Læsetid: 9 min.

Den økologiske økonomiteori fortæller os, at menneskets og naturens velvære er hinandens forudsætninger

Vi må forstå det økonomiske kredsløb som indlejret i naturens helhedsorganisme for at kunne takle klimakatastrofen og den galopperende ulighed – og opdage et velbefindende hinsides forbrugerismen. Sådan lyder den økologiske økonomis forskrifter, der er et af få konkrete økonomiteoretiske alternativer til det eksisterende paradigme
Robert Costanza var protegé for den økologiske økonomis hovedfigur Herman Daly. Han har været med fra begyndelsen, og i dag er han professor på Crawford School of Public Policy på det australske nationaluniversitet. Og han vil særligt gøre opmærksom på samspillet mellem jord og mennesker. ’Det hele er ét integreret system. Vi er ikke adskildt fra naturen,’ lyder det.

Robert Costanza var protegé for den økologiske økonomis hovedfigur Herman Daly. Han har været med fra begyndelsen, og i dag er han professor på Crawford School of Public Policy på det australske nationaluniversitet. Og han vil særligt gøre opmærksom på samspillet mellem jord og mennesker. ’Det hele er ét integreret system. Vi er ikke adskildt fra naturen,’ lyder det.

Sofie Amalie Klougart

1. oktober 2018

Lidt uden for Stockholm ligger helt ud til vandkanten det eksklusive glamourhotel, Saltsjöbaden. Facaden er hvid og majestætisk med vinduesrammer og altaner i mørkt, nøgent træ, mens en sti af perlegrus leder forbi tætklippede kraftgrønne plæner til indgangen, der hviler bag to nypudsede joniske søljer.

For 36 år siden mødtes en broget skare af økologer, energianalytikere, andre naturvidenskabsmænd og en håndfuld økonomer i hotellets skønmaleriske omgivelser på foranledning af den svenske marineøkolog Bengt-Owe Jansson, der sad i bestyrelsen hos den inviterende fond Wallenbergstiftelserna.

Målet var at afholde et symposium, der forenede økologi og økonomi. Og det lykkedes. Med den amerikanske økonom Herman Dalys skelsættende oplæg om »alternative strategier for integration af økonomi og økologi«, blev det første stille skridt i retning mod udformningen af en egentlig økologiske økonomiteori taget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Christensen
  • Randi Christiansen
  • Leo Nygaard
  • Ejvind Larsen
  • Kurt Nielsen
Søren Christensen, Randi Christiansen, Leo Nygaard, Ejvind Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Økologi er oprindelig et begreb skabt af Ernst Haeckel( wikipedia). Det var ganske vist en naturens husholdning tanke, der lå bag, men at opfatte det som en "natur økonomi" er en fatal fejltolkning.
Når man så går videre, og bruger en moderne tolkning af begrebet, som nok er meningsfuld, men totalt umulig at afgrænse og kombinere den med et andet fuldstændig håbløst begreb, økonomi, kan alt begrundes.
Økonomi ligner Ludo derved, at kun så længe de regler vi selv har opsat følges, giver det mening.

Neoliberalismen har vist, at verden ikke kan overleve, da den fører til en større koncentration af kapitalen, på bekostning af både jordens ressourcer og den almindelige befolkning. Neoliberalismen kan kun eksistere ved en større og større gældsætning, ligesom i et pyramidespil. Pengemængden (= større gæld) fremkommer ved at bankerne skaber disse "elektroniske penge" ud af den blå luft ved at geare "pengebehovet". - Det er måden som storkapitalen tænker på - og som de har fået politikerne til at tro på, at det skaber vækst - der er årsagen til at der forbruges flere af jordens ressourcer, end der skabes.
Jorden har ressourcer nok til ALLE; - men ikke nok til alles GRÅDIGHED.
Derfor er denne artikel en god og dybdegående analyse af udviklingen, og samtidig et godt eksempel på, at det er nødvendigt at NYTÆNKE den økonomiske udvikling, netop ud fra det menneskelige perspektiv, og IKKE ud fra et økonomisk...!!!

Mathis Weidanz, Bent Gregersen, Steffen Gliese, Arne Thomsen, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Ejvind Larsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

" Økologisk økonomi er ikke en snævert defineret økonomisk skole, men snarere en broget skare af ideer, der overskrider fagspænd og discipliner og kombinerer elementer af både natur- og samfundsvidenskab."

Viser økonomi som et redskab til strukturere de nødvendige samfundsforhold. Derfor slet ikke økonomer, der kan komme med svaret, men beslutningstagerne verden rundt, der først skal definere det nye samfund.
Som Daly siger : "For overhovedet at kunne tage sådan en opgave alvorligt, må man indse, at vækstøkonomien har kurs mod et omfattende sammenbrud"

Derefter skal økonomer hjælpe med at vise, hvordan økonomien kan støtte, istedet for at være en stopklods. Som designeren, der skal bruge håndværkeren til at virkeligøre sin idè.

Men de kommer på arbejde med at holde sig fri af modstanderne - den dominerende finansverden.
Hertil kommer demokratiets træge beslutningsproces, som skal føre til andre, fremsynede politikere. Det er svært at være optimist, selv om der er ideer nok på tegnebordet.

" Økonomerne ser på eksternaliteter som mindre bivirkninger, som vi sagtens kan håndtere, men det bliver mere og mere åbenlyst, at eksternaliteterne er større end internaliteterne "
Interessant betragtning, at de to skal bytte plads.

Det store spørgsmål er stadig ubesvaret. Kan vi, med vores stadigt voksende antal jordboere, bevare GPI niveauet UDEN økonomisk vækst ? Kan vi fortære kloden og stadig bevare den ?

Bent Gregersen

Økologisk Økonomi og dens forankring i Stady State Economy i organisationen
CASSE (Center of the Advancement of Stady State Economy) kan findes på
http://steadystate.org/discover/definition/

Den knæsatte økonomi skal selvfølgelig gøre hvad der muligt for at lommefyldernes arbejdsfrie indkomster ikke forstyrres af virkelighedens barskhed. Et angreb på ”friheden”.

Gregersen - Linket virker ikke.

Herman E. Daly : Ecologikal Economics and Sustainable Development - 2008.
Udgivet på dansk : Nødvendighedens Økonomi - 2009