Læsetid: 5 min.

Nordkorea fejrer sig selv – og står ved en skillevej

Søndag kunne Nordkorea fejre 70-året for nationens tilblivelse. Kim Jong-un har tiltvunget landet anerkendelse som atommagt og holdt familiedynastiet ved magten – men han har mistet kontrollen over økonomien
Både i Washington og Seoul vil søndagens nordkoreanske fejring af 70-året blive analyseret nøje. Kim Jong-un har før brugt lignende begivenheder og mærkedage til at signalere, hvor han står. Værd at bemærke er det for eksempel, at militærparaden ikke inkluderede fremvisning af langtrækkende missiler.

Både i Washington og Seoul vil søndagens nordkoreanske fejring af 70-året blive analyseret nøje. Kim Jong-un har før brugt lignende begivenheder og mærkedage til at signalere, hvor han står. Værd at bemærke er det for eksempel, at militærparaden ikke inkluderede fremvisning af langtrækkende missiler.

Sigrid Nygaard

10. september 2018

Søndag rullede det tunge skyts atter igennem Pyongyangs gader. Missiler, kampvogne og fodsoldater i strækmarch markerede 70-året for stiftelsen af den Demokratiske Folkerepublik Korea – bedre kendt som Nordkorea. 50.000 tilskuere overværede militæroptoget. På ærespladsen lod en storsmilende Kim Jong-un sig hylde af taktfaste tilråb.

Blandt de fremmødte udenlandske gæste var repræsentanter fra Kina og Rusland samt delegationer fra Cuba, Venezuela, Iran og Syren. Også Mauretaniens præsident og den franske skuespiller Gérard Dépardieu, der siden 2013 har haft russisk statsborgerskab, havde fundet vej til begivenheden. En broget forsamling, der vidner om Nordkoreas globale status. Når Nordkorea sender fødselsdagsinvitationer ud, kommer der ikke mange svar.

Alligevel er der sket meget, siden landet sidst holdt nationaldag. For et år siden havde styret netop foretaget sin sjette og hidtil største atomprøvesprængning. En sprængning, der var større end de fem foregående tilsammen. Krigsretorikken var på sit højeste. Sådan ser den nordkoreanske virkelighed ikke længere ud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • David Zennaro
Trond Meiring og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu