Nyhed
Læsetid: 4 min.

Hvad med klimaet uge 37: EU-Parlamentet vil hæve klimaambitionerne

Og BBC laver retningslinjer til sine journalister i forhold til at dække de globale klimaforandringer
Udland
15. september 2018

Information er igen klar med et ugentligt overblik over klimakampens op- og nedture.

Du kan få vores klimanyhedsbrev ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

EU og klimamål for biler

Ved en afstemning i EU-Parlamentets miljøudvalg mandag besluttede et flertal af medlemmerne at hæve kravet til reduktioner af CO2 fra biler i EU til 45 procent i 2030 med et delmål om 20 procents reduktion allerede i 2025.

Dermed er parlamentet langt mere ambitiøst end EU-kommissionen, der foreslår at sætte reduktionsmålet til 30 procent i 2030 med et delmål på 15 procent i 2025.

Udmeldingen fra EU-Parlamentet skaber begejstring hos el- og elbilbranchen, der forudser stor fremgang for elbiler, hvis miljøudvalgets foreslag ender med at blive gældende politik.

»Nu skal vi nærlæse resultatet, men i udgangspunktet sender Europa-Parlamentet et stærkt signal med et reduktionsmål på 45 procent, som er langt mere ambitiøst end EU-Kommissionens udspil,« siger branchechef Lærke Flader fra Dansk Elbil Alliance ifølge Ritzau.

Der er dog forsat lang vej for et mere ambitiøst klimakrav til bilbranchen. Først skal det samlede EU-Parlament blive enige om målet, og derefter skal et endeligt kompromis findes imellem de enkelte EU-lande og EU-Parlamentet. Her forventes især Tyskland at sætte sig imod.

Byerne afvikler fossile investeringer

I en opsigtsvækkende kronik i det britiske dagblad The Guardian sender borgmestrene fra New York og London, henholdsvis Bill de Blasio og Sadiq Khan, en meget direkte opfordring til alle verdens byer om at afvikle deres investeringer i kul, olie og gas.

Under overskriften »Som borgmestre for London og New York opfordrer vi alle byer til at afvikle fossile investeringer« argumenterer de to borgmestre for, at kampe for klimaet også skal kæmpes med økonomiske muskler.

»Vi tror på, at ved at stoppe de institutionelle investeringer i selskaber, der producerer fossile brændsler og som bidrager direkte til klimaforandringerne, kan vi sende et stærkt signal om, at vedvarende energikilder og klimavenlige løsninger er fremtiden. Skal vi have den grønne omstilling op i det gear, verden har brug for, skal vi investere i de rigtige løsninger og bruge den magt, institutionelle investorer som pensionskasser har.«

Mindre end to procent af pensionskassen London Pensions Fund Authority’s investeringer på 7,1 mia. dollar er placeret i den fossile industri, og alene i 2018 er der blevet frasolgt pensionsinvesteringer for 900.000 dollar.

BBC: Ingen grund til at høre klimaskeptikere

For første gang nogensinde har det britiske public service flagskib BBC udsendt retningslinjer til sine ansatte i forhold til at dække de globale klimaforandringer, ligesom de ansatte tilbydes et kursus i formidling af klimastof. Det skriver klimanyhedsmediet Carbonbrief, der har set BBC’s nye retningslinjer.

Oprustningen på klimafronten skyldes blandt andet, at BBC flere gange har fået hård kritik for ukritisk at lade klimaskeptikere fremsige usande påstande om klimaforandringerne.

Retningslinjerne handler blandt andet om, at de ansatte journalister og nyhedsværter skal huske, at en enkelt storm ikke kan tilskrives den globale opvarmning som sådan, men at det derimod er sandt, at sandsynligheden for storme stiger som følge af opvarmningen.

Og så pointerer BBC overfor sine ansatte, at selv om BBC ikke vil udelukke brug af klimabenægtere i debatten – »så længe de udfordres af en fagkyndig interviewer« – så er det ikke nødvendigt at inkludere dem længere.

Under afsnittet ’Be aware of false balance’ skriver BBC følgende råd til sine ansatte:

»Da klimaforandringerne er accepteret som et faktum, behøver du ikke en ’benægter’ for at balancere debatten. Selv om der er nogle, der vil være uenige i IPCC’s (FN’s klimapanel, red.) konklusioner, er det meget få af dem, der går så langt som at benægte, at klimaforandringerne finder sted. Så for at være afbalanceret er det ikke nødvendigt at inkludere direkte benægtere i BBC’s klimadækning, ligesom du ikke behøver at have nogen til at benægte, at Manchester United vandt 2-0 sidste lørdag. Dommeren har fløjtet af.«

Sort fifleri

Den grønne omstilling er slet ikke så dyr, som Finansministeriet beregner den til, lyder kritikken fremsat i Altinget fra blandt andet Klimarådets formand Peter Birch Sørensen.

I finanslovsforslaget for 2019 fastsætter finansministeriet prisen på et ton CO2 på det europæiske kvotemarked til 47,05 kroner, selv om prisen i dag er langt højere, nemlig omkring 150 kroner pr. ton. Det betyder, at den grønne omstilling i finansministeriets beregninger kommer til at se dyrere ud, end tilfældet er, fordi prisen på forurening med CO2 regnes for billigere. Samtidig bliver genvinsten af den grønne omstilling også mindre – på papiret – når Finansministeriet sætter prisen på CO2-forurening kunstigt lavt.

»Tiltag for at fremme vedvarende energi vil synes dyrere for statskassen, end de reelt er,« lyder kritikken i Altinget fra Klimarådets formand, Peter Birch Sørensen.

Klima og fødevarer

Som følge af den globale opvarmning oplever landbruget på verdensplan et mere ustabilt klima. Derfor oplever verden i øjeblikket at flere sulter. Det skriver FN i deres seneste globale statusrapport »State of Food Security and Nutrition in the World 2018«, der netop er udgivet.

Ifølge rapporten var antallet af underernærede mennesker i verden 821 mio. i 2017 – hvilket svarer til hver niende menneske i verden – hvilket er en stigning på seks mio. fra 2016, hvor det samlede antal underernærede i verden var 816 mio.

»Antallet af underernærede er steget de sidste tre år, og er på vej tilbage til samme niveau som for ti år siden,« skriver FN i en pressemeddelelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her