Læsetid: 3 min.

’Showdown’ i Sverige – ingen regering foreløbig

Stillingskrigen i Sverige fortsatte efter valget, hvor den borgerlige Alliancen og Socialdemokraterna kæmper om at komme til at danne regering. To principper er på spil. Bredt samarbejde hen over midten uden om Sverigedemokraterna. Eller tilnærmelser til det indvandrerkritiske parti
Stillingskrigen i Sverige fortsatte efter valget, hvor den borgerlige Alliancen og Socialdemokraterna kæmper om at komme til at danne regering. To principper er på spil. Bredt samarbejde hen over midten uden om Sverigedemokraterna. Eller tilnærmelser til det indvandrerkritiske parti

Claudio Bresciani

11. september 2018

Dødt løb mellem de to største blokke i svensk politik har udviklet sig til et dramatisk ’showdown’ i svensk politik. Og allerede på valgnatten begyndte kampen om, hvem der har størst legitimitet i forhold til at danne en ny regering.

Det kan synes uvæsentligt, eftersom det er valgmatematik, der burde afgøre det spørgsmål. Men der er mange måder, hvorpå man kan afgøre, hvem der er henholdsvis valgets vindere og dets tabere: Eksempelvis gik Stefan Löfvens rødgrønne blok tilbage, men hans parti, Socialdemokraterna, er trods tilbagegang stadig Sveriges største med 28,4 procent af stemmerne, mens Moderaterna som det andetstørste parti endte på 19,8 procent.

Desuden har de forskellige partiledere før valget sagt så meget om, hvem de ikke vil samarbejde med, at spillet nu handler om at gøde jorden for vælgernes accept af, at en eller flere af dem kommer til at æde deres ord igen.

Hvis det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna (SD) er elefanten i rummet, så kan man med fare for at rode vel rigeligt rundt i dyreriget forudse, at elefanten på et eller andet tidspunkt bliver til en kamel, nogen skal sluge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu