Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ny bog: »Trump ville likvidere Assad«

Den amerikanske stjernejournalist Bob Woodward, der med sine Watergate-afsløringer fældede præsident Nixon, fortæller i ny bog om præsident Trump om kaotiske og dysfunktionelle tilstande i Det Hvide Hus med flittig brug af insiderkilder
Bob Woodwards nye bog ’Fear: Trump in The White House’ udkommer den 11. september.

Bob Woodwards nye bog ’Fear: Trump in The White House’ udkommer den 11. september.

Drew Angerer

Udland
6. september 2018

Donald Trump har ønsket Syriens præsident Assad likvideret. Medarbejdere i Det Hvide Hus har ved flere lejligheder fjernet vigtige beslutningspapirer fra Trumps skrivebord.

Sådan lyder to af de opsigtsvækkende påstande i den seneste bog af den prisbelønnede journalist, Bob Woodward. Den amerikanske avis The Washington Post bragte uddrag af bogen tirsdag.

Bogen har fået titlen Fear: Trump in The White House og er den hidtil mest omfattende redegørelse for Trumps »kaotiske og dysfunktionelle Hvide Hus«. Bob Woodward har angiveligt skrevet bogen med den hensigt at kaste lys over Trump-administrationens arbejde. Woodward er en af de to The Washington Post-reportere, der stod bag Watergate-afsløringerne, som i 1974 fældede præsident Nixon.

Det Hvide Hus reagerede tirsdag prompte med et klart dementi: »Der er ikke andet i denne bog end frit opfundne historier, mange af dem fra utilfredse tidligere medarbejdere og fortalt for at få præsidenten til at tage sig dårligt ud.«

Trump har ikke selv givet interview til bogen og påstår, at han aldrig er blevet bedt om et interview.

Her er seks bemærkelsesværdige påstande fra Fear: Trump in The White House, der udkommer 11. september.

1) Trump foreslog drab på Syriens præsident

Donald Trump krævede sidste år den syriske præsident Bashar al-Assad myrdet, men hans forsvarsminister Jim Mattis valgte at ignorere Trumps forlangende, fremgår det af bogen, der er rig på eksempler på, hvordan Trumps højest rangerende ministre og hjælpere ofte tilsidesætter hans instrukser for at begrænse, hvad de ser som skadelig og farlig opførsel.

Ifølge bogen sagde Trump til Jim Mattis, at han ville have Assad ryddet af vejen, efter at den syriske præsident havde iværksat et kemisk angreb på civile i april 2017. »Lad os dræbe ham! Lad os gå ind! Lad os dræbe hele den forbandede flok!«, sagde Trump ifølge Woodward.

Mattis svarede Trump, at han »straks ville tage sig af det«, men udviklede i stedet en plan for et begrænset luftangreb, der ikke truede Assad personligt.

2) Mattis om Trump: Forståelsesniveau som en femteklasseelev

Mattis sammenlignede angiveligt Trumps forståelse af USA’s sikkerheds- og udenrigspolitiske forhold med niveauet for en »femte- eller sjetteklasseselev«. Den pensionerede flådegeneral, der stod i spidsen for USA’s militæroperationer i Irak og Afghanistan fra 2010 til 2013, fremsatte angiveligt bemærkningerne, efter at Trump på et møde i januar havde sat spørgsmålstegn ved behovet for amerikansk militær tilstedeværelse på Koreahalvøen.

3) Trump om Sessions: »Retarderet sydstatsdummernik«

Trump skal under private former have rettet personangreb mod sin justitsminister, Jeff Sessions, der er endnu hårdere end dem, han jævnligt udbasunerer i sine twittertirader.

Ikke alene skal Trump have stemplet Sessions (der var den første republikanske senator, der svor ham troskab under valgkampen) som »forræder«, fordi denne erklærede sig inhabil i forhold til Rusland-undersøgelsen (hvis iværksættelse og fortsættelse Trump gerne ville have haft ham til at blokere for, red.), men han gjorde også grin med Sessions accent og sydlige oprindelse. »Den fyr er mentalt retarderet. Han er en sydstatsdummernik,« sagde Trump ifølge bogen.

4) Fjernelse af dokumenter fra Trumps skrivebord

Woodward rapporterer, at Gary Cohn, en tidligere økonomisk chefrådgiver i Det Hvide Hus, »stjal et dokument fra Trumps skrivebord«, som ville have trukket USA ud af en frihandelsaftale med Sydkorea, hvis præsidenten havde nået at underskrive det, samt et udkast til et dokument om tilbagekaldelse af den nordamerikanske frihandelsaftale, NAFTA. Cohn skal efterfølgende have sagt til en kollega, at Trump aldrig lagde mærke til, at dokumentet var væk.

5) Advokat til Trump: »Du skal ikke vidne«

Ifølge bogen skal Trumps tidligere personlige advokat John Dowd have advaret præsidenten om, at hvis han lader sig vidneafhøre i Mueller-undersøgelsen, vil han sandsynligvis ende i fængsel.

»Du skal ikke vidne. Det er enten det eller en orange fangedragt,« skal Dowd have sagt.

Næste dag tog Dowd sin afsked som Trumps advokat. 

6) »Crazytown«

Det Hvide Hus’ stabschef, John Kelly, skal ifølge Woodwards bog have kaldt Trump for »en idiot« og have beskrevet Det Hvide Hus som »Crazytown«. I erklæringen fra Det Hvide Hus, der blev udsendt tirsdag eftermiddag amerikansk tid, bedyrer Kelly dog: »Forestillingen om, at jeg skulle have kaldt præsidenten for ’idiot’, er ikke sand.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da ikke første gang, USA har villet skaffe sig ubekvemme ledere af vejen:
https://www.theguardian.com/us-news/2017/may/05/cia-long-history-kill-le...
Mosaddegh bør heller ikke glemmes.

Per Torbensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar