Interview
Læsetid: 3 min.

»Erdogan hader at blive konfronteret med sine modstandere ansigt til ansigt«

Den tyrkiske redaktør Can Dündar lever i eksil i Berlin. Han ser Erdogans nødtvungne besøg i Tyskland som en chance for at konfrontere præsidenten med undertrykkelsen af ytringsfriheden og demokratiet for derigennem at styrke de oppositionelle kræfter i Tyrkiet
Can Dündar, tyrkisk journalist og tidligere chefredaktør for den tyrkiske avis Cumhuriyet

Can Dündar, tyrkisk journalist og tidligere chefredaktør for den tyrkiske avis Cumhuriyet

Ralf Hirschberger

Udland
28. september 2018

Ved sit statsbesøg i Berlin truede Erdogan fredag med at boykotte pressekonferencen med Angela Merkel, hvis hans fjende – den tyrkiske redaktør Can Dündar, som lever i eksil i Berlin – ville deltage. Dündar valgte selv at blive væk fra pressemødet for at give sine kolleger mulighed for at konfrontere Erdogan.

Men før optrinnet har Information talt med Can Dündar om Erdogans nødtvungne besøg i Tyskland, som Dündar ser som en chance for at konfrontere præsidenten med undertrykkelsen af ytringsfriheden og demokratiet for derigennem at styrke de oppositionelle kræfter i Tyrkiet.

»Min forfølger forfølger mig.«

Sådan skrev Can Dündar, tyrkisk journalist og tidligere chefredaktør for den tyrkiske avis Cumhuriyet, for nylig i den tyske avis Die Zeit.

Forfølgeren er den tyrkiske præsident Erdogan, som i disse dage er på sit første officielle statsbesøg i Berlin. Den forfulgte er Can Dündar selv, der arbejder som chefredaktør for det tysk-tyrkiske magasin Özgürüz, og som har boet i eksil i Berlin siden 2016 – bl.a. fordi han i Tyrkiet er dømt for at have skrevet om hemmelige tyrkiske våbenleverancer til syriske militser.

Can Dündar er dybt bekymret for udviklingen i Tyrkiet, men selv om han føler sig forfulgt af Erdogan, vil han ikke fordømme præsidentens besøg i Tyskland.

»Erdogan har indset, at han ikke kan få noget ud af hverken USA eller Rusland. Derfor gør han nu forsøget i Tyskland, som er Tyrkiets største handelspartner. Han kommer krybende i nødens stund,« siger Dündar til Information.

»De tyrkiske medier er det samme som Erdogans medier, så de udlægger besøget som den store Erdogans sejrstog mod Tyskland. På grund af censuren kan den menige tyrker desværre ikke danne sig et reelt billede af, hvad det her besøg i virkeligheden handler om, nemlig den tyrkiske krise. For få uger siden beordrede Erdogan de tyrkiske medier, at de skal undlade at bruge ordet krise. Så officielt er der ikke en økonomisk krise i Tyrkiet, selv om folk kan mærke det i deres pengepung. Nu kan man så også aflæse det på Erdogans udenrigspolitik.«

– Hvad tænker du om, at Tyskland har valgt at invitere autokraten Erdogan på officielt statsbesøg?

»Det er godt et år siden, at Erdogan kaldte den tyske regering for nazister, men når det kommer til business, er mennesker klar til at glemme hvad som helst. Der er et stort pres på den tyske regering for at genopbygge solide og tillidsfulde handelsforhold med Tyrkiet. Så det er et forretningsmøde frem for noget andet – også fra tysk side. Desuden har Europa brug for Tyrkiet i en ny geopolitisk situation, hvor Nato-samarbejdet ikke længere virker så pålideligt. Sådan er det desværre, for de fleste tyrkere er trætte af at være Europas Nato-soldater i stedet for at være et familiemedlem i EU. Men jeg tror og håber, at Tyskland også vil gøre det til et møde om menneskerettigheder og ytringsfrihed. Jeg talte med præsident Steinmeier i sidste uge, og han virker fast besluttet på at tage de her emner op med Erdogan.«

Antivestlige nationalisme i Tyrkiet

– Ifølge Amnesty International sidder over 100 journalister i tyrkiske fængsler, mens mere end 1.500 organisationer og stiftelser er blevet lukket siden kupforsøget i 2016. Du kalder Tyrkiet for »verdens største fængsel for oppositionen«.

»Sådan er det desværre. Derfor er det også glædeligt, at organisationen Journalister uden grænser har arrangeret demonstrationen ’Ytringsfrihed i Europa og Tyrkiet’ her i Berlin. Men jeg ser ikke den store bedring umiddelbart. Erdogan er usædvanligt god til at styre medierne.«

– En lang række tyske toppolitikere boykotter statsakten med Erdogan. Ville du gøre det samme?

»Jeg forstår og respekterer dem. Men jeg ville tage derhen og konfrontere Erdogan med problemerne. Der er intet, Erdogan hader, som disse direkte konfrontationer med sine modstandere ansigt til ansigt. Derfor er besøget en chance. Det ville styrke den antivestlige nationalisme i Tyrkiet, hvis landet isoleres yderligere. Vi skal hellere prøve at styrke dem, der kæmper for demokrati ved at kritisere Erdogan og konfrontere ham med demokratiske grundprincipper, pressefrihed og sekularisme. Det stærkeste middel er at være solidarisk med oppositionen i Tyrkiet. For der er millioner af tyrkere, der kæmper mod Erdogan-systemet – og lider under det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her