende sagsøgte The Gender Institute ved Londons School of Economics for ikke at have studiemateriale om mænds rettigheder eller overhovedet materiale hvor mænd ikke var gerningsmænd. Blandt andet intet om kvinders vold mod mænd. Matrialet var begrænset til mænds vold mod kvinder.

Hvorfor er vi så ignorante at selv store uddannelsesinstitutioner opfører sig præcist som højrefløjen siger den gør? Intet under at de (Orban, Trump, UKIP, DF, Sverigedemokraterne m.fl.) har vind i sejlene og at venstrefløjen herhjemme kløjes i udlændingestramninger og et indkomstskel der bliver udvidet år for år i en ellers socialdemokratisk stat som burde forsvare vores alle sammens rettigheder og velfærdsstatens eksistensgrundlag.

"Gender studies" får ikke længere statsstøtte i Ungarn ligesom 21 andre fag.

Gu' ved hvor længe det mon varer inden Alex Ahrendtsen fra Frikadellepartiet vil foreslå noget lignende her i landet?.