Læsetid: 5 min.

Det er ikke hver dag, at tre jødiske aviser udkommer med en fælles leder imod én mand: Labours leder, Jeremy Corbyn

I to måneder er anklagerne om antisemitisme haglet ned over Labour og partileder Jeremy Corbyn. Det har været en forfærdelig sommer, der igen igen viser, hvor splittet partiet er
Det jødiske samfund i Storbritannien har været oprørt denne sommer over Labour-leder Jeremy Corbyns påfaldende mange antisemitiske forbindelser. Her er det dog ultraortodokse anti-zionistiske jøder, som demonstrerer for retten til at kritisere staten Israel.

Det jødiske samfund i Storbritannien har været oprørt denne sommer over Labour-leder Jeremy Corbyns påfaldende mange antisemitiske forbindelser. Her er det dog ultraortodokse anti-zionistiske jøder, som demonstrerer for retten til at kritisere staten Israel.

Ben Cawthra

7. september 2018

Nu skulle det altså være slut. Tirsdag satte den centrale komité i det britiske Labour-parti sig sammen til et langt og ophidset møde, hvor de én gang for alle skulle gøre en ende på en ganske forfærdelig sommer.

Det er trods alt ikke hver dag, at de tre jødiske aviser i Storbritannien udkommer med en fælles forside og en fælles leder mod én politiker – men det gjorde de i juli:

»Vi gør det for at advare imod den eksistentielle trussel mod det jødiske liv, som en Jeremy Corbyn-ledet regering ville udgøre,« skrev de.

I to måneder er anklagerne om antisemitisme haglet ned over Labour og dets leder, Jeremy Corbyn. Det eskalerede for alvor i juli, da partiet skulle vedtage nye retningslinjer til sin interne regelbog – de har nemlig regler om, hvad man må sige om jøder.

Nu bliver det lidt kringlet, men der findes en mellemstatslig organisation, der hedder International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), der udbreder viden om Holocaust og kæmper imod antisemitisme. Organisationen har en definition af antisemitisme, som over 30 lande accepterer, og dén skrev Labour ind i sine regler. Men ... partiet klippede nogle af IHRA’s eksempler på antisemitisme ud – bl.a. at det skulle være antisemitisk at sammenligne staten Israels gerninger med nazisternes forbrydelser eller at kalde Israel »et racistisk foretagende«. Det måtte man altså gerne sige i Labour, og dét gjorde de jødiske aviser bekymrede. Og så begyndte bolden for alvor at rulle.

Den ’mest krænkende udtalelse’ i 50 år

Pludselig kunne Jeremy Corbyn se sig selv på forsiden af tabloidaviser, på grynede fotos fra en kirkegård i Tunis fra 2014, hvor han står med solen i øjnene og en mindekrans i armene. Kransen skulle lægges til ære for en gruppe palæstinensere, der blev dræbt i et israelsk bombeangreb, har Corbyn forklaret. Problemet er bare, at den endte med at ligge på et mindesmærke for medlemmerne af terrorgruppen Sorte September, der dræbte israelske atleter under OL i München i 1972.

Det fik Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, til at skrive på Twitter, at Corbyn hyldede terrorister og fortjente »utvetydig fordømmelse fra alle«.

Det ville være synd at sige, at Labour-lederen håndterede sagen godt. Han vrøvlede noget om, at han »var til stede, men ikke involveret i« kransenedlæggelsen. 

Og før nogen forstod, hvad i alverden han mente, landede de næste afsløringer på forsiden: Et videoklip, hvor Corbyn kalder Hamas og Hizbollah for »venner« og spiser hyggemiddag med Hamas-ledere. Beviser på, at han var medlem af en propalæstinensisk facebookgruppe, der flød over med antisemitisk indhold. Screendumps, hvor han udtrykker støtte til en kunstner, der lavede et antisemitisk gademaleri (noget, Corbyn senere har undskyldt). Og en tale til et propalæstinensisk arrangement i 2013, hvor han siger, at en gruppe britiske zionister »ikke forstår engelsk ironi«.

Det sidste har den tidligere overrabbiner Lord Sacks kaldt »den mest krænkende udtalelse« i 50 år.

»I starten af sommeren ville de fleste nok have sagt: ’Nej, Corbyn er ikke antisemit, selv om han da omgås en del antisemitter’,« siger Tim Bale, der er professor på Queen Mary University.

»Men efter denne sommer tænker man, at han alligevel er gået et stykke længere end det.«

Kampen for at kalde Israel racistisk

Jeremy Corbyns støtter ser det hele som en storm i et glas vand. Det er jo ikke sådan, at Corbyn nedtoner Holocaust eller taler om en global jødisk konspiration – nej, han kritiserer staten Israel, og det kræver altså en god portion motivforskning og diskursanalyse at stemple ham som antisemit. Han har altid støttet palæstinenserne og altid sagt, at alle bør høres i fredsprocessen, også Hamas. Resten er bare guilt by association, lyder forsvaret.

Kritikerne pointerer omvendt, at det godt nok er bemærkelsesværdigt, hvor mange jødehadere Corbyn omgås. Og at Labour da ellers plejer at sige, at racisme defineres af den, der er udsat for den – hvis sorte fortæller, at de føler sig racistisk behandlet, bør man altid tage dem alvorligt. Hvorfor gælder det ikke for jøder?

En række tunge Labour-stemmer har krævet, at partiet lynhurtigt accepterer hele IHRA’s definition af antisemitisme.

»Det her er ikke kun et spørgsmål om politik. Det er et spørgsmål om selve sjælen i Labour,« som tidligere premierminister Gordon Brown har sagt.

Labour-veteranen Frank Field, som har siddet i parlamentet siden 1979, er gået af i protest, og græsrodsorganisationen Momentum har skrevet en bekymret erklæring om en ubevidst bias imod jøder i Labour.

Men debatten handler også om noget større. Under overfladen ligger hele tiden en diskussion »om Labour-partiets natur«, som Cambridge-politologen Helen Thompson sagde i podcasten Talking Politics onsdag.

»Er det et parlamentarisk parti, der vil opnå noget i britisk politik? Eller er det en del af en større, international – næsten revolutionær – politik?«

Corbyn har altid ment det sidste, og »hvis Corbyn giver sig på antisemitisme, giver han sig på hele sit verdenssyn«, som Helen Thompson udtrykker det.

Man skal ikke glemme, at Corbyn er rød på 70’er-måden: EU-skeptisk og kritisk over for NATO. Modstander af interventionen i Kosovo, Falklandskrigen og luftangrebene på Islamisk Stat. Han har støttet Fidel Castro og Hugo Chávez. Hans kamp er international, og han har altid kæmpet for palæstinenserne og kritiseret Israel.

Splittelse, igen igen

Tirsdag skulle trådene så redes ud. Nu skulle Labour endelig finde »en balance, så man stadig kan kritisere den israelske regerings politik uden at blive kaldt antisemit,« som Corbyns nummer to, John McDonald, sagde.

Og efter lange diskussioner accepterede partiet hele IHRA’s definition af antisemitisme – så nu må man ikke længere kalde Israel racistisk. Corbyn forsøgte til det sidste at få tilføjet en 500 ord lang passus, der blødte op, men komiteen barberede formandens ord ned til en kort passage om, at ytringsfrihed og legitim kritik af Israel naturligvis er i orden.

Balladen viser igen igen, hvor splittet Labour er: Ledelse, parlamentsmedlemmer, menige medlemmer, vælgere og græsrødder er uenige på kryds og tværs.

»Lige nu fungerer Labour stort set ikke som politisk enhed,« som politisk kommentator på Politico, Ian Dunt, sagde til al-Jazeera.

Debatten om antisemitisme har fået det hele op til overfladen.

»Det er en stor fraktionskamp,« siger Tom Bale. »Jeg tror, Labour kunne være langt foran Det Konservative Parti, hvis de ikke var så splittet«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Hans Aagaard
Ejvind Larsen og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

@Torben Lindegaard

Det gjorde han ikke.

Er man antisemit fordi man siger at Zionister ikke læser historien og ikke forstår britisk humor? Det er hvad de har på ham.

Det her er en kampagne, der er lanceret af regeringen i Israel, som har støttet diverse britiske politikere for at vælte Labours leder. Det er historien som ingen skriver om. For med Jeremy Corbyn, vil vi se et paradigme skifte i Vestens forhold til Israel.

Flemming Skovbjerg , David Breuer, morten andersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Bo Carlsen, Viggo Helth, Anders Graae, Torben K L Jensen og Knud Chr. Pedersen anbefalede denne kommentar

Som jeg forstår Jeremy Corbyn, mener han, at jøder og israelere - såvel som andre mennesker - bør opføre sig ordentligt.

Flemming Skovbjerg , Steffen Gliese, David Breuer, morten andersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Bo Carlsen, Bassim Walid, Viggo Helth og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@David Joelsen

Jeg har læst artiklen i The Guardian, og ....

The Guardian bekræfter netop, at Jeremy Corbyn har konfirmeret, at han »var til stede, men ikke involveret i« kransenedlæggelsen på gidselstagernes grave.

The Guardians billede af Jeremy Corbyn taget af "Embassy of the State of Palestine in Tunisia" viser ham stående forrest holdende en stor krans med bånd.

Rent ævle, bævle fra en antisemit.

Torben K L Jensen

Jeg forstår ikke det spin om anti-semitisme for semitter er en befolkningsgruppe i mellemøsten og i den indgår også palæstinenserne. Det hele må vel være modstanden mod zionismen der har som mål at overtage hele området til et Stor-israel det hele drejer sig om.
Jeg er - som Jeremy Corbyn - ikke anti-semit men modstander af zionismen og at jøder opfører sig som deres tidligere fjender.

Steffen Gliese, David Breuer, morten andersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Bettina Jensen, Bo Carlsen, Jan Jensen, Viggo Helth og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I øvrigt er de fleste af de mennesker med jødisk tro der er immigreret til Israel efter 2. verdenskrig overhovedet ikke semitter i den oprindelige forstand.

Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Det Corbyn siger i den artikel, Torben K. L. Jensen henviser til, er, at det skal være tilladt at debattere forholdet mellem Israel og Palæstina, kritisere Israels bombninger i Gaza og andre steder.

Men: "Man kan ikke fremsætte denne kritik i en antisemitisk sprogbrug eller med antisemitiske hensigter."

De,der ikke accepterer dette udsagn, er ikke ude på at debattere, men at lukke munden på Corbyn. Og det er der mange, der er - fra den jødiske lobby til De Konservative, massemedier og interne kritikere i Corbyn eget parti.

Steffen Gliese, David Breuer, Henrik Olsen, morten andersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Bettina Jensen, Bassim Walid, Anders Graae og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

The Guardian er den establishment-avis som har forfulgt Corbyn med størst mest udholdenhed. Både før valget og her efter valget ved at sammenkæde Corbyn med ordet antisemit. Er Corbyn sammen med jøder så er det de forkerte jøder, kan avisen få jøder til at sige at Corbyn skræmmer dem, får de al den tid og ressourcer avisen kan mønstre. Så stol ikke på Guardian når det gælder Corbyn. Bl.a. Dame Hodge har benyttet Guardians tjenestevillighed, som Professor Finkelstein har et par borgerlige ord at sige til:
https://www.youtube.com/watch?v=xt5fOmtJfGQ

morten andersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

At Corbyn eller en Labour-regering skulle udgøre en "eksistensiel trussel mod det jødiske liv" forekommer mig så virkelighedsfjernt at jeg spekulere i om der ligger en mere eller mindre højreorienteret zionistisk dagsorden bag.

Efter min mening har konservative jøder alt for længe givet sin billigelse til den europæiske og amerikanske højrefløjs mange skræmmekampagner imod muslimer og arabere fordi det passer ind i det verdensbillede atomstaten Israel gerne vil kultivere med Israel som værende et konstant offer for muslimsk aggression.

Ydermere kommer meget af BDS-bevægelsens materiale fra Storbritannien, demonstrationer forekommer ofte i London og flere britiske byer har tilsluttet sig boycott af israelske varer fra ulovlige bosættelser. Noget jeg kan forestille mig højrekræfter i Israel kunne frygte ville blive mere udbredt med en venstredrejning i Storbritannien.

David Breuer, morten andersen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen kl. 15:30 & 15:32

Tja .... men så bør du i hvert fald have set The Guardians billede af Jeremy Corbyn taget af "Embassy of the State of Palestine in Tunisia", som viser ham stående forrest forrest i gruppen holdende en stor krans med bånd.

Og samme Jeremy Corbyn påstår ikke at have været "involveret" i kransenedlæggelsen ved gidseltagernes grave - rent ævle-bævle af en antisemit.

"Skulle medier ikke hjælpe med at “rette” historier ud, i stedet for at puste til ilden?"

Nej, det skal uafhængig journalistisk - men denne er ganske udgrænset af mediehusenes nyhedsproduktioner, som dels skal sikre seer-/lyttertal og dels sikre at man holder sig indenfor konsensus med de traditionelt magtbærende partier.

Corbyn og hans støtter skal gå på adskillige knivsægge i fremtiden, hvis det lykkes dem at skabe basis for progressive politiske forandringer i UK - og mulighederne er til stede, givet Brexit. Ellers havde det været slut på forhånd.

Torben K.L. Jensen. Mener den modbydelige Blair ikke snarere, at hvis det kommer til et valg mellem Corbyn og Boris Johnson, så vil et nyt parti fylde pladsen mellem de to?
Blair selv er jo stenrig og modtager masser af millioner fra bl.a. Saudiarabien og ukrainske oligarker til sin 'tænketank.'

Blair modtog $ 12 millioner fra Saudi Arabien , og så gik ham igang med at skrive kommentarer i forskellige mainstream medier om den fantastiske Kronprins Mohammed Bin Salman, men han selv opfordrede venlige lande til at forfølge det Saudiske mål at bekæmpe Assad i Syrien.

Dermed blev Tony Blair den dyreste puddelhund i verden...

Torben K L Jensen, Bettina Jensen, morten andersen og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar

Fra artiklen: »Det er en stor fraktionskamp,« siger Tom Bale. »Jeg tror, Labour kunne være langt foran Det Konservative Parti, hvis de ikke var så splittet«

Labour er foran De Konservative. En ny undersøgelse viser 41 procent.
Se artiklen:

‘Can Labour be taken back? Yes – we've already done it’, hvor socialister og fagforeningsfolk bakker op om Corbyn.
https://www.morningstaronline.co.uk/article/can-labour-be-taken-back-yes...