Baggrund
Læsetid: 2 min.

’Rise for Climate’: Titusinder demonstrerede over hele USA

Størst var demonstrationen i San Francisco, der i denne uge er vært for topmødet Global Climate Action Summit
I San Francisco demonstrede 30.000 mennesker for en mere bæredygtig fremtid.

I San Francisco demonstrede 30.000 mennesker for en mere bæredygtig fremtid.

Amy Osborne

Udland
10. september 2018

Titusinder demonstrerede lørdag i marcher og ved protestarrangementer over det meste af USA med krav om hurtigere omstilling til vedvarende energi som et påkrævet modtræk mod farlige klimaforandringer.

Rise for Climate-protesternes mest markante aktion fandt sted ved USA’s vestkyst i form af den ifølge arrangørerne største klimamarch i historien. Marchen bugtede sig rundt i San Franciscos centrum, der i næste uge skal være vært for et klimatopmøde, som samler storbyborgmestre og erhvervsledere fra hele verden.

Marchen i San Francisco havde angiveligt deltagelse af 30.000 demonstranter, der med deres slagord opfordrede Californiens guvernør, Jerry Brown, til at stoppe al fossil energiudvinding i staten.

En vifte af aktioner, herunder massemøder, kampagner for vælgerregistreringer til USA’s midtvejsvalg og sit down-aktioner ved regeringsbygninger fandt sted i adskillige amerikanske storbyer, herunder Boston, Miami og Portland. I New Orleans protesterede demonstranter for et stop for anlæggelse af Bayou Bridge-rørledningen – en udvidelse af det kontroversielle Dakota Access-projekt, der sidste år førte til en flere måneder lang demonstration med jævnlige konfrontationer med myndighederne i indianerreservatet Standing Rock.

Regressiv politik

Hundredvis af tilsvarende aktioner fandt sted i byer verden over i en koordineret manifestation imod, hvad klimaaktivisterne ser som Donalds Trumps og hans administrations farlige regressive politikker, herunder afvikling af reguleringer, der skal sænke drivhusgasudledninger, og grønt lys for nye boringer efter fossile brændstoffer i store områder til land og til havs.

»I dag går folk i hele landet på gaden for at forsvare klima, jobs og retfærdighed og for at bekæmpe Trums giftige dagsorden og sende et budskab til politikerne om, at nu er tiden inde til at handle,« sagde Michael Brune, direktør for miljøgruppen Sierra Club.

»Familier, der lever i skyggen af kulkraftværker og olieraffinaderier, mister deres hjem som følge af skovbrande og ekstremt vejr og kæmper for at opnå en indtægt, de kan leve for, er gået sammen i dag, fordi de ved, at vi ikke har nogen tid at spilde.«

I USA rettede aktivisternes vrede sig især imod guvernører, som har ry for at være relativt progressive i klimaspørgsmål som Californiens Brown og staten New Yorks Andrew Cuomo, men ikke vurderes at være ambitiøse nok i forhold til udfasning af fossil energi. I New York blev der også torsdag marcheret for klimaet – ti aktivister blev ved den lejlighed anholdt for at blokere gaderummet foran Cuomos kontor på Manhattan.

Og flere klimaaktioner er på vej: En uges protester er planlagt op til klimatopmødet i San Francisco. Aktivisterne håber hermed at gøre mødedeltagerne opmærksomme på de problemer med luftforurening og social ulighed, som har skæmmet Californiens økonomiske vækstresultater.

»Klimaforandringer, økonomisk ulighed, bolignød, øget kriminalisering, angreb på indvandrersamfund – alle disse udfordringer er drevet frem af systematisk devaluering af farvede mennesker og af at sætte profit over mennesker og planeten,« sagde Gladys Limon, direktør for California Environmental Justice Alliance.

»Vi er kommet her for at vise vores modstand imod destruktive industrier, fra big oil til naturgasselskaberne, der står i vejen for fremskridt hen imod et sundt, bæredygtigt og retfærdigt samfund.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Tryggestad

For et par dage siden blev der i Californien underskrevet en ny lov som påbyder denne stat at den skal nå 100% grøn energi i år 2045, og at den allerede i 2025 skal nå op på 50%.

https://www.huffingtonpost.com/entry/california-100-percent-clean-energy...

På transportsiden er der bl.a. planlagt et stort netværk med brint-fyldestationer især - og i første omgang - rettet til tungtransporten der over, først i Californien, men senere i resten af USA, hvor store lastvognsproducenter nu er klar med en generation med miljøvenlige "fuelcell"-lastvogne. Brint er jo en fantastisk god energibærer både m.h.t. nul-udslip (som er vanddamp) og lagrings-evne og anvendelighed. Og så kan den produceres som elektrolyse-produkt via el fra vindmøller og solceller. Og meget billigt når der bruges overskuds-el.

Selv håber jeg at også Danmark snart satser på brint for fremtiden, især til tungtransporten, men så men også til personbiler, tog og skibe. Dette kan kun gå for langsomt.