Læsetid: 4 min.

Italien lægger op til opgør med EU’s økonomiske politik

Italiens regering står foran et afgørende øjeblik: Tør landets to euroskeptiske regeringspartier præsentere en finanslov, der indfrier partiernes dyre valgløfter, men bringer Italien på kollisionskurs med eurozonens budgetregler? EU har allerede stemplet Italien som et »problem«
Luigi Di Maio, leder af Femstjernebevægelsen, vicepremierminister og transportminister, har brug for at få sat et markant aftryk på finansloven, fordi regeringspartneren Lega hidtil er løbet med det meste af opmærksomheden.

Luigi Di Maio, leder af Femstjernebevægelsen, vicepremierminister og transportminister, har brug for at få sat et markant aftryk på finansloven, fordi regeringspartneren Lega hidtil er løbet med det meste af opmærksomheden.

Riccardo Antimiani

26. september 2018

ROM – Italiens to regeringspartier har skældt ud på EU og forbandet eurozonens skrappe budgetregler. Nu er tidspunktet kommet, hvor det vil vise sig, om de reelt er klar til at gå til angreb på den herskende økonomiske sparepolitik i det europæiske valutasamarbejde.

Det vil ske, når den snart fire måneder gamle regering i denne uge fremlægger sit første finanslovudspil. Højrenationale Lega og protestpartiet Femstjernebevægelsen skal forsøge at forene hver deres ambitiøse, bekostelige og umiddelbart modstridende økonomiske prioriteter: Lega fokuserer på skattelettelser, og Femstjernebevægelsen vil skrue op for sociale velfærdsydelser.

Det er finansminister Giovanni Tria, der sidder med det store regneark og i disse dage prøver at få det hele til at gå op. Partilederne fra de to regeringspartier har lagt enormt pres på ham for at finde penge til at finansiere deres valgløfter.

Som vicepremierminister og leder af Lega Matteo Salvini udtrykker det, er det Giovanni Tria, der er i stand til at »åbne og lukke for pengekassen«.

Både finansmarkederne og Bruxelles er nervøse for, hvor meget den vil blive lukket op, og hvor meget Italiens gæld vil vokse som konsekvens heraf. Siden den nye italienske regering blev dannet, har EU og regeringer rundt om i Europa højlydt advaret om, at den førte økonomiske politik i Italien potentielt kan true hele eurozonens stabilitet.

De stærkt euroskeptiske ledere af den italienske regering har tidligere præsenteret sig selv som fortrop i et nødvendigt nybrud, der skal give den etablerede orden i både Italien og Europa en tiltrængt rystetur.

I regeringsprogrammet har Lega og Femstjernebevægelsen lagt op til at føre en økonomisk politik, der er i modstrid med den kurs, der foretrækkes hos EU-lederne i Bruxelles og den tyske regering i Berlin.

Regeringsgrundlaget indeholder blandt andet markante skattelettelser, indførelse af borgerløn til fattige og en sænkelse af pensionsalderen. Det vurderes, at regningen for de tiltag vil lyde på et godt stykke over 100 mia. euro årligt – et gigantisk beløb for en allerede stærkt forgældet stat, der skylder, hvad der svarer til 132 procent af BNP – i EU er det kun Grækenland, der har en større gæld målt som andel af BNP.

Selv hvis finanslovudspillet bliver en udvandet version af regeringsprogrammet, virker det sandsynligt, at Italien vil bringe sig selv på kollisionskurs med EU’s skrappe regler for, hvor stort det offentlige budgetunderskud må være – regler, som de to regeringspartnere anklager for at være en væsentlig årsag til Italiens økonomiske kvaler med den begrundelse, at de begrænser regeringens muligheder for at skabe vækst.

Et modigt budget

Finansminister Giovanni Tria, en økonomiprofessor, der hverken er medlem af Lega eller Femstjernebevægelsen, betragtes som en modererende kraft, der forsøger at overbevise markederne og EU om, at finanslovudspillet ender med at være i tråd med EU’s retningslinjer og ikke bliver alt for ødselt.

Men det er ikke det, lederne af de to regeringspartier lægger op til.

»Vi vil præsentere et modigt budget; budgetunderskuddet er ikke et problem,« sagde Salvini til avisen Corriere della Sera søndag.

Han ønsker et »ekspansivt budget«, sagde han og konkluderede: »Hvis Italien skal vokse, så skal der investeres.«

Det var et svar på den italienske nationalbankdirektørs nylige advarsler om store risici for landets økonomi, hvis regeringen insisterer på at øge udgifterne og underskuddet.

I et tv-interview sagde Salvini i sidste uge om de økonomiske rammer, som tidligere italienske regeringer og EU har fastlagt: »Jeg er træt af at holde mig til de retningslinjer, som andre har udstukket.«

Heller ikke Luigi Di Maio, lederen af Femstjernebevægelsen – og også vicepremierminister – lader til at være bekymret for budgetunderskuddet:

»Hvis en lille smule større underskud er nødvendigt for at forbedre italienernes forhold, så vil vi være ok med det, da det er det, vi prioriterer,« har Di Maio sagt i et interview med den italienske Radio 24.

»Vi skal huske, at prioriteten er at forbedre italienernes liv, ikke at berolige markederne.«

Forskellige prioriteter

Femstjernebevægelsen og Lega blev de store vindere ved parlamentsvalget i marts, men de er et umage par med vidt forskellige økonomiske prioriteter.

I den intense kamp om at få det interne overtag i regeringen er finanslovudspillet afgørende, og begge partier vil nødigt gå på kompromis med deres mærkesager. Det gælder især Femstjernebevægelsen og Luigi Di Maio, som har stærkt brug for at markere sig med en politisk sejr.

Hidtil har Lega og specielt Matteo Salvini næsten fuldstændig taget fokus med meget skrappe udmeldinger på flygtninge- og asylområdet – noget, der har vist sig populært i befolkningen. Lega har næsten fået fordoblet sin opbakning i meningsmålingerne siden valget og ligger ifølge opinionsundersøgelser nu på omkring 30 procent, omtrent på niveau med Femstjernebevægelsen, som ikke har rykket sig siden marts.

Femstjernebevægelsen vil derfor sandsynligvis kæmpe med næb og klør for at få borgerløn med i finansloven. »Borgerlønnen skal være i budgettet,« fastslår Di Maio.

EU’s økonomikommissær, Pierre Moscovici, har omvendt advaret Italien og opfordret til at stramme op.

»Jeg opfordrer hele den italienske regering til at være tydelig og blive der, hvor den skal være – i kernen af eurozonen som et stærkt, troværdigt land, som er villig til at sikre, at dets gæld er under kontrol,« siger han ifølge AFP.

»Der er et problem, og det er Italien,« siger Moscovici.

»Jeg vil fokusere mere på Italien end noget andet sted.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ivan Breinholt Leth

»Jeg vil fokusere mere på Italien end noget andet sted.« Ja, det må du hellere, for Italiens mærkværdige rodede regering er desværre den eneste politiske kraft i Europa, som har forstået, at EU's stupide austerity politik er en katastrofe for Europa. Som Adam Tooze har bemærket, skyldes de globale økonomiske magtforskydninger i verden mere uduelige, reaktionære og inkompetente politiske ledere i Europa, end det skyldes Kinas voksende økonomiske magt.