Baggrund
Læsetid: 2 min.

FN vil undersøge ’alarmerende’ vold mod flygtninge i Italien

Italien truer med at skære i sit FN-bidrag, efter at FN’s menneskerettighedschef har rettet skarp kritik mod landets behandling af asylansøgere
Udland
15. september 2018

Den italienske regering har reageret med raseri, efter at landet er blevet kritiseret for sin behandling af flygtningne og migranter.

Reaktionen fra den italienske regering kommer blandt andet efter, at FN’s nytiltrådte menneskerettighedskommissær i denne uge udtrykte bekymring over »en alarmerende eskalering af angreb« mod asylansøgere.

I sin første tale i sin nye stilling annoncerede den tidligere chilenske præsident Michelle Bachelet, at hun vil sende medarbejdere til både Italien og Østrig for at undersøge behandlingen af flygtninge og migranter.

I Italien skal de bl.a. »vurdere den rapporterede skarpe forøgelse af vold og racisme mod migranter fra Afrika og romaer,« sagde Bachelet i sin tale til FN’s Menneskerettighedsråd i Genève.

Bachelet er især kritisk over for den nye italienske regerings beslutning om at lukke Italiens havne for ngo-skibe, der redder flygtninge i havsnød i Middelhavet.

I sin tale sagde hun, at det har haft »ødelæggende konsekvenser« og antydede, at beslutningen er skyld i, at et større antal drukner i deres forsøg på at komme til Europa. Hun peger på, at antallet af druknede voksede i første halvdel af 2018, selv om der de sidste 12 måneder er sket et stort fald i antallet af flygtninge, som forsøger at krydse Middelhavet fra Libyen til Italien.

Michelle Bachelets kritik af Italien og planen om at sende et undersøgelseshold til landet, blev prompte karakteriseret som »upassende, ubegrundet og uretfærdigt« af udenrigsministeriet i Rom.

Og den kontroversielle indenrigsminister og leder af det højrenationale regeringsparti Lega, Matteo Salvini, reagerede med vrede.

»I de seneste år har Italien taget imod 700.000 migranter og er aldrig blevet mødt af samarbejdsvilje fra andre europæiske lande. Så vi accepterer ingen formaninger fra nogen som helst og slet ikke FN, som er forudindtaget, bekostelig og misinformeret,« sagde Salvini, der truede med at skære i Italiens FN-bidrag, som ifølge ham løber op i 100 mio. euro årligt:

»Vi vil vurdere med vores allierede, om det giver mening at fortsætte med at betale de 100 mio. euro til at understøtte spild og underslæb,« sagde han ifølge nyhedsbureauet Ansa.

Hadsk atmosfære

Salvini opfordrede FN til at »lede efter racisme andre steder end i Italien«.

Der lyder dog advarsler i Italien om en farlig stigning i antallet af racistisk motiverede angreb på migranter. Siden regeringen tiltrådte for tre måneder siden, er der blevet registreret mindst 14 skyderier, to mord og 56 voldelige angreb rettet mod migranter og flygtninge.

Regeringen angribes af oppositionen, ngo’er og hjælpeorganisationer for at være medskyldig i den udvikling med sin indvandrerfjendske retorik, der angiveligt har været med til at skabe en hadsk atmosfære.

Salvini har opnået vælgersucces ved at spille hårdt på en frygt for udlændinge, og som indenrigsminister har han stået for en stram kurs over for indvandring. Han har bl.a. lagt op til massedeportationer for at stoppe det, som han har beskrevet som en organiseret invasion af fremmede, der kan ende med, at italienere bliver etnisk udrenset.

Også Østrig, der siden december har haft en indvandrerkritisk højrefløjsregering, har reageret skarpt på at være kommet i søgelyset af FN’s menneskerettighedschef.

Kansler Sebastian Kurz kræver en forklaring fra FN om, hvilke brud på menneskerettighederne, som Østrig anklages for. Og han siger, at han ønsker at »gøre op med de fordomme og bevidst falske oplysninger om Østrig«, som han mener, tilbyder nogle af verdens bedste leveforhold for migranter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her