Læsetid: 4 min.

Bevægelsen Aufstehen får hug — og skaber tiltrængt debat om social sikkerhed og flygtningepolitik

De magtpolitiske ambitioner i Sahra Wagenknechts venstreorienterede bevægelse Aufstehen har fra første dag fået hug i de tyske medier. Men debatten viser, at bevægelsen har ramt en nerve i kravet om at flytte venstrefløjens front tilbage til det socialpolitiske niveau og samle de ængstelige tyske vælgere op, som ellers vender sig mod det yderste højre
Sahra Wagenknechts venstreorienterede samlingsbevægelse ’Aufstehen’ har høstet en del kritiske kommentarer og analyser i den tyske presse, efter den gik i luften ved en pressekonference i denne uge. Men der er også flere, som mener, at hun repræsenterer en efterspurgt politik hos mange vælgere

Sahra Wagenknechts venstreorienterede samlingsbevægelse ’Aufstehen’ har høstet en del kritiske kommentarer og analyser i den tyske presse, efter den gik i luften ved en pressekonference i denne uge. Men der er også flere, som mener, at hun repræsenterer en efterspurgt politik hos mange vælgere

Stefan Boness/Ipon/SIPA

7. september 2018

»En fuser«, »Splittelsesbevægelsen« og »Wagenknechts ego-projekt«.

Den tyske Die Linke-politiker Sahra Wagenknechts venstreorienterede samlingsbevægelse Aufstehen høstede fra første øjeblik langt overvejende kritiske kommentarer og analyser i den tyske presse, efter den gik i luften ved en pressekonference i denne uge.

Der er mange gode grunde til kritikken.

Indholdsmæssigt flirter Aufstehen f.eks. med Putin, den er uklar i forhold til Europa, og socialpolitisk leverer den kun meget luftige venstreorienterede punkter så som mere retfærdige skatter, en stærkere socialstat og tilbagerulning af privatiseringsbølgen.

Magtpolitisk udstiller bevægelsen den tyske venstrefløjs splittelse langt mere, end den samler den. Som SDP-rebeller og omstridte figurer i Die Linke er netop Wagenknecht og hendes mand Oskar Lafontaine måske de mindst egnede personer til at skabe en samling af partierne SPD, De Grønne og Die Linke, der ser Aufstehen som konkurrent, lyder analysen i flere tyske medier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Ejvind Larsen
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

En anden ting er hvis man tænker på hvilke chancer den engelske presse gav først brexit og senere Jeremy Corbyn som leder af Labour skulle man måske tage den tyske presse med et gran salt.

Eva Schwanenflügel, Steen Sohn og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar