Nyhed
Læsetid: 2 min.

Zimbabwes hær demonstrerer sin rå magt efter valg

Uro og frygt, da styret i Zimbabwe tøvede med at offentliggøre præsidentvalgets resultat
Urolighederne I Zimbabwes hovedstad Harare udbrød kort efter, at mandagens valg fik et foreløbigt blåt stempel af udlandets observatører.

Urolighederne I Zimbabwes hovedstad Harare udbrød kort efter, at mandagens valg fik et foreløbigt blåt stempel af udlandets observatører.

MIKE HUTCHINGS

Udland
2. august 2018

Kanonbestykkede kampvogne rullede onsdag gennem Zimbabwes hovedstad Harare. Det var hærens første demonstration af sin rå magt, siden generalerne styrtede den frygtede præsident Robert Mugabe i november.

Dengang blev soldaterne hyldet som befriere. Nu blev de mødt med knytnæver, da de forsvarede hans efterfølger, præsident Emmerson Mnangagwas altdominerende sejr ved parlamentsvalget.

»Folkets kærlighedsaffære med hæren er slut,« siger leder af Københavns Universitets Center for Afrikastudier, professor Amanda Hammar.

Først jubel, siden desperation og frygt lyste fra ansigterne på gadernes opløb af unge og tilhængere af oppositionen. De havde festet og levet på gaden siden mandag, da oppositionsleder Nelson Chamisa jublende forudsagde, at han havde vundet præsidentvalget.

Onsdag eftermiddag gik det op for dem, at Mugabes og Mnangagwas parti, ZANU-PF, havde vundet et overvældende flertal i parlamentet. Dernæst udskød valgkommissionen igen offentliggørelsen af resultatet af præsidentvalget. Til sidst kunne de ikke længere tilbageholde en rastløs, aggressiv skuffelse.

Opløb blev til bevægelse, sten fløj, retningen gik mod ZANU-PF’s hovedkvarter og dets nabobygning, hvor valgkommissionen tøvede. Demonstranterne blev standset med vandkanoner, tåregas og skarpe skud.

Inkluder oppositionen

Urolighederne udbrød kort efter, at mandagens valg fik et foreløbigt blåt stempel af udlandets observatører. EU bakkede afgørende op om valgkommissionen, men kritiserede dens langsomme offentliggørelse af resultaterne og understregede, at »tilfælde af tvang og overgreb på vælgere, høvdingenes og statsmedierne partiske opførsel til fordel for regeringspartiet samt dets misbrug af offentlige ressourcer har medført, at parterne ikke stod lige i valget«.

Begivenhederne afspejler en moderne afrikansk virkelighed, hvor vandring fra land til by skaber store, rastløse marginaliserede byproletariater, der er stigende desperat kritiske over for deres regering. I Zimbabwe er ZANU-PF’s sejr hovedsagelig baseret på opbakning fra landdistrikterne.

Professor Hammar er selv fra Zimbabwe. Hun advarer mod en tilstand, hvor »et ZANU-PF-styre fortsætter med at ignorere, marginalisere og til en vis grad brutalisere byernes opposition og de unge«.

ZANU-PF har som mange andre autoritære afrikanske regimer holdt sig ved magten gennem ’del og hersk’-strategier, hvor hele befolkningsgrupper blev udgrænset som ’ikkeborgere’. I Zimbabwe har partier på tur marginaliseret store dele af ndebele-folket, landarbejdere, byernes slumbeboere, oppositionen og hvide farmere. Alle grupper er forsøgt tævet og tvunget til underkastelse.

»Derfor er den fremtidige regerings vigtigste opgave at gennemføre et inkluderende nationalt projekt,« fortsætter Hammar. »Det har Zimbabwe manglet i flere årtier.«

Hammar tror på, at den 75-årige Mnangagwa har tilstrækkelig rygrad til at modstå militærets interesser og gøre livet bedre for landets borgere. En utvetydig valgsejr styrker ham, fordi partiet dermed føler sig sikker i saddelen:

»Under de givne omstændigheder er et selvsikkert ZANU-PF altid bedre for Zimbabwe end et usikkert ZANU-PF. Mnangagwa kan optræde mere nådigt over for sine politiske modstandere. En klog handling ville være efter valget at inkludere oppositionen i regeringens politik.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jacob Mathiasen

Emmerson er fuldstændigt i lommerne på kineserne og har modtaget både ideologisk træning og militær træning fra dem - og vil sælge landet for personlig profit revet ud af befolkningen vha. absurde uigennemsigtige infrastruktur kontrakter. Præcist, som det skete i Malaysia. I det mindste prøver Malaysia at kæmpe i mod den økonomiske kolonialisme og den uhyggelige påvirkning kineserne har på menneskerettigheder m.m., hvor de kommer frem.

https://www.cnbc.com/2018/04/03/zimbabwes-president-emmerson-mnangagwa-m...

https://www.bbc.com/news/world-africa-41995876

Fra asken ind i ilden. Stakkels Zimbabwe.

Der er indicier på at han var drivende kraft bag folkemod på 20.000+ personer...
https://www.nation.co.ke/news/africa/Victims-relive-Zimbabwe-massacres-i...