Baggrund
Læsetid: 1 min.

Marokko skærper straffen for sexchikane og vold mod kvinder

Ny lov skal dæmme op for overgreb mod kvinder, men kritikere mener, at loven svigter ofre for vold i hjemmet
Udland
15. september 2018

For nylig bragte marokkanske medier en skrækindjagende historie.

En 17-årig pige fra den centralbeliggende provins Beni Mellal var gennem en periode på to måneder holdt som gidsel af en kriminel bande i byen Oulad Ayad.

Her havde gerningsmændene voldtaget og tortureret pigen, brændt hende med cigaretter og tatoveret hendes ryg, ben, nakke og arme med blandt andet et hagekorsmotiv.

Beretningen, der kom frem, da pigen blev løsladt i slutningen af august, antændte vrede i hele landet og genåbnede på ubehageligste vis debatten om et af det marokkanske samfunds største smertensbarn: vold mod kvinder.

Onsdag kom der svar fra regeringen, da en længe ventet lov om kvinders rettigheder trådte i kraft. Loven skærper straffen over for gerningsmænd, der findes skyldige i blandt andet sexchikane, voldtægt og vold mod kvinder, både på offentlige steder og i hjemmet.

Indtil for nylig blev sidstnævnte betragtet som et privat anliggende og kunne derfor ikke kriminaliseres. Men nu vil overtrædere ifølge loven kunne se frem til fængselsstraffe på mellem en måned og fem år.

I sin præsentation af loven tilbage i februar sagde ministeren for familie, solidaritet og ligestilling, Bassima Hakkaoui, at den nye lov adresserer »alle slags vold mod kvinder, tilbyder forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger og øger straffen for folk, der begår voldelige handlinger mod kvinder«.

Loven udbreder også definitionen af sexchikane markant til at omfatte uopfordrede handlinger, udsagn eller signaler af seksuel art, leveret personligt, online eller via telefon.

Kritikere efterlyser dog større fokus på vold i hjemmet. Det er uklart, hvilket ansvar regeringen har for at sikre økonomisk støtte til kvinder, der udsættes for overgreb, siger Human Rights Watch til Al-Jazeera.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her