Baggrund
Læsetid: 2 min.

Serbien og Kosovo kan indgå historisk grænseaftale til foråret

Serbien og Kosovo har de seneste uger udvist fornyet interesse for en potentiel historisk aftale, der på sigt kan bane vejen for de to Balkanstaters optagelse i EU. Forløbet har dog været tumultarisk, og en eventuel aftale forventes tidligst klar til foråret
Udland
15. september 2018

Det er en forudsætning for Serbien og Kosovos potentielle tilslutning til EU, at de to balkanstater når til enighed om Kosovos selvstændighed. Det lille land erklærede sig uafhængigt for over ti år siden, men Serbien har stadig til gode at anerkende den tidligere serbiske provins’ suverænitet.

Siden 2013 har EU forsøgt at facilitere dialog mellem parterne uden nævneværdige fremskridt. Forholdet er med andre ord forblevet anspændt.

Tirsdag sagde Kosovos vicepremierminister, Enver Hoxhaj, imidlertid til Reuters, at han forventede, at en aftale ville blive indgået til foråret. Udtalelsen kommer som kulmination på et par hektiske uger med både fremskridt og tilbageslag i drøftelserne.

I slutningen af august blev EU’s udenrigsministre briefet om fremdrift i forhandlingerne, efter at EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, i juni havde afholdt møde mellem den serbiske præsident, Aleksandar Vucic, og Kosovos præsident, Hashim Thaci.

Her var budskabet, at partnerne var blevet enige om i den kommende tid at intensivere forhandlinger om en aftale, der kunne normalisere relationen.

»Vi forsøger at gøre noget, der har stor betydning for vores fremtid. Vi må kunne leve sammen; vi er de to talrigeste folk på Balkan. Hvis ikke vi kan løse det, hvem kan så?« sagde den serbiske præsident Aleksandar Vucic ifølge Balkan Insight til et politisk symposium i sommer, hvor han sad ved siden af sin kosovoske modpart.

Et budskab, som præsident Thaci tilsluttede sig.

»Vi er helt sikkert i den sidste fase af dialogen mellem Serbien og Kosovo i forhold til at opnå den endelige aftale om fred mellem de to. Et positivt fremskridt for begge lande og for regionens stabilitet,« sagde Hashim Thaci ifølge Balkan Insight.

’Sit livs tale’

Det var planen, at Thaci og Vucic sidste fredag igen skulle mødes med Mogherini i Bruxelles, og få dage senere ville Vucic holde det, han omtalte som »sit livs tale« i den nordkosovoske by Mitrovica, hvor forventningen var, at han ville udpensle »nye retningslinjer og indstilling af statspolitikken over for Kosovo«.

En del af forhandlingerne gik nemlig angiveligt på en gentegning af grænserne; en udveksling af territorium, hvor Kosovo ifølge Deutsche Welle ville få Presovo-dalen, et overvejende albansk område, til gengæld for dele af det nordlige Kosovo, der huser omkring 45.000 serbere.

Kritikere har frygtet, at en genoptegning af landegrænserne kunne få uforudsete konsekvenser og føre til en situation, hvor Serbien også ville søge nye aftaler med blandt andre Bosnien-Hercegovina.

Men det planlagte møde mellem Thaci og Vucic fandt aldrig sted. Det blev aflyst af den serbiske præsident i sidste øjeblik. En ledende serbisk embedsmand, Marko Djuric, forklarede til de serbiske medier, at »der eksisterer ikke de rette betingelser for, at dialogen i Bruxelles kan fortsætte«.

Og den længe ventede tale fra den serbiske præsident, der fandt sted søndag, var tilsvarende nedslående.

»Har vi nogen udkast til løsninger i Bruxelles? Det har vi ikke – vi er ikke engang tæt på,« sagde Vucic til de tusinder af fremmødte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her