Læsetid: 3 min.

’Showdown’ i Sverige – ingen regering foreløbig

Stillingskrigen i Sverige fortsatte efter valget, hvor den borgerlige Alliancen og Socialdemokraterna kæmper om at komme til at danne regering. To principper er på spil. Bredt samarbejde hen over midten uden om Sverigedemokraterna. Eller tilnærmelser til det indvandrerkritiske parti
Stillingskrigen i Sverige fortsatte efter valget, hvor den borgerlige Alliancen og Socialdemokraterna kæmper om at komme til at danne regering. To principper er på spil. Bredt samarbejde hen over midten uden om Sverigedemokraterna. Eller tilnærmelser til det indvandrerkritiske parti

Claudio Bresciani

11. september 2018

Dødt løb mellem de to største blokke i svensk politik har udviklet sig til et dramatisk ’showdown’ i svensk politik. Og allerede på valgnatten begyndte kampen om, hvem der har størst legitimitet i forhold til at danne en ny regering.

Det kan synes uvæsentligt, eftersom det er valgmatematik, der burde afgøre det spørgsmål. Men der er mange måder, hvorpå man kan afgøre, hvem der er henholdsvis valgets vindere og dets tabere: Eksempelvis gik Stefan Löfvens rødgrønne blok tilbage, men hans parti, Socialdemokraterna, er trods tilbagegang stadig Sveriges største med 28,4 procent af stemmerne, mens Moderaterna som det andetstørste parti endte på 19,8 procent.

Desuden har de forskellige partiledere før valget sagt så meget om, hvem de ikke vil samarbejde med, at spillet nu handler om at gøde jorden for vælgernes accept af, at en eller flere af dem kommer til at æde deres ord igen.

Hvis det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna (SD) er elefanten i rummet, så kan man med fare for at rode vel rigeligt rundt i dyreriget forudse, at elefanten på et eller andet tidspunkt bliver til en kamel, nogen skal sluge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Der er 4 mulige scenarier til en svensk regeringsdannelse efter valget.

349 Mandater i alt, flertal opnås med 175 mandater.

1. Socialdemokraterne får et mandat fra MP, V (144 Mandater), og accept fra C og L (51 mandater ) til at danne en regering som tolereres af Vänsterpartiet i den røde side og af Centerpartiet og Liberalerne i den borgerlig blå side. Denne løsning ser ikke ud til at lade sig realisere. Det vil være politisk selvmord for Centerpartiet at lægge ( 31 mandater ) til denne regerings mulige flertal.

2. Alliansen danner en mindretalsregering (143 Mandater), der tolereres af S, MP og V. Det kommer nok tll at knibe ligeså. S og MP (116 Mandater ) skal som minimum tolerere denne regering. Denne løsning holder ikke.

3. Alliansen går i opløsning. M, KD (92 mandater) danner en mindretalsregering, som tolereres af SD (62 mandater). Bemærk en sådan mindretalsregering kan kun opnå flertal, hvis både Centerpartiet ( 31 mandater ) og Liberalerna ( 20 mandater) medvirker. Liberalerna alene med ( 20 mandater ) er lige akkurat ikke nok med kun (174 mandater ) til at opnå flertal.

4. S og M opnår en forståelse om en regering på tværs (170 mandater), som kan støtte sig på forskellige flertalskombinationer. En såkaldt Angela Merkel GROKO løsning er mulig, men er svensk politik parat til dette skridt ?

Det ligner en gordisk knude, som skal hugges over måske med et ekstraordinært nyvalg igen for at få rystet posen endnu en gang.

Link til Valmyndigheten Det svenske Riksdagsval resultat 2018:

https://info.val.se/valresultat/riksdag-landsting-och-kommun/2018/valres...