Baggrund
Læsetid: 4 min.

»Folk vil smadre det tyrkiske grænsehegn, hvis det bliver nødvendigt«

De russisk-syriske luftbombardementer af Syriens Idlib-provins er begyndt. Over de seneste dage er 30.000 civile fordrevet fra deres hjem. Tyrkiet antyder, at Europa skal forvente endnu en flygtningebølge, men en toprådgiver i Ankara håber på, at en »fredeligere løsning« måske er inden for rækkevidde
Udland
13. september 2018

ANTAKYA, TYRKIET – 80 luftangreb, 60 tøndebomber og 600 artilleriangreb er det blevet til, siden Rusland og Assad-regimet lørdag indledte luftbombardementerne i Idlib, den sidste oprørskontrollerede provins i Syrien.

Mindst tre hospitaler og to skoler er blevet ramt, og 30.000 er fordrevet over de seneste tre dage fra udkanten af provinsen, hvor de fleste bombardementer finder sted, oplyser organisationen Syrians for Truth and Justice til Information.

De russisk-syriske angreb kommer efter et topmøde i Teheran fredag, hvor trekløveret Rusland, Iran og Tyrkiet, som støtter hver deres militante grupper i Syrien, ikke kunne nå til enighed om en våbenhvile.

Idlib-provinsen huser mere end tre millioner syrere, hvoraf halvdelen er internt fordrevne fra andre steder i landet, og en panisk stemning er ved at sprede sig.

»Ingen ved, hvad der skal ske. Nogle forbereder sig på at flygte mod den tyrkiske grænse, men grænsen er lukket,« siger Wael Najjar, der ansat på et af hospitalerne i Idlib.

FN’s agentur for koordinering af humanitær hjælp, UNOCHA, oplyser, at mere end 800.000 vil blive internt fordrevet, hvis det kommer til en landoffensiv. Mange i Idlib ser Tyrkiet som den eneste udvej, da provinsen er omringet af Assad-regimet og allierede styrker med dets iranskstøttede militser.

»Folk går og taler om, at de vil smadre det tyrkiske grænsehegn, hvis det bliver nødvendigt. Ingen vil blive her og dø eller overgive sig til regimet,« siger Wael Najjar.

Jihadistdilemmaet

Den store udfordring ved Idlib er, at provinsen huser den højeste koncentration af jihadister og militante grupper sammenlignet med tidligere oprørskontrollerede områder i Syrien.

Selv FN’s generalsekretær Antonio Gueterres siger – ligesom russiske embedsmænd – at »den nuværende situation i Idlib ikke er holdbar«, og at »tilstedeværelsen af terrorgrupper ikke kan tolereres«.

Gueterres mener, det er nødvendigt at finde en måde at isolere terrorgrupperne på og »skabe en situation, hvor civile ikke betaler prisen for at løse problemet i Idlib«.

Det er netop, hvad Rusland og Iran i øjeblikket forsøger at presse Tyrkiet til. De fleste militante fraktioner i Idlib – moderate såvel som ekstremistiske – har en direkte linje til Ankara, og russerne mener, at det er Tyrkiets ansvar at skille fårene fra bukkene – noget, som Ankara hidtil har været tøvende med.

»Idlib-provinsen er på en måde en zone, hvor Tyrkiet har ansvaret. Det er tyrkernes ansvar at separere den moderate opposition fra ekstremisterne, og Nusra-fronten fra andre grupper,« sagde Ruslands Syrien-udsending Alexander Lavrentiev efter sit møde i Geneve med FN's Staffan de Mistura.

Tyrkiet har over de seneste uger forsøgt at presse jihadisterne til at tilslutte sig den moderate Nationale Befrielsesfront og dermed åbne for en politisk løsning, men lederen af den al-Qaeda-affilierede gruppe Hayat Tahrir al-Sham, Mohammed al-Jolani, har meddelt, at jihadisterne vil kæmpe til sidste mand.

En politisk toprådgiver i Ankara, som ønsker at være anonym, fordi han ikke har mandat til at udtale sig til medier, siger til Information, at Rusland har givet tyrkerne ekstra tid til at finde en løsning.

»Der er ingen tvivl om, at en offensiv er på vej, men en lidt blødere løsning er inden for rækkevidde. Tyrkiet vil hverken have flere flygtninge eller jihadister over grænsen, og er derfor villige til at gå langt for at undgå en storoffensiv,« siger rådgiveren.

Mindre operation mere sandsynlig

3,5 millioner syriske flygtninge befinder sig allerede i Tyrkiet, og myndighederne siger, at landet ikke kan håndtere flere, især set i lyset af landets nuværende økonomiske krise.

For at mobilisere EU til at handle har Ankara forsøgt at bruge den potentielle flygtningestrøm som pressionsmiddel mod Europa. Den tyrkiske indenrigsminister Suleyman Soylu stod søndag tæt på grænsen til Syrien, hvorfra han revsede ’de store lande’ for deres tilgang til krigen i Syrien.

»Tyrkiet kan ikke tage ansvar for en migrationsbølge, hvis offensiven bliver en realitet,« advarede Soylu.

De fleste eksperter er enige om, at en landoffensiv er uundgåelig, men spørgsmålet er, hvor omfangsrig den bliver.

Syrien-ekspert Sam Heller fra International Crisis Group skriver i sin seneste analyse, at Rusland er tvunget til at minimere omfanget af operationen for ikke at miste Tyrkiet som partner – især fordi Tyrkiet kan spille en konstruktiv rolle i efterkrigstiden grundet sine forbindelser til oppositionsgrupper i Syrien.

»En storstilet offensiv vil såre Tyrkiet, hvis embedsmænd hele tiden har sagt, at et angreb på Idlib vil betyde et kollaps for den politiske ordning, som Rusland og Tyrkiet har samarbejdet om,« skriver Sam Heller.

Bassam Alahmad, direktør for organisationen Syrians for Truth and Justice, der monitorerer krigen i Syrien, forventer en begrænset militæroffensiv i Idlib.

»Assad-regimet vil højst sandsynlig starte med at angribe og generobre strategisk vigtige byer, veje og områder for at sikre sig bedre forhandlingsmuligheder. På nuværende tidspunkt er det ikke realistisk at indtage hele Idlib,« siger Bassam Alahmad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Den næste tragedie med tusindvis af civile uskyldige ofre ser ud til at være indenfor rækkevidde.

I mellemtiden bruger vi tiden herhjemme på at undersøge om flygtninge har smykker med, hvis de dukker op ved den danske grænse, for formuende flygtninge er jo ikke rigtig flygtninge !

Eller vi bruger tiden på at sikre at et håndtryk eller to som ikke gives, lukker adgangen til et dansk statsborgerskab.

Det er det som vi forstår ved gæstfrihed.

Ingen af de lande som nu er med til at forårsage denne katastrofe: Det syriske Assad Regime, Rusland, Iran, kan forventes at tage hånd om de flygtningestrømme, som Rusland, Iran og det syriske regimes krigsmageri har forårsaget.

Hvornår bliver tommelskruerne sat ekstra tydeligt på Irans præstestyre med en total boykot af al samhandel med Iran ?

Hvornår bliver sanktionerne mod Rusland skærpet yderligere og optrappet med henvisning til at Rusland ikke har rørt en finger for de flygtninge og civile, som de har ladet bombe under påskud af, at bekæmpe terrorisme ?

Hvornår bliver Assad anmeldt for den internationale domstol i Haag som Krigsforbryder med krav om arrestation og retsforfølgelse ?

Der er allerede mio af flygtninge i Tyrkiet og ligegyldig, hvordan vi vender eller drejer det, så er et samarbejde med Tyrkiet nødvendig for at sikre landet støtte til at klare den umådelige flygtningestrøm, som allerede nu truer med at oversvømme landet. USA bør overveje, at det er en NATO allieret nation, som risikerer at blive destabiliseret og draget ind i den næste store krig i Mellemøsten. Men med den nuværende Præsident Donald Trump ved magten er risikoen, at isolationismen vinder over engagementet.

Resultatet af 8 års passivitet fra USA´s side i den syriske borgerkrig er nu ved at vise sig, og konsekvenserne kan blive meget værre udi fremtiden, når Israel når til det punkt, hvor landet ikke vil finde sig i, at Iran får mere og mere militær indflydels i nabolandet Syrien. Den iranske involvering i landet er en militær trussel mod Israel og den jødiske stat.

Den spanske borgerkrig 1936-1939 var optakten til den 2.Verdenskrig alle de store betydningsfulde magter var med til at støtte det fascistiske Franco regime.

Hvad bliver afslutningen af den syriske borgerkrig 2011-2018 optakten til ??

Arne Albatros Olsen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Kim F. Knudsen, du anfører at Iran, Rusland og Assad-regeringen har ansvaret for den nuværende krigssituation - men sagen er dén at bl.a. Tyrkiet og USA, som logistisk, militært og økonomisk bakker op om militserne i Idlib, siger nej til at stande deres støtte - og militserne insisterer på at forblive og bevare deres ulovlige okkupation af provinsen.

Koncentrationen af militser i Idlib har længe været stabil og støt stigende, og blev for godt et års tid siden af USA's udsending til The coalition fighting the Islamic State, Brett McGurk omtalt bl.a. således:
"Idlib Province is the largest Al Qaeda safe haven since 9/11. IIdlib now is a huge problem."

Du kan se konferencen hér, McGurk taler om Idlib ca. 59 minutter inde i konferencen:
https://www.youtube.com/watch?v=UgzqabDYK7I#t=59m03s

Med andre ord beskytter USA, Tyrkiet - og med dem bl.a. England og Frankrig, et område, som amerikanerne kalder en safe haven for terrorister, mod den syriske stats helt naturlige, legitime og temmeligt nødvendige fjernelse af den.

Thomas Bindesbøll

Kim Folke Knudsen,

Tak for et fint indlæg og en ditto appel, tilsat alle nødvendige spørgsmålstegn...

Ja, den næste tid vil det være den arme civilbefolkning i Idlib, horaf mange af dem senest er flygtet fra bl.a. sønderbombede Alepp, der nu bliver ofrene, når Ruslands og Assads morderiske både luftvåben og andre "ikke-skelnende" masse-angrebsvåben bliver sat ind.

Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på...

Det fine ved dit indlæg er også det retspoltiske og humanitære aspekt:
Hvem stiller mon nogensinde de rette ansvarlige krigsforbrydere for den Internationale Krigsforbryderdomstol, eller sørger i det mindste for selv, som stater, med forpligtelser ift til bla. FN og ICC, til doms ?

Mit eneste svar kan være dét, som jeg også giver til rette, ægte flygtninge, der også er nået her til lands: "Før eller siden vil sandheden komme frem, og de rette krigsforbrydere vil blive straffet"...
Selvom det er en kamp op ad bakke, så er vi nødt til at tro på det !

Tak igen for dit fine, humanstiske indlæg - ville jeg "bare" gerne lige skrive dig.

Thomas Bindesbøll

Bettina Jensen,

Jeg bliver først og fremmest deprimeret over, at en vidende person som du i din kommentar overhovedet kan finde på at forsvare det blodige Assad-regime, og som du i din kommentar ovenfor blot betegner den "syriske stat"... (?)

"Stat" er jo mange ting. Der er visse "stater" i denne verden, hvis ledere/diktatorer man måske godt igennem historie kunnet have - og har haft - haft en begrundet og retteligt fordømmende mening om.
Som du sikkert selv har det / og har haft det haft det ? Håber jeg...

I Flæng og efter 1945 - og blot her lige i flæng, hvad angår vor egen vestlige verden:
Franco i Spanien;
Salazar i naboland Portugal;
Papadoplulos Junta-styre i Grækenland.

Eller tag siden til Latinamerika i de værste 70'erne:
Pinochet i Chile.
Militærjuntaen i Argentina.
Diktatorerne i Mellemamerika...

Nu lever vi i en anden, men stadig dog realiteternes verden, for enhver humanist der kan (og vil!) se med begge øjne:

Assad-regimet (eller den syriske "stat"), = igen et mærkeligt, formelt begreb; for vi taler vel her om karakteren af også dét regime, og den diktator. der styrer også denne "stat"?

I tilfældet Assad er det da et evident morder-regime uden lige:
Overfor al opposition, lige fra syriske kommunister, til al anden både demokratisk og sekulær opposition

Det behøver man ikke heller have mødt ret mange øjenvidner og flygtninge derfra for at vide er sandt.

Tjek ellers Assad-familiens yderst blodige og repressive historie ud på alle vidende medier og via grundige eksperter og historikere.

Uanset alle alle mulige omvendt fascistiske ekstremister og krigsforbrydere på den anden side, lige fra A.Q. til IS og andre slyngler(!), så er der da aldrig intet - gentaget INTET - der berettiger hverken Assads, Ruslands eller Irans EGNE dokumenteret brutale Metoder ? Især overfor en totalt indespærret (egen) civilbefolkning ?

Smadringen af Allepo, hus for hus, og kælder for kælder, med enorme civlie tab til følge, var da enorme krigsforbrydelser. Begået af Assad og Rusland. Og uagtet, hvilke svinske metoder andre deltagere i konflikten selv anvender? Den ene krigsforbrydelse undskylder da aldrig de andre.

= Den Syriske "stat" , som du så formelt kalder det, skulle jo nødigt gribe til samme stats-terroristiske metoder som den angivelige fjende de angiveligt selv bekæmper ??

Men det er jo sket, i utroligt mange tilfælde:
Massive overgreb og krigsforbrydelser, som vi har set, lige siden oprøret / revolutionen imod Assad-Junior begyndte, i 2011. Både mod den uskyldige (egen!) syriske civilbefolkning, der siden af gode grunde blev i deres hjem. Bl.a. i Aleppo, Homs, eller alle mulige andre "mindre" byer.... lige indtil de blev bombet ud, og drevet på ren og skær overlevelsesflugt...

Hvorfor i alverden skulle millioner og atter andre millioner af civile syrere ellers være flygtet?
Det store flertal er flygtet pga Asssads "Stat" og denne fascistiske krigsforbryder og massemorders ekstreme kynisme og ditto blodige handlinger og overgreb. Siden 2015 desuden med støtte af iskolde Putin. Oveni skæg-præsterne i Iran
= Alt i alt en "køn flok" !

Flygtningene fra Syrien er først og fremmest nået til bl.a. naboland Tyrkiet, med over 3 mio flygtninge.
Til Libanon og Jordan, med yderligere millioner flygtninge oveni.

Tjek gerne statistik over denne massive flugt ud- og i detaljer, tak - siden 2011.

Kun en mindre del er nået helt herop. Selvom det er mange.

Ægte poltiske flygtninge fra et hvilket som helst terror-regime (uanset de samme regimer selv blot kalder sig en "stat")? burde vel omvendt være velkomne...?

Ligesom det store flertal af politiske flygtninge, selv helt fra Sydamerika, der i DK, i 1970'ernes strøm af politiske flygtninge, og via diverse flugtruter og omveje, nåede frem til både Danmark, Sverige og Norge. Og heldigvis fik berrettiget asyl, som politisk forfulgte...

Man kan møde syriske flygtninge, mænd, kvinder og børn, der har oplevet først Assads og siden det russiske luftvåbens terror-luftkrig mod civile mål. Også her i DK.
Det kræver en tur til dit nærmeste flygtninge-center.

At sådanne flygtninge selvsagt intet har tilovers for hverken A.Q. eller IS siger sig selv.

Men det er altid godt at få flygtninges egen "politiske historie", så gid flere dog herhjemme ville gøre det.

Tak -

Kim Folke Knudsen

Hej Bettina Jensen

Den syriske stat er ophørt med at eksistere. Tilbage er et landområde, som ligner Tyskland efter den 2. Verdenskrig ødelagt og med en humanitær katastrofe, som ikke er set i Europas nærhed siden år 1945.

Tyskland og andre nationer blev reddet fra ruinhoben og stenaldertilværelsen af Marshall hjælpen og af genopbygningen af de demokratiske institutioner i BRD helt fra bunden af efter det moralske sammenbrud " Stunde Null " i 1945. Genopbygningen af demokratiet kan tyskerne takke deres egen vilje til selvopholdelse, USA, og England og Frankrig for. Dannelsen af det europæiske stålsamarbejde forløberen for EF var erkendelsen af, at aldrig nogensinde mere måtte de store nationer i Europa den gang: England, Frankrig, og Tyskland komme i konflikt med hinanden en gang til. Katastrofen fra et Europa efterladt i uendelig destruktion og med Holocaust var så ufattelig og enorm, at der var behov for at starte helt forfra fra bunden af.

Det lykkedes og det nyder du jeg godt af her i Danmark i dag.

Den samme løsning er objektiv nødvendig i Syrien, men der er intet amerikansk lederskab, som kan sætte sig i spidsen for en fredskonference, hvor Rusland, Tyrkiet, Saudi Arabien og ikke mindst syrerne selv er med om bordet. og hvor dagsordenen må være genopbygning af et Syrien, så de borgere, der lever der kan leve med hinanden i national samhørighed og med respekt for forskelle i etnicitet og religion og politisk overbevisning.

Jeg forstår ikke, at du kan tale om Assad Regimets legitimitet. Det regime har ingen legitimitet. Det er et forbryder regimente, hvis CV er fyldt med en uendelig liste over overgreb og forbrydelser rettet mod det syriske folk. Alle de mange døde og tortur ofre og deres efterkommere. Dem kan vi da ikke ignorere og glemme. De har et krav på genrejsning på af deres tragiske historie, at de bliver hørt i det internationale samfund, og at de ansvarlige for de utallige ugerninger drages til ansvar og dømmes for deres eklatante krigsforbrydelser.

Det syriske folk rejste sig i år 2011 med håbet om at demokratiet kunne lade sig realisere i Syrien. Det blev omgående og brutalt slået ned af Assad Regimet. Hvis noget lignende var hændt i 1989 i DDR og i Polen, så havde hele situationen i Europa set markant værre ud efter 1989. I de lande var der autoritære regimer, men der var tilsyneladende en indre bremse. Al undertrykkelse blev ikke sat ind og Sovjetunionen forstod sin besøgelsestid på daværende tidspunkt. Det er overhovedet ikke tilfældet med Assad regimet. Det klamrer sig til magten som Adoll Hitler klamrede sig til magten i de sidste døgn i Førerbunkeren, medens den syriske civilbefolkning betaler prisen ved, at deres kære hjem, deres hjemegn, deres familie og deres land ødelægges for bestandigt.

Vi må håbe, at Rusland på et eller andet tidspunkt får dårlig samvittighed over landets skrupelløse støtte til dette regime. Det er nok ikke realistisk nu men måske i fremtiden med en anden russisk Præsident i spidsen.

I mellemtiden kan vi godt i Europa overkomme at tage et begrænset antal flygtninge til os her i Europa fra Syrien for i det mindste at vise lidt respekt og lidt forståelse for et martret og forfulgt folk. Vi har gjort det i Danmark i 1956 med Ungarene. Vi gjorde det efter den 2. Verdenskrigs afslutning med de finske uledsagede børn. Vi gjorde det med de vietnamesiske flygtninge efter den lange Vietnamkrig i 1975 og vi gjorde det med bosnierne, som flygtede herop fra etnisk udrensning og en blodig borgerkrig i Europa Jugoslavien.

PS: Om USA, Tyrkiet, England og Frankrig. Ja det er en konstatering du kommer med, når du fortæller mig, at de har interesser i Syrien. USA har også interesser i Danmark. Det er der intet odiøst i, sådan er stormagter og supermagter indrettet. Men jeg følger mig tryg indtil videre ved at være under amerikansk indflydelse, men jeg ville aldrig følge mig tryg ved at være underlagt russisk indflydelse med det styre, som er i Rusland i dag og Assad regimentet det taler for sig selv. Ingen kommentar er nødvendig.

Kim Folke Knudsen

Kære Thomas Bindesbøll: 14 September kl 00:55

Så sandt så sandt - det du skriver.

Må erkendelsen og selverkendelsen melde sig i Verdenssamfundet. Indtil videre hersker uvidenhed og virkelighedsflugt.

Tak for dit lange og sandfærdige indlæg

God Weekend.

VH
KFK

Jan Fritsbøger

som jeg ser det er alle involverede i syrienkrigen morderiske krigsforbrydere, og jeg er selvfølgelig bevidst om at her i vesten hvor USA dominerer, vil den officielle "sandhed" om assad være præget af systematisk og bevidst dæmonisering, en opgave som jo er nem da han er brutal når han kæmper for at beholde magten,
men jeg er også bevidst om at da oppositionen i syrien blev militariseret som optakt til borgerkrigen var det med aktiv støtte fra USA, man lovede at bakke op militært hvis der blev væbnet oprør, og man forsynede oprørerne med masser af våben,
med andre ord er det temmelig ignorant at sige at "det syriske folk rejste sig" i 2011,

og syrien er jo langt fra den eneste krig som USA har haft på tegnebrættet, og startet, man planlagde faktisk at fjerne 7 navngivne regimer længe før (2007) , deriblandt syrien, irak, Libyen, iran, og sudan,
så at kalde USAs interesser legitime, når de blander sig i andre landes forhold ved at gå i krig enten direkte eller indirekte er da langt ude, og det er også langt ude at danmark aktivt deltager i disse krige, hvad er det for en slags mennesker som tager den slags beslutninger ??
som jeg ser det er enhver brug af militær magt, enhver produktion og ethvert salg af militære våben forbrydelser imod menneskeheden, og de ansvarlige burde ikke gå frit rundt i verden men burde sidde i fængsel.

Keld Sandkvist, Niels Duus Nielsen, Arne Albatros Olsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Thomas Bindesbøl sjovt du nævner andre regimer man kunne være kritisk overfor, deriblandt Pinochet i Chile, og jeg får den tanke, hvor mange af de nævnte blev bakket op af USA, da de kom til magten, og hvor mange ud over Pinochet blev direkte indsat af USA ? hvor mange folkevalgte har USA fjernet og erstattet med diktatorer ?
i øvrigt har USA intet imod undertrykkelse, når magthaverne ellers samarbejder med USA, det ses flere steder i verden.

Niels Duus Nielsen, Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Bettina Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Thomas og Kim, blot er par ting:
Den syriske stat eksisterer, spørg i FN. Assad er denne stats præsident, spørg i FN. Ingen af jer anerkender FN-pagten, og det kan I hver især have mange grunde til ikke at gøre, men jeg finder det ganske formålsløst at diskutere den foreliggende krigssituation på andet grundlag end FN-pagten. I burde begge to agitere for at Danmark udmelder sig af FN, eller at pagten laves om - al den stund at I begge er fortalere for at bryde dens princip om staters suverænitet.

Idlib er en højborg for terrorister, siger amerikanerne. Og nu beskytter de den åbenlyst. At ingen af jer i lyset af bl.a. dette paradoks finder det væsentligt at fokusere på andet end Assad og hans generalieblad, herunder sammenligne ham med Hitler (hvilket er komplet usagligt), taler sit helt eget, enøjede sprog. Hvis noget giver mindelser om Hitler, så er det da den massive propaganda, som han og hans parti praktiserede; fjendeudpegning og derpå en masse udokumenterede påstande som legitimering af vold mod de udpegede fjender.

Og inden at jeg bliver beskyldt for at være Putin-apologet eller Assad-chauvenist etc., vil jeg lige skynde mig at anføre at jeg lige har været i USA på en fin ferie. Og jeg havde hverken Novichok eller klorgas med i baggagen. Kom da også både ud og ind uden bøvl.

Jeffrey Sachs, én af USA's førende økonomer og globalt betragtet som ekspert på spørgsmål om økonomisk udvikling og fattigdomsbekæmpelse, sagde under et interview på MSNBC tidligere i år, noget ret fornuftigt om situationen:
https://www.youtube.com/watch?v=wL7zsabySwI

Thomas Bindesbøll

Jan Weber Fritsbøger,

Min pointe var netop at se på historien, og ikke gøre forskel.
Derfor nævnte jeg bl.a. eksplicit Nixon & Co og deres forbryderiske støtte til Pinochet og andre slyngler ved magten, fortrinsvis i Sydamerika, men da også f.eks. Suharto i Indonesien.

Den andel del af min pointe var så, hvorfor der blandt visse kredse er så lidt aktiv fordømmelse af en glasklar krigsforbryder og massemorder som Assad - eller aktiv solidaritet med alle denne krigsforbryders millioner af ofre?

Ergo: Der er åbenbart stadig et vist "segment" som aldrig kan finde andre krigsforbrydere gennem historien end kun "ene & alene" USA. De glemmer af uvisse grunde altid som oftest alle de andre. Lige fra Sovjetunionen/Rusland, over Kina. m.fl. =For dårligt...

Thomas Bindesbøll

Kim Folke Knudsen,

Tak for endnu et godt indlæg. Det varmer med både din fornuft, historiske viden og empati
Du formår at sammenligne forskellige historiske perioder og drager rette spørgsmålstegn og parralleller.

Desværre ser det sort ud for alle de arme civile i Syrien, senest fanget i Idlib, nu hvor "slutspillet" åbenbart sættes ind.
Vi kan kun gøre det vi gør: Prøve aktivt at apellere til det såkaldte "Verdenssamfund". Men FN's Sikkerhedsråd er jo lammet ift. aktiv indsats overfor Assad-regimet, pga. Ruslands og Kinas vetoér...

Så tilbage står Europa, EU. Måske også trods alt en stor opinion af ordentlige mennesker i USA, der kan se frit TV og måske vil kræve handling, hvis Assad og Putins Rusland igen-igen begynder deres offensiv mod bla. både Hospitaler og skoler, ligesom de senest gjorde i dét man i dag må betegne som en dyster ruinby: Aleppo.

Man kan kun frygte at historien igen-igen gentager sig. Uden konsekvens. Desværre

Tak for dine indlæg - og god weekend i lige måde.

Mvh / Thomas

Thomas Bindesbøll

Bettina Jensen,

Ja, FN eksisterer, med snart 200 medlemlande.
Flertallet af dem er ikke desværre ikke ligefrem mønsterdemokratier. for nu at udtrykke det mildt Her burde vi vel i det mindste kunne blive blot lidt enige, håber jeg.
Det på mange måder misvisende (eller måske snare forældede?) begreb i international jura - "Folkeretten" - er derfor blevet til "Staternes Rettigheder"....
Med ditto manglende evne - og vilje - fra skiftende flertal af diverse ikke-demokratier i FN, mht. til at løse åbenbare interne Folkemord, som senest begået i Syrien. Fortrinsvis af fascist og Stats-Terrorist, Assad, men selvsagt også af andre grupper af slyngler i den syriske borgerkrig.
Gentager blot: Hovedofrene er Civilbefolkningen. Og hvem dælen gør noget - aktivt!- for dem ?

I FN's Sikkerhedsråd blokerer Putins Rusland og Kina uafladeligt og jævnligt for enhver uvildig undersøgelse af bla. Assads krigsforbrydelser. De forsinker, forhaler og Veto'er i eet væk alle forsøg på at FN-blå hjelme nogensinde skulle kunne blive udsendt - også medbringende våben, til aktivt at kunne forsvare "Safe Heavens", eller andre sikre zoner for alle de arme civile flygtninge, på konstant flugt...

Slutter dermed lige med en lille hyldest til nys afdøde FN-generalsekretær, Kofi Annan. Han var naturligvis også kun en "brik" i FN-spillet. Men dog en yderst tiltalende mand, med klare og gode humanistiske udtalelser og holdninger. Også efter mange af FN's egne fiaskoer. Især i forhold til internt begåede Folkedrab og massemord på civile.
Her talte Annan om "The "Right to Protect" (civilbefolkningen). Inklusive nødvendig militær indsats, for at forhindre disse interne massemord, foretaget af "stater".... Dvs. aktiv indgriben overfor samme "staters" totale foragt for egen civilbefolkning.

Annan talte dengang med udgangspunkt i bla. barbariet i Ex-Jugoslavien og Rwanda. Vi andre kunne have tilføjet "Tjetjenien" (ligesom Nyrup tappert gjorde det, ved indvielsen af Det Danske Holocaust Center i år 2000).
Vi kunne også tilføje det nu helt glemte Darfur, (Sudan) hvor hundretusinder af arme, komplet uskyldige menesker er blevet enten dræbt eller fordrevet. Eller vi kunne bakke tilbage og nævnte massemorder Suharto i Indonesien i 1960'erne. Listen er desvære meget lang - efterhånden.

Men: Den rét - at FN aktivt er forpligtet til at gribe ind, også med militære midler overfor interne Folkemord, og for at forsvare civilbefolkningen burde være indskrevet i FN's Charter. Men det er det da vist ikke ?
Så det bliver oftendels mest til blot skåltale snak -

Men i tilfældet - eller snarere den kæmpe-tragedie (!) Syrien - jå så er FN jo lammet!!!

Især så længe Rusland og Kina - desuden understøttet af præste-slynglerne i Iran - på enhver måde aktivt blokere for nogen som helst "Blue Helmets" indsats.
PS: Naturligvis har du - almindelige civilist - haft en fin ferie i USA.
Synes dog ikke det er **så** "sjovt" at nævne hverken dødelige gifte som Novichok eller Klorgas i sammenhængen.
Undskyld mig lige...
Men godt at vi lever i et frit land, med ret til frie ytringer, som her. Tak!

Venlige hilsener -
/ Thomas

Niels Duus Nielsen

Thomas Bindesbøll: "Den rét - at FN aktivt er forpligtet til at gribe ind, også med militære midler overfor interne Folkemord, og for at forsvare civilbefolkningen burde være indskrevet i FN’s Charter. Men det er det da vist ikke ?"

UN Charter, Chapter VI, article 42:

"Should the Security Council consider that measures
provided for in Article 41 would be inadequate
or have proved to be inadequate, it may take
such action by air, sea, or land forces as may be
necessary to maintain or restore international
peace and security. Such action may include
demonstrations, blockade, and other operations
by air, sea, or land forces of Members of the United
Nations."

Så jo, det er faktisk skrevet ind i De forenede Nationers Charter. Derudover er der jo "Responsibility to Protect" (R2P), som er den doktrin, som USA anvendte som grundlag for bombningen af Serbien, og som Rusland anvendte som grundlag for indlemmelsen af Krim Oblast i den russiske føderation.

http://www.un.org/en/genocideprevention/response.html

En forudsætning for anvendelsen af artikel 42 og/eller R2P er imidlertid Sikkerhedsrådets godkendelse, hvilket hverken amerikanerne eller russerne ventede på i de to nævnte scenarier.

Thomas Bindesbøll

Niels Duus Nielsen,

Tak for henvisningerne og linket !
Formuleringerne er jo dog stadig holdt i generelle termer, og jeg leder stadig efter begreb som bla. "Internal Genocide", helt eksplicit, men jeg skal gerne nærlæse, så tak igen.

Problemet er så, at det stadig er Sikkerhedsrådet, som skal give mandatet. Og det bliver - som du skriver - ofte blokeret. både af USA, men i tilfældet Syrien senest af Rusland og Kina.
Så vi er desværre "lige vidt"...

Niels Duus Nielsen

Du har ret i at charteret ikke specifikt nævner genocide, og det er derfor jeg henviser til den kontroversielle R2P-doktrin - kontroversiel, fordi den efter min mening åbner for vilkårlig magtudøvelse.

Vi er helt enige om, at vetoretten i Sikkerhedsrådet er et problem. Russerne ville ikke tillade intervention i Serbien og nedlagde derfor veto, hvorfor USA gik enegang uden om Sikkerhedsrådet, og påberåbte sig R2P, hvilket fik støtte fra en lille gruppe NATO-lande. Og det samme skete i Ukraine, da det russiske mindretal var truet, her var det USA, der nedlagde veto, hvorefter Rusland gik enegang.

Så det er strengt taget ikke FN, der er noget galt med, men derimod de lande, som misbruger deres vetoret til at forhindre at afgørende beslutninger tages. Og så er vi lige vidt, som du skriver, for ingen af dem ønsker at opgive denne vetoret, og jeg kan ikke se, hvem der skulle tvinge dem til det - amerikanerne er alt for stærke, selv hvis vi alle sammen rotter os sammen imod dem, og russerne er stærke nok til at sige, at hvis amerikanerne ikke vil, vil de heller ikke.

Det er en gordisk knude.

Mht. Sikkerhedsrådet, så har det jo siden dets oprettelse været heftigt kritiseret at 5 faste medlemmer permanent har kunnet undgå sanktionering - og det er enten muligt at arbejde på at nedlægge sikkerhedsrådet og tilbageføre beslutningskompetencen til generalforsamlingen, eller at udvide sikkerhedsrådet og/eller skabe permanent rotation blandt dets medlemmer.

Igen gælder at der ikke findes et perfekt system og at vi løbende må samarbejde om at forbedre FN's demokratiske og operationelle tilstand, herunder minimere risici for at organet misbruges. Som det ofte har været tilfældet.

Man kan kritisere FN for mangt og meget, problemet er at ingen kan komme op med blot tilnærmelsesvist alternativ til FN, når det kommer til at skabe en dialogisk og juridisk kompetent platform for fredelig, global dialog og samarbejde.

Thomas Bindesbøll og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Niels Duus Nielsen,

Ja, det er på mange måder en gordisk knude. Desværre.
Thi uanset alle fine statutter og principper i hele FN-konstruktionen, falder mange af formålsparagrafferne i praksis og set u utallige konflikter ofte til jorden, pga benhård "Realpolitik". Især signeret de store magter - og her specielt de 5 permanente medlemmer af Sikkerhedsråd.

Måske een mulighed kunne være at lade FN i højere grad blive forpligtet til at respektere og samarbejde med reginale kontinenters organisationer, f.eks. OAU i Afrika, eller den Arabiske Liga. (F.eks,. om at være ansvarlige for både Fredsbevarende og/eller Fredsskabende missioner.
Men også her kommer idealismen ofte til kort, da disse regionale organisationer selv er offer for 'Realpolitik', rænkespil, samt kendsgerningen, at de store "tryner de små...

I blodbadet / tragedien Syrien, kunne man ligelede godt drømme om, at den Arabiske Liga, og/eller regionale magter og naboer burde kunne finde sammen om en koalition af "indgribende styrker", ikke mindst til sikring af civilbefolkningen. Men det bliver også kun ved drømmen. Som bekendt er også alle Syriens "naboer" selv dybt splittede og indbyrdes fjendtlige stemt. Suk ! Der er ikke megen "inter-arabisk" solidariet, eller i det mindste blot ansvar for aktivt at arbejde for at beskytte civilbefolkningen. =Endnu en falliterklæring.

Thomas Bindesbøll

Bettina Jensen,

Min kommentar / supplerende betragtninger ovenfor til Niels Duus Nielsen rummer det meste af, hvad jeg også vil skrive til dig: Dels et klart ja. For der der er naturligvis ikke noget nuværende brugbart alternativ i verdenspolitikken, andre end FN. Men FN har i efterhånden mange tilfælde været offer for egne intriger og kynisk supermagts/stormagts-dominans.

Dermed ofte tilsvarende lammet af egen passivitet, mens diverse forfærdelige krige raser: Både de "Bi-laterale", så at sige, eller interne borgerkrige, med massemord og krigsforbrydelser. Syrien er det værste eksempel, lige siden 2011.

Som jeg skrev til Duus Nielsen, så kunne man håbe på, at andre "regionale organisationer" kunne træde inde dér, hvor FN har spillet fallit.
Eet eksempel er OSCE's udmærkede tilstedeværelse i konflikten i Øst-Ukraine. De er da både bredt repræsentative, fra mange europæiske lande. Består desuden mestendels af rigtigt erfarne folk, lige fra officerer til civilister. De gør et flot dagligt arbejde. Men de har blot ikke noget som helst "fredsskabende" mandat.
Men her kunne forhåbningen da være, at OSCE af FN fik overladt en mere aktiv (og dermed bevæbnet rolle), islr når det kommer til aktivt at beskytte civilbefolkningen, på begge sider...

Thomas Bindesbøll, jeg er ikke tilhænger af at man delegerer FN-magt til 'andre' institutioner; jeg mener at vi internationalt skal fokusere at FN-pagten overholdes ... og at presset på krænkere af pagten ikke slækkes. Samtidig er jeg tilhænger af at forandre på Sikkerhedsrådet, således at magtforholdene mellem især stormagter og småstater ændres - og intet land har vetoret iht. resolutioner, herunder FN-sanktioneret intervention.

At vi har udfordringer som ligner gordiske knuder bør ikke få os til at forfalde til Alexander den Store-løsninger; han opnåede som bekendt (og forventeligt - knuden skulle jo løses op) ikke verdensherredømmet. Dette bør i øvrigt heller ikke være målet for FN.

»Ingen ved, hvad der skal ske. Nogle forbereder sig på at flygte mod den tyrkiske grænse, men grænsen er lukket,«

Jeg mener: Er der nogen her, der overhovedet i sin vildeste fantasi kan forestille sig at være i en sådan situation? Det er ganske enkelt umenneskeligt.

Kim Folke Knudsen

"Hvornår bliver tommelskruerne sat ekstra tydeligt på Irans præstestyre med en total boykot af al samhandel med Iran ?"

Hver dag ankommer 'New Arrivals' i Grækenland, fx på Lesbos. De allerfleste fra Afghanistan, og jeg har hørt fra andre flygtninge fra Iran, der opholder sig på Lesbos, at mange af disse afghanere faktisk havde levet i Iran i mange år, nogle i over 30 år. Men den økonomiske boykot rammer bl.a. dem, de bukker under og ser ikke andre muligheder end at forlade landet og flygte. Til Europa.

I flygtningelejeren i Moria, der er udlagt på at kunne rumme 1.500 - 2.500 personer (jeg har hørt forskellige tal) opholder sig p.t. 10.000 mennesker (størstedelen af dem uden for lejren i beskidte telte i under dårligste betingelser).

Så om den løsning er særlig egnet er jeg ikke sikker på.

Trond Meiring, Bettina Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er da rart at se at USA er kommet overens med Al-Qaeda og således leverer våben til dem og forsvarer dem militært og politisk. Gad vide om vi stadig har en radar i området i øjeblikket som også er tunet ind på stakkels Al-Qaedas fjender.

Alastair Crooke, tidligere MI6-ansat, diplomat i både England og EU samt tidligere rådgiver for Solana, har heldigvis ikke noget imod at udtale sig til RT. I februar i år gav han denne brede og dybe analyse, som også forudser den igangværende udvikling: https://www.youtube.com/watch?v=nuTlEHiYLAU.

Thomas Bindesbøll

Vil blot lige her - igen-igen- skrive, og minde lidt om:

Sympatien - og de ditto humanistiske prioriteringer - bør da vel ligge hos den næste omgang af komplet uskyldige CIVILE syriske ofre her ...?
= Lig de sikkert de snart nye udbombede og lemlæstede civile flygtninge,,,,, nu også i og fra Idlib.... ??

Samme arme civile prøver både at forsøge (ny!) flugt; prøver at krydse egne bevæbnede banditter, prøver at krydse bevæbnede grænsehegn... Hvad dælen skal alle disse de arme fangede civile ellers forsøge at gøre ?? Andet end at prøve at bringe sig selv og familie i sikkerhed...?

Uanset hvad: Disse arme civile mennesker bør da under alle omstændigheder have vor alles AKTIVE sympati ???

Og så i øvrigt ad til H... med al anden total kynisk stormagtspolitik...!

Den er jo blot til at brække sig overf. Totalt opportunistisk og inkonsekvent...

Men tilbage: Vi taler her om en formentlig indenfor blot ganske få uger endnu en dybt humanitær katastrofe. i tilfældet Syrien.

På hvis side står man så ???
Det humanistiske svar burde ikke være så svært...
Konkret svar udbedes, tak !

Inklusive aktiv solidaritet --- med alle ofrene ?!

En del af os halvgamle er vel ikke gl. flygtninge-netværk veteraner for ingenting?
Lige fra amerikanske desertører fra Indokina-krigene, også her i Norden, over chilenske og øvrige sydamerikanske flygtninge, videre over vietnamesiske båd-flygtninge fra dét, vi andre gamle veteraner dengang med en primitiv floskel troede nu var "befriet" område... Men det var det jo ikke. Desværre. Ny forfølgelse indtraf, efter amerikanernes exit...

Siden både flygtninge fra både "vest- og øst" områder. Lige fra både irakisk og tyrkisk Kurdistan, over ex-Jugoslaviens massemord....Eller alle ægte Afghanske politiske flygtninge, fra dengang Sovjet hærgede i Afghanistan, inklusive at bombe hele landsbyer og udlægge krigsforbryderiske "sommerfugleminer", der rev en arm eller et ben af et barn....
Siden det i dag totalt glemte massemord i Tjetjenien... Med nye lemlæstede, især børn og unge, der også her blev ofre for "bombefælder", der kostede dem både ben og arme ...

Det er desværre altsammen glemt i den store offentlighed herovre, også her på Informations kommentar-tråde, alt imens andre ofre fra andre konflikter får omtale, sympati og offentlig solidaritet.

Det er godt - men jeg savner, so så ofte skrevet - blot en lille smuie KONsekvens

Især fra mennesker, der normalt betegner sig som "progresssive og solidariske med de virkleigt glemte og forfulgte, her i denen verden.

Derfor slutter jeg nu af her, men også på vegne af et par syriske flygtninge, som ikke har mulighed for at deltage her, og/eller har tid til ligegyldige verdensfjerne, akademiske og ofte yderst meget magelige diskussioner, her på Information... Også herhjemme. i lille trygge Danmark...

Opfordring -igen-igen: En del af jer der har meget bestemte meninger om hvad der sker i Syrien - og er sket lige siden krigens start i 2011, kan med fordel besøge nærmeste flygtningecenter her i DK, og spørge hvorfor de mon er flygtet???

Man behøver ikke mange tegnsprogs-fagter, dårligt "danglish"-gloser for hurtigt at blive klogere. Hovedsvaret er "Assad".... Men prøv selv, og se om ikke I når frem til samme forklaringer fra disse flygtninge ?

Mvh til jer alle -
/Thomas

"Uanset hvad: Disse arme civile mennesker bør da under alle omstændigheder have vor alles AKTIVE sympati ???"

Komplet enig, og aht. både disse civile ofre og fremtidens mulige ofre, er det yderst vigtigt at Danmark arbejder målbevidst på at holde sig kritisk og neutral i stormagtskonflikter, således at vores udenrigspolitikker ikke understøtter hverken den ene eller den anden stormagts magtmisbrug. Så længe at vi via diverse dubiøse krigsalliancer og forretningsunioner binder vores udenrigspolitik til bestemte stormagters interesser, mangler vi friheden til at kritisere habilt/sagligt, herunder mediere, hvilket er immanent vigtigt at især mindre lande i fællesskab gør og kan, når større lande fanges i egne, omnipotente idiosynkrasier, herunder folkeretsstridige strategier.

Thomas Bindesbøll

Bettina,

Også stort set enig den anden vej.
Jeg hører på nyhederne (TV-A), at der - måske - kan indgås een eller anden form for aftale om Idlib, der skulle sikre de civile fra en "all out attack". Man har da lov at håbe, men belært af erfaringerne fra tidligere "aftaler" i den syriske krig, er jeg dog nok fortsat "Thomas, den Vantro"...

Tragedien i Syrien, og så mange andre steder i M.Ø, udspringer på mange måder af et i mine øjne grundlæggende problem i alle år: Brutale Diktatorer og ditto mangel på blot noget, der ligner almindeligt demokrati.
Det "arabiske forår" bliver af en del her i Vesten betraget som blot (vestlig) "stormagtsindflydelse udefra", men helt så enkelt ser jeg det ikke. for der var (er!) jo da for pokker brug for folkelige revolutioner/evolutioner mod disse stenrige diktatorer og kleptokrater. For at bruge gl. Karl Marx, så er teknologien (også) afgørende for bevidstheden. Så via "smartphones " kom der - berettiget - gang i gaderne i rigtigt mange mellemøstlige lande ift. til protester mod deres lokale diktatorer.

Problemerne oveni var så ofte, hvem der forsøgte at "kapre" samme revolutioner... Læs her "Muslimsk Broderskab" (som i Egypten. Men nu har vi så blot som reaktion (og med senest Trumps velsignelse) fået endnu et totalitært, egyptisk styre, og hvor diverse politiske fanger, der NU sidder og rusker tremmer, (fjernt fra Venstre Fængsles *luksuriøse* forhold, blot bliver behandlet af H... til. Man kan blot læse Amnestys rapporter. Suk !

Tilbage til Syrien: Oppositionen mod Assad 2011 var jo fra starten helt almindelig menneskelig: Fra ungdom, fra almindeligt kritisk sindede mennesker, der omsider turde gå på gaden, i helt civile protester. De blev dog pludselig mødt med helt ekstrem vold og død fra Assad-Juniors side.... Det bedes husket, inden alle mulige andre fanatikere, fra Al Nusra til IS kom på banen. Muligvis indsat af diverse kynikere, fra regionale stormaget, med helt egen dagsorden, men igen: Meget fjernt fra de søde syriske flygtninge jeg har mødt, der blot havde en simpel drøm: Demokrati og ytringsfrihed.... Ak ja...

Følgelig er der stadig noget, der i historiens gang hedder "årsag & virkning" (eller omvendt..).

De svigtede civile - fra Syrien til glemte krigsforbryderkrig i Jemen - og i alle mellemøstlige lande, er derfor underlagt en sær form for attitude.

Der findes dog gode mennesker, fjernt fra alle kyniske stormagtsalliancer, der dagligt prøver at gøre noget, især for de civile. uanset alle kyniske "konstellationer.
Man kan nævne bl.a "Læger uden Grænser", men også en masse lokale, også i mellemøsten, der hver dag, prøver at yde sit, uden politisk eller kynisk skelen.

Bindesbøll, russerne og tyrkerne er enedes om en buffer-zone, 15-20 km dyb, som skal give mulighed for at separere ekstremistiske terrorister/militser fra civile og demokratisk sindede oprørere - men initiativet forstyrredes af at israelerne umiddelbart efter angreb syrisk militær med missiler. I tilknytning til dette blev et større russisk rekognosceringsfly formentligt skudt ned; hvem der har ansvaret for dette er der aktuelt (som vanligt) informationskrig om.

En tolkning af israelernes uvarslede angreb kan være at landet ønsker at forpurre at der findes en fredelig løsning i Syrien - givet landets interesser i at svække dets regionale, politiske modstandere ... og en anden kan være at der ingen koordinering er mellem Israel og de øvrige parter i koalitionen mod Assad. En tredje kan være at der er en sådan koordinering, hvormed det er ved at lykkes at fange Rusland og grille Putin i Syrien. Russerne vil også have svært ved ikke at reagere på at man dels er blevet ramt af amerikanere og israelere tidligere i krigen, og dels nu har mistet et højavanceret fly i Syrien, som er væsentlig for luftkontrollen.

Thomas Bindesbøll

Bettina,

Jeg tror ikke så meget på tyrkernes og russernes "interne aftaler" om at separere", for det er jo i praksis umuligt, uden "Blue Helmets on the Ground", og med ret til at gribe ind.
Så det vil ikke ske.

Idlib vil blive "erobret" på den ene eller brutale anden vis i den nærmeste fremtid. Det viser alt hidtidig erfaring med kyniker Assad, inklusive at russerne selv dybest set er klar til endnu en omgang (kortvarig) fordømmelse fra kritiske journalister på stedet, der vil kunne berette om både bevidste hospitalsbombninger, civile drab, m.v...
(Vi andre der er gamle nok til at huske, hvordan det russiske luftvåben under Putins jernhånd, ville "udrydde terroristerne, om så på lokummet" (manden har jo altid talt et meget **statsmandsagtigt** sprog,,,, husker hvordan det gik for de arme civilister i Tjetjeniens hovedby, Groznyj, dengang i den grusomme vinter 1999-2000. Det laveste tabstal blandt civile, for det var DEM der ikke kunne forflytte sig(!) sættes i dag til mindst 50.000

Men - ligesom bombe- og artilleri-svineriet dengang, for ikke at kalde det ren terror (!!!) - så vil det vil kritikken sikkert også i næste omgang blodbad - her i Syrien - nok forstumme igen... Suk......
(Hvem er lige tilstede i dag i udbombede og totalt ødelagte Aleppo? Hvem søger aktivt at finde overlevende og/eller genforene martrede familier her, der blev ofre for bomeregnen.
Rusland hævder selv på den mest latterlige vis, at "deres bomber" skam "kun" rammer "terroristerne"....
Det er kvalmende at kunne se russisk statskontrolleret Stats Tv-1 og -2, for at se alle disses billeder af bomber, der bliver smidt, naturligvis ene og alene præcisons-rammende "terroristerne".

Modsat USA, der trods alt har en fri debat, inklusive, hver gang kritiske mediefolk og politikere hæver stemmen og påtaler såkaldte "fejlbombninger", hvor en masse komplet uskyldige er blevet slået ihjel.,..

Sluttelig: Dagens nedskydning af et russisk recognoseringsfly ændrer inte ved det overordnede billede: Der foregår jo for pokker en krig ! At se Putin stå med sit Botox-stone-face og beklage "uskyldige ofre" er så hyklerisk som alt da kan være....

Måske han skulle have holdt sit militære isenkram hjemme, fremfor at sende det i krig i Syrien? Så Ville Assad & Co. formentlig have tabt. muligvis til en omgang andre slyngler i kulissen, i Syrien. Det ville næppe gøre den store forskel for alle de hundredetusindvis af dræbte syrere, og de millioner på flugt.
Men Putin sikrede sig da sine gamle militære baser baser i Syrien... Og kritikken dør jo hurtigt ud. Ved manden af erfaring. Jeg nævner blot igen tragedien og massemordet på "egne" borger, i Tjetjenien.
Det ødelagde skam heller ikke alle gensidige profitinteresser, fra både Putins egne loyale oligarker og/eller med Vestens ligeså kyniske "investorer". I realiteten helt frem til, at Putin pludseligt trådte over grænsen, i Ukraine (men efter Tjetjenien, efter Georgien, efter alle mange mord på kritikere og fængslinger af oppositionelle.... = Rusland blev først smidt ud af det gode selskab, inklusive G-8, EFTER 2014...

Når det kommer til - ofte berettiget - kritik af USA's kyniske dispositioner på verdensplan mht. til EGNE militærbaser,. ja så er der tilsvarende ofte sørgeligt, men først og fremmest INkonskvent tavst, også blandt absolut vidende og indsatte personer, her på Inf's web, mht. til Putins kyniske & rene Militætbase-"prioriteringer". ???

Senest Syrien både fly- og flådebaser =rare at have... Derfor smider man også gerne "præcisionsbomber" fra det russiske luftvåben over tæt befolkede områder i Syrien. Resultatet kan enhver der kender virkeligheden tænke videre over...

Det er således kun forventeligt, udfra en "realpolitisk" betragtning, at også det russiske luftvåben lider tab ifm Syrien. At Israel af gode grunde (og uanset den nuværende reaktinære regering) har strategiske overlevelses-grunde at tage vare på, er en anden historie. Vil blot lige her citere en sød veninde, overlevende fra en ellers stort set udryddet Holocaust-myrdet familie, som jeg kender, i Tel Aviv.

Hun er absolut til det yderste venstre-humanistiske i det politiske landskab dernede og er aktiv mht. til fred med palæstinenserne), men sagde engang, da Irans skøre præsident Ahmainedjad begyndte at rasle med atomtruslerne: 'Husk dog lige, at der kun skal kun een atombombe til, for at vi allesammen dør her, på dette lille territorium...."
(I øvrigt har Præste--Fasisterne og Kvindeundertrykkerne i Iran fået det meste af deres reaktor- og dermed A-bombe-faciliteter fra Rusland, i øvrigt bistået af et par pakistanere og siden Nordkorea. = En rigtig dejlig "forsamling" af "Mønsterdemokrater"....

Det hører - altsammen - også med i den store og grimme fortælling, hvad angår hvordan det "ender" i Syrien.

Min sympati ligger først og fremmest, lige siden 2011, hos de mange, der med først fredelige protester, siden med selvforsvars-håndvåben har prøvet at forsvare sig mod en brutal diktator. Hvad skulle disse arme mennesker ellers gøre, bortset fra til sidst at flygte ?

= Enhver konflikt der får lov at *løbe* ukontrollret, ender med ekstremister på begge sider. Og FN står handlingslammet.

Det er tragisk. Så jeg ender her med at vende om på gl. Marx-citat: 'Historien gentager sig, først som farce, siden som tragedie'...

I øvrigt melder jeg mig også nu her ud af tråden. Det er bedre at bruge tiden på at holde komtakt med gode mennesker - også flygtninge her til lands - fremfor disse ofte meget verdensfjerne "diskussioner" her på Informations Web.

Men - og med ros til Informations Web - Godt vi har en FRI debat her.... Modsat så mange andre, repressive slyngelstater. verden rundt. De fleste af dem "fint" og agtværdigt med I FN, iført nyeste habit fra "Harrods" eller andre billige steder.
Hykleri...