Baggrund
Læsetid: 2 min.

Rusland og Kina forsvarer sig mod fremmede magter i gigantisk militærøvelse

Vostok 2018 er navnet på den største russiske militærøvelse siden Den Kolde Krig. 32.000 soldater fra Kina har deltaget i øvelsen, der sender et klart signal til omverdenen om sammenholdet mellem klodens største nation og den folkerigeste
De to verdensledere bagte blinis og skålede i vodka, da de mødtes på sidelinjen under et økonomisk forum i den russiske by Vladivostok.

De to verdensledere bagte blinis og skålede i vodka, da de mødtes på sidelinjen under et økonomisk forum i den russiske by Vladivostok.

Kremlin Pool Photo via AP

Udland
15. september 2018

Rusland og Kinas ledere fik både drukket vodka og vendt blinis, da de denne uge mødtes i sibiriske Vladivostok. Anledningen var et regionalt topmøde med Vladimir Putin som vært og Kinas Xi Jinping som æresgæst.

Med sig havde den kinesiske præsident en større erhvervsdelegation, men mødet mellem Xi og Putin vil i højere grad blive husket for det russisk-kinesiske samarbejde ude på den sibiriske slette, end for erhvervsaftalerne inde i messehallerne.

Rusland har i løbet af ugen afholdt den største nationale militærøvelse siden Den Kolde Krig – og for første gang nogensinde med kinesisk deltagelse. Øvelsen, der slutter i dag, har fra russisk side involveret 300.000 soldater, 36.000 militære køretøjer og 1.000 fly og helikoptere.

Folkets Befrielseshær stillede med over 30.000 tropper og 30 fly og helikoptere. De to nabolande har tidligere foretaget fælles flådeøvelser og træning i terrorbekæmpelse, men en så omfattende øvelse som denne er ikke set før. Også øvelsens format vækker opsigt.

»Den her øvelse handler om en konfrontation mellem to koalitioner af lande,« forklarer Carsten Rasmussen, forsvarsattaché ved den danske ambassade i Beijing. Rusland og Kina har ikke en officiel forsvarspagt, men deres militære samarbejde peger efterhånden i den retning.

»Der begynder at være nogle paralleller i forhold til, hvordan en alliance fungerer. Kina deltager i Ruslands nationale forsvarsøvelse, hvilket normalt er noget, man gør, når man har en alliance. Men der er ikke en formel alliance eller gensidige forsvarsforpligtelser, så man kan højst kalde det alliancelignende,« vurderer Carsten Rasmussen.

USA er en del af årsagen

Det er tredje gang på bare tre måneder, at Putin og Xi mødes. De to landes præsidenter har længe været flittige til at aflægge hinanden besøg for at udbygge deres strategiske partnerskab og sende et signal om sammenhold til resten af verden.

Under Xi og i særdeleshed siden Ukraine-krisens begyndelse er forholdet mellem Beijing og Moskva blevet stadig tættere. Vestens sanktioner har skubbet Rusland mod øst og det altid energihungrende Kina. Og set fra Beijing er den eskalerende handelskonflikt med USA en grund til at styrke de russiske relationer.

»Det er indlysende, at Washington faktisk har fremmet forbindelserne mellem Kina og Rusland ved strategisk at presse de to lande,« skriver avisen Huanqiu Shibao, der er ejet af Kinas Kommunistparti.

Fra talerstolen i Vladivostok fremhævede Putin, hvordan de to nabolandes samhandel nærmer sig milepælen 100 milliarder dollar. Som en tydelig reference til den fælles front mod USA lagde Xi vægt på, hvordan Rusland og Kina sammen vil gå imod handelsprotektionisme.

»Der er dybe og komplekse ændringer undervejs internationalt. Magtpolitik, enegang og protektionisme viser sit ansigt,« sagde den kinesiske leder.

»Vi har unikke geografiske fordele, Kina og Rusland er de største naboer. Vi har solide politiske bånd. Kinesiske og russiske relationer er på det højeste niveau nogensinde,« udtalte han ifølge det amerikanske nyhedsmedie CNBC.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis det går som det plejer, så ignorerer de personer, der normalvis omtaler NATO som Rusland langt overlegen, fuldstændig Ruslands evne til at afvikle øvelser af den størrelse. De manøvrer styrker der er 10 gange større end hvad de europæiske lande tilsammen kan mønstre inden for kort tid.

Hærstørrelser har ikke større betydning i moderne krigsførelse mellem supermagter, hvis kernevåben kommer i brug.

Hele kontinenter kan udslettes af et mandskab på få hundrede mand.

/O

Dennis Tomsen, Per Torbensen og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

Lande holder konstant militære øvelser. Nogle bliver mere omtalt end andre.
En lidet omtalt NATO-øvelse finder sted næste måned i Norge, hvor statsminister Erna Solberg (H) jubler over at blive vært for 40.000 soldater.

Samtidig glædes hun over, at 700 amerikanske soldater skal udstationeres i mindst fem år i Nordnorge.
Det er ganske vist et brud på et selvpålagt forbud mod udenlandske baser på norsk jord i fredstid. Derfor kalder man det en rotationsordning.

Per Torbensen, Bo Carlsen, Jan Jensen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hvilke supermagter i nærområdet behøver Rusland at frygte, udover Kina som deltog i øvelsen? Hvorfor afholder Rusland øvelser i den størrelse, når dets nabolande mod vest knapt nok kan stille med hærenheder af 1/10 den størrelse? Og ingen af dem er atommagter..
Atomvåben bliver aldrig brugt, og krige udspiller sig hele tiden uden at de kommer i anvendelse. Atomvåben har kun den funktion, at de garanterer gensidig ødelæggelse hvis en atommagt står over for udslettelse.
Hærstørrelser har lige så stor betydning som de altid har haft. Hvorfor skulle USA ellers mobilisere flere hundrede tusinde soldater for at slå Irak ud af Kuwait, eller Sovjet for at bekrige Afganistan eller Rusland i Tjetjenien? De kunne jo bare smide nogle a-bomber jf. logikken om at atomvåben gør hærenheder uanvendelige.

NATO øvelser bliver altid omtalt og annonceret til rette vedkomne. Du nævne selv antallet Steen - 40.000 er en stor NATO øvelse, grænsende til hvad NATO formår. Alligevel synes ingen at tage notits af, at Rusland afholder øvelser der involverer 300.000! Alligevel skal vi lægge øre til den sædvanlige påstand om at NATO er Rusland overlegen. Man forestiller sig nok, at NATO landene kan forsvares ved at kaste penge i hovedet på en fjende.

@Allan Petersen. Den artikel, du kommenterer, handler netop om det store antal soldater, der deltager i den russiske øvelse. Som så mange andre artikler. Men mig bekendt har har ingen danske aviser nævnt NATOs enorme øvelse i Norge og den militære base tæt ved den russiske grænse.

Trident Juncture 18 afholdes først om 1-2 måneder. Måske er det derfor du ikke ser den omtalt i EN artikel hos Information som den russiske der netop har været afholdt? Ikke desto mindre er du og jeg helt klar over at NATO øvelsen afholdes - og denne “enorme” NATO øvelse er kun på 40.000 mand mod den russiske på 300.000.
Din retorik er kendetegnende for min pointe. Din omtalte base vil i fremtiden (1-2 år) være på 700 amerikanske marineinfanterister under arktisk træning 400 km fra den russiske grænse, samt måske 4 F-22 fly nær Oslo. Det har ikke den ringeste betydning for forsvaret af Norge - selv om deres tilstedeværelse øger antallet af reelle aktive manøvreenheder i Norge med 50% !!.

Den største NATO-øvelse siden 2002 finder sted i Norge oktober-november og de første køretøjer begyndte af ankomme 18. august, oplyser det norske forsvar.
Den amerikanske base i Nordnorge skal foreløbig ligge der i fem år, men mon ikke den bliver der permanent?

Thomas Bindesbøll

Allan Petersen,

Gode, seje argumenter og ditto stillede spørgsmålstegn, sådan !
Uden at du fik noget svar om "proportionalitet"... Og hvorfor Rusland mobiliserer 300.00 mand, etc, etc...
Men det er tit såre typisk herinde på dette Forum, hvor en del altid kun kan stave til NATO med stort N, men aldrig - og blot helt af sig selv - fordømme eller som her udøve større kritik af Putins eller Kinas voldsomme raslen med alle disse stormagters uhyre arsenaler af militært isenkram, også hvad gælder denne seneste øvelse.
Desværre.

Den seneste russisk-kinesiske kæmpeøvelse har i øvrigt kostet milliarder på begge landes statsbudgetter.
Pengesummer, som kunne være brugt langt bedre i disse - selverklærede - "fredselskende" nationers sociale budgetter, for gamle, syge og fattige...