Læsetid: 2 min.

Zimbabwes hær demonstrerer sin rå magt efter valg

Uro og frygt, da styret i Zimbabwe tøvede med at offentliggøre præsidentvalgets resultat
Urolighederne I Zimbabwes hovedstad Harare udbrød kort efter, at mandagens valg fik et foreløbigt blåt stempel af udlandets observatører.

Urolighederne I Zimbabwes hovedstad Harare udbrød kort efter, at mandagens valg fik et foreløbigt blåt stempel af udlandets observatører.

MIKE HUTCHINGS

2. august 2018

Kanonbestykkede kampvogne rullede onsdag gennem Zimbabwes hovedstad Harare. Det var hærens første demonstration af sin rå magt, siden generalerne styrtede den frygtede præsident Robert Mugabe i november.

Dengang blev soldaterne hyldet som befriere. Nu blev de mødt med knytnæver, da de forsvarede hans efterfølger, præsident Emmerson Mnangagwas altdominerende sejr ved parlamentsvalget.

»Folkets kærlighedsaffære med hæren er slut,« siger leder af Københavns Universitets Center for Afrikastudier, professor Amanda Hammar.

Først jubel, siden desperation og frygt lyste fra ansigterne på gadernes opløb af unge og tilhængere af oppositionen. De havde festet og levet på gaden siden mandag, da oppositionsleder Nelson Chamisa jublende forudsagde, at han havde vundet præsidentvalget.

Onsdag eftermiddag gik det op for dem, at Mugabes og Mnangagwas parti, ZANU-PF, havde vundet et overvældende flertal i parlamentet. Dernæst udskød valgkommissionen igen offentliggørelsen af resultatet af præsidentvalget. Til sidst kunne de ikke længere tilbageholde en rastløs, aggressiv skuffelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jacob Mathiasen

Emmerson er fuldstændigt i lommerne på kineserne og har modtaget både ideologisk træning og militær træning fra dem - og vil sælge landet for personlig profit revet ud af befolkningen vha. absurde uigennemsigtige infrastruktur kontrakter. Præcist, som det skete i Malaysia. I det mindste prøver Malaysia at kæmpe i mod den økonomiske kolonialisme og den uhyggelige påvirkning kineserne har på menneskerettigheder m.m., hvor de kommer frem.

https://www.cnbc.com/2018/04/03/zimbabwes-president-emmerson-mnangagwa-m...

https://www.bbc.com/news/world-africa-41995876

Fra asken ind i ilden. Stakkels Zimbabwe.

Der er indicier på at han var drivende kraft bag folkemod på 20.000+ personer...
https://www.nation.co.ke/news/africa/Victims-relive-Zimbabwe-massacres-i...