Interview
Læsetid: 4 min.

Sådan tænker svenskerne om valgresultatet

Information har talt med tre IKEA-kunder i byen Älmhult i Småland, hvor verdens første IKEA-varehus åbnede i 1958. De er både forvirrede og skuffede over resultatet ved søndagens rigsdagsvalg
Fra venstre: Brahim Tayeb, 43 år, lastbilchauffør fra byen Strömsnäsbruk, Per Rundquist, 24 år, snedker, fra byen Växjö, og Annihild Hedestedt, 72 år, pensionist fra byen Hässleholm.

Fra venstre: Brahim Tayeb, 43 år, lastbilchauffør fra byen Strömsnäsbruk, Per Rundquist, 24 år, snedker, fra byen Växjö, og Annihild Hedestedt, 72 år, pensionist fra byen Hässleholm.

Peter Nygaard Christensen

Udland
11. september 2018

Brahim Tayeb, 43 år, lastbilchauffør fra byen Strömsnäsbruk. Stammer fra Marokko, men flyttede til Sverige i 2012.

– Hvad tænker du om valgresultatet?

»Jeg tænker, at resultatet ikke ændrer det store. Partierne er nødt til at tale mere sammen og finde en fælles kurs for, hvad der er bedst for Sverige. Det vigtigste er, at Sverige skal være et stærkere land i Europa og verden. Det skal fastholde sine humanistiske principper og hjælpe til i verden.«

– Kan du prøve at uddybe, hvilke vigtige principper du mener?

»Man kan sige, at Sverige har et problem med, at mange af flygtninge kommer hertil. Og derfor er der skabt et parti imod indvandringen. Der er mange, som mener, at indvandrerne skal sendes tilbage, og at de ikke hører til her i Sverige. Men jeg mener, at Sverige skal være åbent og sørge for, at indvandrere tilpasser sig arbejdsmarkedet. Sverige skal gå fremad og ikke tilbage.«

– Hvilket parti har du stemt på?

»Jeg har ikke stemt til valget, fordi jeg stadig venter på at få et svensk pas. Så jeg har ikke ret til at stemme. Passet kommer i næste måned, så jeg stemmer til næste valg. Der vil jeg sætte mit kryds ved Socialdemokraterna på grund af Stefan Löfven.«

– Hvilken regering håber du på?

»Jeg håber, at Stefan Löfven holder fast i det, han sagde i tv på valgdagen — at han ikke ønsker at give Sverigedemokraterna politisk indflydelse. Han ønsker ingen katastrofer her i Sverige. Sverigedemokraternas retorik er helt forkert. De fremstår som racistiske. I forrige uge udtalte Macron sig direkte mod Jimmie Åkesson. Macron sagde, at Sverige skal tænke grundigt over, om dets kommende leder skal repræsentere landets værdier eller ej. Hele verden elsker Sverige for dets principper, men her har vi et parti, der undergraver de humanistiske principper.«

– Hvad er Sveriges største udfordring?

»Sverige har en befolkning på 10 millioner mennesker. Og det kan ikke holde til at tage imod 10-20 procent flygtninge. Det er svært. Sverige skal derfor kommunikere bedre med resten af EU om flygtningekrisen og gå forrest med hensyn til at fastholde de humanistiske principper.«

Annihild Hedestedt, 72 år, pensionist fra byen Hässleholm

– Hvad tænker du om valgresultatet?

»Jeg havde forventet et andet valgresultat, selv om det nu endte meget godt. Men jeg havde faktisk forventet, at Sverigedemokraterna havde fået et endnu bedre valgresultat, end de gjorde.«

– Hvordan synes du, at valgkampen har været?

»Jeg synes, at valgkampen har været meget hård i tonen. Der har været mange personangreb. Og episoden med SVT, der tog afstand for Jimmie Åkessons udtalelse, var en håbløs situation. Det er helt forkert, at tv-kanalen tager et politisk standpunkt. Det må den ikke, men gør det alligevel hele tiden til fordel for venstrefløjen.«

– Hvilket emne har været det vigtigste i valgkampen?

»Jeg synes, at indvandringen og sundhedsvæsenet er de vigtigste emner. Der er alt for lang ventetid på at få hjælp på sygehusene, hvis man skal opereres. Indvandringen og flygtningekrisen har påvirket Sverige negativt. Der er så mange mennesker, der har behov for at blive behandlet, men som skal vente i flere måneder, fordi der er pres på sygehussystemet.«

– Hvilket parti har du stemt på?

»Jeg har stemt på Sverigedemokraterna til alle tre valg, Riksdagen, kommunen og Landstinget, fordi jeg synes, at de har en fornuftig velfærdspolitik. Og fordi partiet sætter hårdt ind mod indvandringen, som jeg betragter som Sveriges største udfordring. Sverige skal få styr på indvandringen og sørge for, at de, der kommer til landet, får et arbejde.«

– Hvilken regering håber du på?

»Jeg håber på forandring. Derfor ønsker jeg, at Moderaterna kan få deres partileder indsat som statsminister. At de kan afsætte Stefan Löfven. Jeg tror desværre ikke på, at Moderaterne ønsker at samarbejde med Sverigedemokraterna — men håber alligevel på, at en ny regering vil lytte til partiet.«

Per Rundquist, 24 år, snedker, fra byen Växjö

– Hvad tænker du om valgresultatet?

»Jeg havde håbet på, at Moderaterna ville få mere indflydelse, end de gjorde. At flere vælgere havde støttet op omkring partiet.«

– Hvorfor stemte du selv på partiet?

»Jeg synes, at de har den mest ansvarlige økonomiske politik i Sverige, og jeg går ind for deres demokratiske tankesæt.«

– Hvad var det vigtigste tema i valgkampen for dig — klima, økonomi eller indvandring?

»I forhold til det parti, jeg stemmer på, så er det vigtigste for mig, at jeg deler partiets standpunkter på alle politiske spørgsmål. At partiet repræsenterer en helhedsløsning. Miljøpartiet har kun én sag ligesom Sverigedemokraterna. Men skal jeg kun nævne et tema, så betyder økonomien mest for mig.«

– Hvad synes du om selve valgkampen?

»Den var ganske hård i tonen. Det har været en meget hektisk valgkampen, men den sidste uge af valgkamp var meget informativ. Det blev virkeligt tydeligt, hvor partierne står politisk.«

– Hvilken regering håber du på?

»Det er jo så svært at forudse, hvad der kommer til at ske. Der kan opstå så mange forskellige scenarier. Og der kommer til at blive indgået kompromiser. Det bedste havde været, hvis Moderaterna og Kristendemokraterna havde fået flere vælgere, så de kunne lave en alliance med De Liberale. Men det tror jeg ikke på er muligt nu.«

– Mener du, at en kommende ny regering gerne må samarbejde med Sverigedemokraterna?

»I min verden har Sverigedemokraterna allerede udspillet deres politiske funktion. De har fået andre partier til at indse, at man ikke kan lukke alle ind i landet. Moderaterna og Socialdemokraterna har overtaget nogle af partiets standpunkter, så jeg synes ikke længere, at Sverigedemokraterna behøves i svensk politik.«

– Hvad er Sveriges største udfordring?

»Det er vel at holde sammen på Sverige. Der er et meget opdelt politisk klima med højre- og venstrefløjen. Det er vældig vigtigt at styrke integrationen og sammenhængskraften i landet. Jeg synes, at vi bør afsætte flere penge til styrke udkantsområderne, så de også bliver en del af det svenske samfund.«

Serie

Valg i Sverige

Sverige er et radikalt politisk eksperiment, hvor multikultur, statsfeminisme og hyperindividualisme er et ideal for nogle, men et skræmmebillede for andre. Sverige er også et land, hvor en polariserende kulturkamp er på sit højeste, og Riksdagsvalget den 9. september bliver en afgørende test på, hvilket land Sverige vil være i fremtiden. Information undersøger eksperimentet og de idealistiske svenskere i en ny serie op til valgdagen.

Seneste artikler

 • På den svenske valgdag flyttede vi til byen, hvor hele Sverige bor

  15. september 2018
  Der ligger 89 steder i Sverige, der hedder Fagerhult. På den svenske valgdag flyttede Information til én af dem og mødte drømme om jordskredsvalg, en klimaprædikant og en motorgal makker på en crosser
 • Sverigedemokraterna gled i deres egen jordskredssejr

  13. september 2018
  At den forventede og meget omtalte jordskredssejr til Sverigedemokraterna udeblev, har også en mindre omtalt årsag. Meningsmålingerne overvurderede partiet voldsomt, og var med til at gøre det, der er en klar sejr, til en lunken fornøjelse
 • Svensk historiker: Valget kræver, at de svenske politikere viser mod og tænker nyt

  11. september 2018
  Flygtningekrisen, bilafbrændinger og en valgkamp, der mest handlede om indvandring, sikrede ikke Sverigedemokraterna den jordskredssejr, mange havde spået. Grunden er, at kun få svenskere ønsker sig en så stram indvandringspolitik, at Sverige ikke kan konkurrere i den åbne, globale økonomi, vurderer den svenske historiker Lars Trägårdh
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, det er jo sørgeligt, at det er en marokkansk indvandrer, der bedst holder fast i svensk politisk kultur.

Flemming Berger, Hans Larsen, Carsten Munk og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar

Hvad der får en 24-årig snedker til at mene, at højrefløjen har noget godt at byde ham, er vist et symptom på den tilbagegang, man alle steder hører, at det svenske skolevæsen har været offer for.

Philip B. Johnsen

Hvis man ser på det svenske valg, har Sverige så forandret sig meget?

Nej ikke væsentligt.

Der er 17,6% der stemmer på Sverigedemokraterne, som ‘hvide’ anti-muslimske svenskere, repræsentere ideen om at være den eneste legitime repræsentant for et forestillet ægte og homogent folk.

Samlet set, for alle svenskere, er invandringen på listen over, de vigtigste emner for valget, nummer 8 på listen og der er 82,4% af befolkningen der stemte på et parti, der i valgkampen har fremført de ‘ikke’ ønsker noget politisk samarbejde med Sverigedemokraterne.

Politisk i Danmark ser det helt anderledes ud, hvis man antager ‘hvide’ anti-muslimske Sverigedemokrater, er at sammenligne med ‘hvide’ anti-muslimske DF’ere.

Touhami Bennour

Lars Jensen
Skandinaviens politik før eller efter valget? jeg det vil være en fortskel, men jeg ved ikke endnu, du må vente. Hvad angår De arbiske lande( jeg jeg skal sige at der findes ikke en civilisation. den er slut i 1492 da Granada i spagnien fald). Hvad der sket senere så kom otmaner tilstyring af verke, det må kender det bedre da det skete i Europa, på balkan og Rusland osv. Efter den anden verdens krig blev araberne fri for kolonialism ,det sidst land var Qatar i 1970. Det sket så meget eksperimenter. alle slog fejl. Arabism, Islamism ( ikke Islamisk stat) Nu er der noget man kalder "arabiske forår", og det du ser nu er arabisk forår, hvis bare du glemmer Danmark et øjeblik. Når jeg siger Arabisk forår det betyder der er to eller flere systemer der bekemper hinaden . Konklusionen, jeg er for arabisk forår og imod de systemer der er nu.
Men det tage lang tid før jeg kan give endeligt svar. I arabisk tilfælde det kan ikke være anderledes. I øvrigt alle lande er i midlertidige, hvis man vil se det rigtigt. Jeg tror du vil vide om jeg er dansker og holder på Danmark, ( når jeg går på restaurant vælger jeg selv, jeg får et menu kort). For det første det betyder overhoved ikke noget i praktisk, for det andet jeg er fri og altid har været det.Jeg er ikke bange.