Læsetid: 4 min.

Italien ser Kina som en del af svaret på Europas migrantkrise

EU diskuterer bedre fordeling af flygtninge og indsættelsen af militæret for at dæmme op for illegale migranter. Men på længere sigt er det i virkeligheden Kina, der er afgørende for at holde migranterne væk, lyder det fra Italien
Afrikanske migranter og flygtninge ankommer til den italienske havneby Catania. Italien vil have det øvrige EU til at tage en større del af presset fra de mange migranter, som søger mod Europa, og foreslår derfor, at man indfører en rotationsordning, så skibe med migranter og flygtninge ikke kun lægger til i italienske havne, som det nu er tilfældet, men også lægger til i eksempelvis franske havne.

Afrikanske migranter og flygtninge ankommer til den italienske havneby Catania. Italien vil have det øvrige EU til at tage en større del af presset fra de mange migranter, som søger mod Europa, og foreslår derfor, at man indfører en rotationsordning, så skibe med migranter og flygtninge ikke kun lægger til i italienske havne, som det nu er tilfældet, men også lægger til i eksempelvis franske havne.

Salvatore Cavalli

3. september 2018

Italiens nye højredrejede regering har strammet kursen gevaldigt for at få nedbragt antallet af flygtninge og migranter. Flygtningebåde forhindres i at anløbe italienske havne, nabolande presses til at tage imod et større antal migranter, og EU kritiseres skarpt for at have ladt Italien i stikken med alt for stor en byrde. Samtidig har Rom lovet at sende hundredtusindvis af migranter retur.

Mens regeringen, der kom til magten i begyndelsen af juni, satser på, at den linje kan mindske presset på Italien lige nu og her, så skal der andre midler til, hvis migrantstrømmen skal mindskes på den lange bane. Og her er Kina afgørende.

Det er udmeldingen fra regeringen, der håber, at den asiatiske gigant vil bruge sin store og voksende økonomiske muskel til at skabe vækst i Afrika, og dermed mindske unge afrikaneres motivation til at søge den økonomiske lykke nord for Middelhavet.

»Kina er Europas og Italiens største og måske eneste håb for at få stabiliseret den økonomiske situation i Afrika og dermed mindske migrantstrømmen,« siger Michele Geraci, departementschef i ministeriet for økonomisk udvikling i Rom.

»Lad os bruge Kina til at hjælpe afrikanerne i deres hjemegne.«

Både den nuværende regering og den tidligere centrum-venstre-regering har ligesom andre rundt om i Europa i stigende grad argumenteret for, at EU i større grad skal hjælpe den økonomiske udvikling på vej i afrikanske lande for derved at mindske den økonomisk motiverede migration. Men den hjælp kan altså også komme fra Kina.

Forud for et igangværende besøg i Kina, hvor også finansminister Giovanni Tria er taget til, annoncerede Michele Geraci en ny »Task force Cina« under ministeriet for økonomisk udvikling, som han selv vil stå i spidsen for, og har som mål at øge Kinas investeringer i Italien. Men arbejdsgruppen skal også have fokus på Kinas rolle i Afrika:

»Styrk samarbejdet med Kina i Afrika. Kina kan hjælpe Italien med at løse migrationsproblemet ved at hjælpe Afrika,« lyder en af gruppens målsætninger.

Michele Geraci er økonom, og lederen af det højrenationale parti Lega og indenrigsminister, Matteo Salvini, foreslog ham som premierminister i forbindelse med regeringsdannelsesforhandlingerne tilbage i maj.

Geraci er dog blevet stærkt kritiseret for sin ukritiske tilgang til Kina. Han vil gerne, at Italiens udenrigspolitik og økonomiske politik i højere grad flugter med Kinas, og han ser det kommunistiske etpartistyre i Beijing som et forbillede, når det kommer til at sikre offentlig ro og orden.

»Vi kan finde midlertidige løsninger på fordelingen af de tusinder af migranter, som vil ankomme i de kommende måneder, men problemet bliver, hvordan vi skal håndtere migrationen de næste 10, 20 og 30 år, som kan involvere hundreder af millioner personer,« siger Michele Geraci i et interview med det italienske nyhedsbureau AGI.

»Problemet er, hvordan vi stabiliserer den sociale og økonomiske situation i Afrika. Her kan Kina hjælpe os.«

Ignorerer problemer

Torsdag i den østrigske hovedstad Wien, hvor forsvarsministrene fra EU mødtes, var der dog større fokus på, hvordan EU’s medlemslande kan hjælpe hinanden og styrke indsatsen for at blokere for flygtninge- og migranter.

Værtsnationen Østrig foreslog, at militære styrker indsættes for at støtte grænsevagters arbejde med at sikre EU’s grænser mod illegal indvandring. Og Italiens regering kom på banen med et forslag om en rotationsordning, så skibe med migranter og flygtninge ikke kun lægger til i italienske havne, som det nu er tilfældet, men også lægger til i eksempelvis franske havne.

»Ved at gå med til vores forslag vil EU have muligheden for at vise, at det er et ægte fællesskab,« sagde Italiens forsvarsminister Elisabetta Trenta ifølge Reuters.

Michele Geraci peger på, at Kina på sin hjemmebane har haft stor succes med at få skabt skyhøje vækstrater, der har gjort kineserne i stand til at løfte sig selv ud af fattigdom. Han håber, at Kina vil bringe sin egen udviklingsmodel med sig til Afrika.

»Kina er ikke julemanden, og gør sig ikke i velgørenhed. Kina tager til Afrika, fordi landet har kommercielle interesser og investerer i ressourcer og energi,« siger Geraci til AGI. Han fremlægger dog ikke nogen plan for, hvordan Italien og resten af EU skulle fremme kinesiske investeringers indtog i Afrika.

Og en lang række italienske akademikere har i et åbent brev kritiseret Geraci for at ignorere »de politiske og sociale problemer, der er opstået på det afrikanske kontinent«, som følge af Kinas engagement.

Kina er fra flere sider blevet rost for at tilbyde afrikanske nationer højst tiltrængte investeringer i infrastruktur, men kritikere mener, at de kinesiske penge favoriserer og styrker ikkedemokratiske regimer, fører til øget korruption og kommer med så mange betingelser, at de ender med at sætte modtagerlandene i stor gæld. Samtidig siger økonomer, at kinesiske investeringer i stor grad kommer kinesiske selskaber til gode, men ikke gør meget for at opbygge den lokale afrikanske økonomi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Er der ingen grænser for hvad vi ikke kan klare selv i Europe? Skal vi også have Kina til at skrive vores forfatninger, parkeringsbøder og bagekonkurrencer i TV?

Henrik Brøndum

Er der ingen grænser for hvad vi ikke kan klare selv i Europe? Skal vi også have Kina til at skrive vores forfatninger, parkeringsbøder og bagekonkurrencer i TV?

Enig, Henrik Brøndum, det er for pinligt at nogen kan foreslå, at Kina med en per capita indkomst på under en fjerdel af det gennemsnitlige niveau i EU skal forestå moderiseringen af Afrika.

Torben K L Jensen

Kina - verdens andenstørste økonomi - har en 2025 plan der skal gøre Kina førende i A.I. og produktion af bæredygtige produkter som feks. el-biler (selvkørende) - Det italienerne taler om er deres store projekt "Belt and Road" eller den nye silkevej der bla. indeholder store infrastruktur-projekter (havne,jernbaner,veje og broer) i Afrika. Altså infrastruktur der danner grundlaget for egen produktion. I øvrigt gør kineserne bare det vesten har forsømt i årtier - give afrikanerne arbejde de kan leve af.
PS Kineserne stoler ikke på demokratier og korruption. sørgeligt nok.

Touhami Bennour

Hvad er en indvandre? Invandre behøver ikke indfødsret, det er dansker der gør til en betingelse for at blive akcepteret. Ingen har valgt sin nationalitet og man ved ikke hvordan man bliver det. Kina er flittig med at indgår kontrakter af alle slags ; for nyligt indgik kina kontrakt om produktion af biler med udlandet. De kontrakter skaber indvandre selvom de ikke behøver kinæsisk natinaliteten. Vi vil se fra hele verden mennesker der arbejder i kina, for et kinæsisk firma eller for egn firma. Marco polo, tror jeg han var italiener? Og der er mange muslimer i kina, rigtigt nok de er kinæser men alligevel.. Man kan overhovedet ikke forudsige hvordan indvandring bliver i Kina.