Læsetid: 5 min.

Kampen om sandhed og fake news rammer den tyske regering med fuld kraft

I den beskidte kamp om tolkningen af de højreradikale demonstrationer i Sachsen er Angela Merkel blevet modsagt af både indenrigsminister Horst Seehofer, af CDU i Sachsen og af chefen for Tysklands efterretningstjeneste. Mens staten mister troværdighed og efterretningstjenesten taber ansigt, føler Alternative für Deutschland og demonstranterne sig bekræftet i billedet af »løgnepressen« og »systemet Merkel«
Begrebet »hetz-jagt« står centralt i den strid, der saver endnu et stoleben væk under Angela Merkels regering. At man internt i den tyske regering og i det tyske efterretningsvæsen ikke længere anerkender de samme fakta om balladen i Chemnitz, undergraver statens autoritet og er ’gefundenes Fressen’ for den tyske højrefløj.

Begrebet »hetz-jagt« står centralt i den strid, der saver endnu et stoleben væk under Angela Merkels regering. At man internt i den tyske regering og i det tyske efterretningsvæsen ikke længere anerkender de samme fakta om balladen i Chemnitz, undergraver statens autoritet og er ’gefundenes Fressen’ for den tyske højrefløj.

Ritzau Scanpix

12. september 2018

Det er ikke hverdagskost, at chefen for et lands efterretningstjeneste for åbent tæppe modsiger landets regeringschef og tilmed får opbakning af landets indenrigsminister. Men det er netop, hvad der i de sidste dage har udspillet sig i Tyskland i et så eksplosivt emne som migrations- og integrationspolitik.

Striden viser et billede af en vaklende tysk regering. Den har sit udspring i den højreradikale ballade i østtyske Chemnitz efter drabet på en 35-årig tysk-cubaner, som to asylansøgere mistænkes for.

Som en mobiloptagelse har dokumenteret, og som en række øjenvidner senere har bekræftet, var der under demonstrationerne bl.a. flere tilfælde af, at demonstranter forlod optoget og løb efter udenlandsk udseende personer, og der blev begået hærværk mod en jødisk restaurant.

Efterfølgende fordømte Angela Merkels talsmand »denne slags sammenrotninger og hetzjagt på mennesker med anderledes udseende eller herkomst, samt forsøget på at sprede had i gaderne«. I en række medier faldt desuden begrebet »pogromlignende tilstande«, som – ofte med reference til den tyske historie – blev viderebragt i internationale medier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu