Læsetid: 4 min.

Jan-Werner Müller: Orbán er en langt større trussel mod EU end Brexit og eurokrisen

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har opbygget en mafiastat midt i Europa, der slet ikke lever op til EU’s pricipper. Og det går ikke. Ja, det truer faktisk hele unionen, mener den anerkendte tyske politolog Jan-Werner Müller. For hvis landene ikke kan stole på hinandens retsvæsener, er det ’game over’ for EU
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har opbygget en mafiastat midt i Europa, der slet ikke lever op til EU’s pricipper. Og det går ikke. Ja, det truer faktisk hele unionen, mener den anerkendte tyske politolog Jan-Werner Müller. For hvis landene ikke kan stole på hinandens retsvæsener, er det ’game over’ for EU

GALI TIBBON

13. september 2018

»Hvis du spørger mig: ’Hvad kan grundlæggende ødelægge EU?’ Så er svaret, at Ungarn og Polen er en langt større trussel end Brexit og eurokrisen – både moralsk og juridisk.«

Sådan siger den tyske politolog Jan-Werner Müller, der er professor på Princeton University og forfatter til bøger om populisme og demokratiets udvikling i Europa.

»Det ser måske ikke lige så apokalyptisk ud som Brexit eller euroens opløsning, men hvis vi ikke kan stole på, at de andre EU-lande er retsstater, så er det game over for EU.«

For jo, Brexit er da »dårlig pr« for EU, som Jan-Werner Müller siger.

»Men der har altså hele tiden været en paragraf i traktaten om, at man kan melde sig ud, og nu er der så et land der vil dét – det sætter ikke fundamentalt spørgsmålstegn ved unionen.«

Noget lignende kan siges om eurokrisen.

»Euroen er en fejlslagen politik, der kan få katastrofale konsekvenser, men det er stadig bare en politik. Den kan ændres,« siger Jan-Werner Müller.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Olsen
 • Kim Folke Knudsen
 • Espen Bøgh
 • Steffen Gliese
 • C Munk
 • Olaf Tehrani
 • Poul Anker Sørensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Poul Erik Riis
Thomas Olsen, Kim Folke Knudsen, Espen Bøgh, Steffen Gliese, C Munk, Olaf Tehrani, Poul Anker Sørensen, Eva Schwanenflügel og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

EU kan ikke smide medlemslande ud af Unionen.
Anvendelse af Lissabonstraktatens §7 over Ungarn eller Polen forudsætter konsensus blandt alle medlemslande i Rådet, så det kan vi godt glemme.

Måske kan man klemme Ungarn & Polen på pengepungen; men hvorfor skulle nettomodtagerlandene gå med til det ??

Så hvad gør vi så ??

Aner det ikke; men vi har det EU, som vi har kunne blive enige om -
indtil vi bliver enige om noget andet og bedre.

»Det ser måske ikke lige så apokalyptisk ud som Brexit eller euroens opløsning, men hvis vi ikke kan stole på, at de andre EU-lande er retsstater, så er det game over for EU.

EU, herunder dets medlemsstater, har betydelige problemer med selv at realisere principper som gør dem til retsstater, for så vidt at man forstår begrebet retsstat som et samlet sæt af procedurer/administrationer og afgørelser, som sikres af en grundlov - med henblik på at beskytte befolkningen/borgeren mod juridisk uret i medfør af vilkårligheder, korruption, embedsmisbrug, folkestemninger o.a.

I Danmark har vi betydelige udfordringer med at overholde Grundloven; dette gøres ofte til et parlamentarisk rød/blåt anliggende - og når det kommer til tredelingen af magten, som skal sikre kritisk-demokratisk dynamik og hindre korrumpering, ser det sort ud i mange EU-lande, som i øvrigt også kan bryste sig af adskillige justitsmord på både borgere og lokalsamfund. I Danmark, og flere steder i EU, ser vi desuden etaten vildlede og aflede kriminalitet, den selv har begået - i Danmark har vi haft en hel del sager, seneste den meget spegede Tibetsag, hvor den danske politiledelse helt åbenlyst - og flere gange - løj om sagen.

Eksempler, som kan hentes i Ungarn og Polen, eller andre steder, er naturligvis relevante at forholde sig til, men det er temmeligt ærgerligt at debatten føres på en præmis om at EU består af retsstater, hvilket jo netop et noget PR-snak. Der er mange lande som har større problemer og udfordringer end de fleste EU-lande, javist - men vi bør absolut holde fokus på at det pæne selskab i EU, som i iveren efter bl.a. markeds- og arbejdskraftsandele, outsourcingmuligheder, selv inviterede flere østlande alt for hurtigt ind i unionen, har meget at gøre selv, når det kommer til demokratiudøvelse og retsstatsudvikling.

Thomas Olsen, Christel Gruner-Olesen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Torben K L Jensen, Claus Nielsen, Bo Carlsen, Minna Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Touhami Bennour og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Lindegaard - Utroligt ! Dvs, at Ungarn og andre ikke kan smides helt ud, men kan udsættes for forskellige repressalier, der gør dere medlemsskab illusorisk.
Og ønsker EU at ændre dette (§7), kan Ungarn blokere ???

Kim Folke Knudsen

@Torben Lindegaard. 12. September kl. 21:56

Helt rigtigt set af Dig. Ingen havde forestillet sig, at lande kunne finde på at udvikle sig " baglæns " og bevæge sig fra demokrati over imod totalitær stat, da EU eller EF blev stiftet.

Det gør tillidskrisen til EU så meget desto dybere, for hvordan kan demokratisk sindede borgere have tillid til et fællesskab, hvis det påstår at stå indenfor demokrati og ytringsfrihed, men i samme moment består af medlemslande, som er antidemokratiske og som bekæmper ytringsfriheden ?.

Grækenland fik så hatten passede, da de ikke overholdt Eurozonens budgetkrav. I Verdens fra oldtiden ældste demokrati fik man budgetdisciplinen af føle. Der var ingen tyske afvigelser fra den hårde kurs mod Grækenland i denne sag.

Men når det kommer til et Ungarn, som klokkeklart overtræder forudsætningerne for medlemsskab i spørgsmål om demokrati, retssystemets uafhængighed, minoriteters beskyttelse ( sigøjnerne ), så vender det tyske lederskab ryggen til og lader dette passere næsten upåtalt.

Horst Seehofer (CSU) har inviteret Viktor Orban til vigtige møder for at vise solidaritet med det østeeuropæiske land i sagen om flygtningenes adgang til Europa.

Jeg har været EU tilhænger i årtier men denne sag kan ændre mit syn på fællesskabet, for jeg vil ikke lægge stemmer til, at Danmark skal være med i et fællesskab med nationer, som afskyr demokrati og dyrker totalitarisme.

Kim Folke Knudsen

Gik østudvidelsen i begyndelsen af dette århundrede for vidt ?, er der kommet lande med i EU, som aldrig skulle have været lukket ind ?

Der skal være plads til forskellighed i nationernes Europa, men hvor stor forskellighed er ønskeligt, når der er tale om grundlæggende demokratiske rettigheder: Frie valg, Ytringsfrihed, en uafhængig og fri nyhedsformidling, og den grundlæggende adskillelse mellem den lovgivende, den dømmende og den udøvende magt ?.

Er vi nået der hen, hvor der indføres en proces i EU for udelukkelse og eksklusion af nationer fra medlemsskabet, fordi de misbruger deres EU medlemsskab til at nyde godt af alle goderne og blæs e på indholdet af det samarbejde, som de selv har skrevet under på.

Skal en majoritet af andre demokratiske nationer i EU udstyres med den beføjelse, at de i det yderste tilfælde kan ekskludere en medlemsnation fra fællesskabet med henvisning til brud på de grundlæggende demokratiske rettigheder ?

De spørgsmål melder sig efter de højrenationale udskejelser i Ungarn og Polen.

Det hele må være simpelt ubetænksomhed - sjuskeri.
Så, nej, alt andet lige, skulle de ikke vær lukket ind rottefælden. Nu stinker liget af den syge rotte.