Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ny sygesikring skal give 500 millioner af Indiens fattigste bedre sundhed

Indiens regering har lanceret verdens største offentlige sygeforsikring, der dækker 100 millioner af landets fattigste familier – i folkemunde kaldet Modicare efter premierminister Narendra Modi. Oppositionen kalder det valgflæsk forud for næste års nationale valg
En patient venter på at blive tilset af en læge i Kolkata. Den indiske regering har i denne uge lanceret et sundhedsinitiativ, der blandt andet inkluderer sygeforsikring for landets 100 millioner fattigste familier, svarende til omkring 500 millioner mennesker.

En patient venter på at blive tilset af en læge i Kolkata. Den indiske regering har i denne uge lanceret et sundhedsinitiativ, der blandt andet inkluderer sygeforsikring for landets 100 millioner fattigste familier, svarende til omkring 500 millioner mennesker.

Mito May/Ritzau Scanpix

Udland
27. september 2018

Sundhedsstatistik fra Indien er som regel deprimerende læsning. Manglen på læger og sygeplejersker samt klinikker og hospitaler er kritisk i store dele af det folkerige land på 1,3 milliarder indbyggere.

De seneste 25 år er antallet af indere med diabetes mere end fordoblet til 65 millioner. Kræfttilfælde er steget med 28 procent i samme periode, og ifølge de indiske myndigheder er udgifter til sundhed og sygdomsbekæmpelse årsagen til, at 60 millioner årligt synker dybere ned i fattigdom.

Sygdom kan ruinere familier. Flere end fire ud af fem indere har ingen sygeforsikring.

Men en halv milliard indere får nu nemmere adgang til behandling på favorable økonomiske vilkår. Den indiske regering har i denne uge lanceret et sundhedsinitiativ, der blandt andet inkluderer sygeforsikring for landets 100 millioner fattigste familier, svarende til omkring 500 millioner mennesker.

Ordningen giver hver familie en forsikring, der dækker udgifter på op til 43.500 kroner årligt. Hospitalsindlæggelser og behandling ved længere sygdomsforløb er inkluderet, mens almindelige lægekonsultationer ikke er.

Udgifterne bliver afholdt af centralregeringen og delstaterne i fællesskab. Den første bruger af den nye type forsikring blev en syvårig dreng med hul i hjertet, der i går blev accepteret ved et hospital i delstaten Uttar Pradesh.

»Det her kommer uden tvivl til at gøre meget for sundhedsdækningen og adgangen til hospitalsindlæggelser for den fattigste del af befolkningen,« vurderer Saktivel Selvaraj, direktør for økonomi og politik ved Public Health Foundation of India i New Delhi.

Den nye løsning med én national samlet forsikring afløser et væld af eksisterende forsikringstyper, forklarer han. Derudover skal 150.000 sundhedsklinikker på landsplan udbygges og forbedres.

Indiens premierminister Narendra Modi kom til magten i 2014 og har siden annonceret adskillige storstilede projekter med henblik på at forbedre indernes sundheds- og hygiejneforhold

Indiens premierminister Narendra Modi kom til magten i 2014 og har siden annonceret adskillige storstilede projekter med henblik på at forbedre indernes sundheds- og hygiejneforhold

Prakash SINGH

I folkemunde bliver initiativet kaldt Modicare – opkaldt efter Indiens premierminister Narendra Modi.

»Vi ønsker at styrke de fattigste og at stå skulder ved skulder med dem i deres ønske om et godt helbred,« tweetede premierministeren, efter han havde lanceret den nye plan.

Modi kom til magten i 2014 og har siden annonceret adskillige storstilede projekter med henblik på at forbedre indernes sundheds- og hygiejneforhold. Han har lovet renere drikkevand og at gøre noget ved den alvorlige forurening af den hellige flod Ganges, der spiller en stor rolle for mange af de omkring 400 millioner indere, der lever langs dens bredder.

Og som en del af kampagnen ’Rent Indien’ giver regeringen tilskud til at bygge 111 millioner badeværelser og toiletter. Kampagnen løber frem til markeringen af Gandhis 150-årsfødselsdag den 2. oktober 2019.

Modis kritikere kalder tiltagene for dyr symbolpolitik, der er designet til at trække overskrifter og sikre regeringen en ny valgsejr. Senest næste sommer skal der holdes valg i Indien, og det vil være umuligt inden da at konkludere, om Modicare bliver en succes eller ej, lyder det fra oppositionen.

Mest af alt er det derfor tomme valgløfter, siger Sanjay Nirupam, talsperson og tidligere parlamentariker for det største oppositionsparti, Kongrespartiet.

»Dette bliver endnu et svindelnummer. Det vil kun gavne private forsikringsselskaber. Borgerne i landet vil senere indse, at det kun er et valgtrick,« siger han til nyhedsbureauet AFP.

Sådan fungerer Modicare

  • Modicare – der har det officielle navn Ayushman Bharat Yojna – er verdens største sundhedsprogram målt på antal brugere.
  • Det består hovedsageligt af to elementer, hvor den første er en sygeforsikring til flere end 100 millioner lavindkomst-familier svarende til 40 procent af befolkningen. Ordningen giver hver familie en forsikring, der dækker udgifter på op til 43.500 kroner årligt, mens 1.300 forskellige sygdomme og lidelser er dækket.
  • Den anden del af Modicare består af en udbygning eller forbedring af det netværk af sundhedsklinikker, der dækker hele Indien. Det er typisk her den enkelte borger går hen for at blive tilset af en læge eller få udskrevet medicin. Størstedelen af klinikkerne lever ikke op til de standarder, som sundhedsmyndighederne har udstukket.

Implementeringen af Modicare står med sikkerhed over for store udfordringer. Størstedelen af landets sundhedsklinikker og hospitaler mangler ikke kun kvalificeret personale, men også udstyr og faciliteter. Sundhedseksperter har derudover advaret om, at en sygeforsikring med så mange brugere kan blive et oplagt mål for svindel og korruption.

Men et bedre alternativ er svært at få øje på, skriver Richard Horton, chefredaktør for det førende lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet i den seneste udgave. Oppositionen med Rahul Gandhi i front har ikke fundet en bedre løsning, skriver han:

»Modi har forstået vigtigheden af, at sundhed ikke kun er en naturlig rettighed for Indiens borgere, men også et politisk instrument til at imødekomme de voksende forventninger fra Indiens nye middelklasse. Modi er den første indiske premierminister, der prioriterer en national sundhedsdækning som en del af sin politiske platform. Rahul Gandhi har trods sine løfter om at hjælpe lavkaster, stammesamfund og de fattige i landdistrikterne endnu ikke kunnet matche Modicare.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Godt at læse - også selvom ordningen skulle få brug for tilpasninger og flere midler undervejs.

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg ved bare ikke, om dette er så god en idé:

"Ordningen giver hver familie en forsikring, der dækker udgifter på op til 43.500 kroner årligt. Hospitalsindlæggelser og behandling ved længere sygdomsforløb er inkluderet, mens almindelige lægekonsultationer ikke er."

Jeg tænker, at en del hospitalsindlæggelser ville kunne forhindres, hvis folk gik til lægen i tide. Men jeg kan på den anden side godt forstå, at det muligvis ville sprænge ethvert budget at inkludere lægebesøg i ordningen.

Håber meget, projekt vil lykkes!

Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Britta B
Jeg TROR, det handler om at få løbet en god sundhedsordning igang. Så må de starte et sted, selvom de så ikke får det hele med, for der mangler uddannede læger og sygeplejersker.

Omvendt kunne de jo også starte med at give alle ret til ordinære lægebesøg, men hvis de så ikke har nogle sygehuse at henvise de indlæggelseskrævende sygdomstilfælde til, så strander patienterne der..

Det er en svær opgave.

Kristian Rikard, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Gælder det også for de kasteløse?

Karsten Lundsby, Henrik Leffers og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar