Baggrund
Læsetid: 4 min.

Storbritannien fremlægger bevismateriale mod de to russiske agenter for giftattentatet i Salisbury

Britisk politi har fremlagt en stor mængde tekniske beviser, herunder overvågningsvideoer, og sat navn på to russere, der menes at stå bag giftangrebet i marts i Salisbury – begge skal være medlemmer af Ruslands militære efterretningstjeneste
Der er yderst sparsomme informationer om de to mistænkte, som hverken har nogen betydelig tilstedeværelse på sociale medier eller i officielle data.

Der er yderst sparsomme informationer om de to mistænkte, som hverken har nogen betydelig tilstedeværelse på sociale medier eller i officielle data.

Ritzau Scanpix

Udland
7. september 2018

At en russisk efterretningstjeneste stod bag giftangrebene i Salisbury mod en russisk eksagent og hans datter tidligere i år, har været den britiske regerings anklage fra første færd. Nu forsøger den at underbygge anklagen med tekniske beviser.

Således fremlagde lederen af det britiske antiterrorismepoliti, politidirektør Neil Basu, onsdag et omfattende materiale, der dokumenterer, hvordan to mistænkte russere rejste fra Moskva til London og herfra til Salisbury. Materialet omfatter adskillige billedsekvenser fra overvågningskameraer.

Basu oplyser, at de to, som er sigtet for konspiration med forsæt til at begå mord, ankom til Storbritannien to døgn før, mordforsøgene fandt sted. Og at de rejste under formodet falske navne, men med officielle russiske pas lydende på henholdsvis Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov.

Af optagelserne fra overvågningskameraer fremgår, at det formodede likvideringshold opholdt sig i Storbritannien i 50 timer og ankom til Gatwick Lufthavn fredag den 2. marts klokken 15, medbringende en dosis af nervegiften novichock i en parfumeflakon.

De tog herefter til London med offentlig transport og indlogerede sig på et lavprishotel i den østlige del af den britiske hovedstad. Lørdag tog de et tog til Salisbury på, hvad der menes at være en rekognosceringsmission, før de igen tog tilbage til London.

Overvågningskameraer fanger parret på ny søndag den 4. marts i Salisbury tæt på eksagenten og afhopperen Sergej Skripals hjem, umiddelbart før de – ifølge politiets teori – påsmører giften på dørhåndtaget.

De påståede agenter fra GRU (forkortelse for ’Øverste Efterretningsdirektorat’, Ruslands militære efterretningstjeneste) sigtes endvidere for besiddelse af novichok og for at have påført alvorlig personskade.

Utilsigtede ofre

De to mistænkte russere er derimod ikke blevet sigtet for den senere forgiftningsepisode, der ramte to briter – for den ene med dødelig udgang: Dawn Sturgess, der ikke overlevede, og Charlie Rowley. De menes at have pådraget sig eksponering for giften ved et tilfælde og være utilsigtede ofre for det påståede russiske komplot.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, understregede onsdag, at selv om britisk politi mener at have identificeret de to personer, der konkret gennemførte giftattentatet, peger britiske sikkerheds- og efterretningstjenesters undersøgelser på, at mordkomplottet må være beordret fra et højere niveau i det russiske statsapparat.

»På baggrund af politiets og efterretningsvæsenets arbejde må den britiske regering konkludere, at to individer, hvis navn politiet og anklagemyndigheden har oplyst, er officerer i Ruslands militære efterretningstjeneste, også kendt som GRU,« siger Theresa May.

Det afviser en talskvinde for Ruslands udenrigsministerium, Maria Zakharova:

»De navne, som er kommet i frem i medierne, siger os intet«.

Hun opfordrede samtidig Storbritannien til at afstå fra at komme med »offentlige beskyldninger« og i stedet søge hjælp til opklaring af angrebet i Salisbury hos russiske politiefterforskere.

Storbritanniens regering erkender, at chancerne for nogensinde at få de sigtede stillet for retten er minimale. Ruslands forfatning forbyder udlevering af russiske statsborgere til retsforfølgelse i udlandet. Af samme grund har Storbritannien ikke formelt anmodet herom.

Fjendtlige aktiviteter

Storbritannien siger, at man vil fremlægge materiale tilvejebragt af egne efterretningstjenester for at sætte fokus på Ruslands fjendtlige aktiviteter, herunder den ulovlige annektering af Krim, cyberspionage, indblanding i andre landes demokratiske valg og nedskydningen af passagerflyet MH17.

Premierministeren understregede, at Storbritannien »vil udnytte hele spektret af værktøjer fra hele vores nationale sikkerhedsapparat« for at imødegå truslen fra GRU.

På den diplomatiske front har Theresa May erklæret, at hun gerne ser EU følge USA’s eksempel og udvide sine sanktioner til at omfatte de russere, der er ansvarlige for brugen af ​​kemiske våben. Hun opfordrede også til nye sanktioner mod dem, der er ansvarlige for cyberangreb og menneskerettighedskrænkelser.

To dage inden Theresa May beskyldte de to påståede russiske militære efterretningsofficerer for angrebet, underskrev Ruslands præsident Putin et præsidentielt  dekret, der gør viden om freelanceagenter, der udfører arbejde for landets udenlandsefterretningstjenester, til en statshemmelighed.

Ifølge en ubekræftet russisk medierapport er der yderst sparsomme informationer om de to mistænkte, som hverken har nogen betydelig tilstedeværelse på sociale medier eller i officielle data. Bosjirov angives at være 40 år og født i Dushanbe i den tidligere sovjetrepublik Tadsjikistan, rapporterer nyhedsbureauet Fontanka.

Sparsomme informationer

Fontanka antyder, at den næsten fuldstændige mangel på offentligt tilgængelige informationer om de to russere, underbygger den britiske regering og dens efterretningstjenesters mistanke om, at der er tale om falske identiteter.

Bosjirov er registreret på en adresse i Moskva, men ingen i ejendommen eller kvarteret kender ham øjensynligt, noterer Fontanka. Endnu mindre vides om Petrov, 39, der angives at være medarbejder i et firma i Moskva, der producerer immunologiske lægemidler.

Fontanka har bekræftet britisk politis antagelse om, at de to mænd tidligere har brugt deres russiske pas. Nyhedsbureauet har angiveligt afdækket, at parret rejste regelmæssigt til Europa mellem september 2016 og marts 2018, herunder til Amsterdam, Genève, Milano og flere gange til Paris.

Fontanka hæfter sig også ved, at de russeres pas har næsten fortløbende serienumre, som kun afviger på det sidste ciffer – slutcifrene er henholdsvis 1297 og 1294.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Harald Strømberg

Historien lugter nu stadigvæk lidt..
Der må sidde en photoshopper hos Metropolitan police med tæmmeligt røde ører.
http://www.informationclearinghouse.info/50195.htm
Russia has apparently developed an astonishing new technology enabling its secret agents to occupy precisely the same space at precisely the same time.

Forklaringen på, at de to formodede agenter begge er fotograferet på præcist samme tidspunkt - 2/3 2018 klokken 16:22:43 - skulle være at de gik gennem to forskellige udgange.

Nu viser det sig, at både Skripal og Litvinenko tilsyneladende var aktive efterretningsfolk selv efter deres 'pensionering.' De skal ifølge bl.a. The New York Times have arbejdet med den spanske efterretningstjeneste, da der er en stenrig gruppe russere i Spanien.

Thomas Bindesbøll

Overordnet må man helt enkelt spørge, hvilke myndigheder man mon har mest tillid til ?

1) Det britiske retsvæsen -- der både hvad angår politikorpset, kriminalpolitiet, Sciotland Yard OG og i efterretningstjenesterne -- rummer retsskafne og fagligt kompetente, dedikerede personer, af ALLE politiske afskygninger.
Hvis nogen ellers skulle have glemt det...

2) Eller Putins Rusland, inklusive al lukkethed, totale politiske ensretning og ditto total mangel på noget der blot minder om mindste "selvkritik" om noget som helst. Desuden er sådan en statskontolleret "blæksprutte" ekstrem dygtig til at blande facts, halve sandheder og totale løgne sammen. De er ikke ligefrem uprofessionelle hjemme i "Putinstan" mht. til at Manipulere offentligheden.
Og større landsdækkende kritik - bl.a. på TV - af den officielle propaganda, eksisterer som bekendt overhovedet ikke !

Jeg stoler generelt set derfor tifold mere på den samlede britiske justits, og på det britiske politi, også de hundredevis af ordentlige personer ansat her, af alle politiske afsk7ygninger, der senest har arbejdet i døgndrift for at finde ud af,. hvordan gift-attentatet mod Skripal og datter fandt sted.

Et beskidt attentat, som desuden kostede en total uskyldig kvinde livet.

Der er ikke så meget mere at tilføje. Men godt vi har en fri, kritisk presse herovre. Også hvade angår kritik af egne myndigheder og politi.

Modsat "Putinstan" .

Thomas Bindesbøll

Steen Sohn,

Jeg finder det ikke specielt "mærkværdigt", at Skripal da formentlig har øst af sin interne viden til vore vestlige efterretningstjenester, således til at disse tjenester (der jævnligt briefrer vore egne politikere), dermed får så bredt et kilde-grundlag at arbejde ud fra.
Alt andet ville da være besynderligt.

Disse udvekslede personer, eller - som i tilfældet Litvinenko, flygtede(!) - efterretningsofficerer, er jo ikke ligerem gået på "sikker" Folkepension, herovre i Vesten

I tilfældet Skripal blev han "spionudvekslet", efter den utrolige skandale om 10 russiske agenter i USA, jævnfør bl.a.

https://en.wikipedia.org/wiki/Illegals_Program
https://www.theguardian.com/world/2010/jul/09/russian-spies-swap-us

der i årevis havde levet med falske identiteter, med den dertil hørende hele professionelle spion-tilværelsens dobbbelroller: Perfekte, ærke-typiske amerikanske borgere, med Baseball, Thanksgiving og alt muligt andet tilhørende den perfekte amerikaner.
Dét var de blot ikke: De var udsendte, hårdt trænede, også mentalt, etniske russere, der på deres specielle spionskole i årevis havde arbejdet på at lyde og optræde så "amerikanske", som nogen anden...

Skripal var en del af denne 2010-"spionudveksling" (og som Obama-administrationen i øvrigt absolut ikke gjorde noget stort nummer ud af, dengang): Thi Obama havde lige hafte besøg af russiske Marionet-figur for Putin: Medvedev)
Så midt i at de to spiste burgere for at være rigtigt "folkelige" så blev denne spion-skandale dysset ret meget ned ....

Siden blev verden blot LIDT klogere mht, både omfanget af og omfanget af de russiske "tjenesters" undergravene og til tider direkte morderiske optræden, Både i hjemlandet og udenlands.

Det fører os tilbage til Litvinenko:
Jo, naturligvis samarbejdede også han da med ordentlige mennesker i demokratiske landes e-tjenester.
Hvad ellers ?

Herunder også at kunne blotlægge den nuværende russiske penge-mafia-stats-klike, der spreder sine aktiviteter ud, som følge af den såkaldte globalisering - in casu "kapitalens fri bevægelighed"...
Lige fra Spanien, over Cypern, alle mulige andre "bankly", fra Cayman-øerne til Schweiz -- eller senest til Skandale-ramte Danske Bank, jævnfør den seneste dystre rekord i "hvidvaskning" af 1000 milliarder(!) - fortrinvis beskidte russiske og aserbadjanske kriminelle indtægter, med adresse VIP-medlemmer i "statsstrukturerne"

Derfor sluttelig - og blot kort:
Både myrdede Litvinenko og Anna Politkovskaja sagde mere end blot een gang, i både personlige møder/samtaler, mens de endnu var i live, at det næppe ville være Putin-klikens massive overgreb mod uskyldige civile (Tjetjenien) eller mod andre modige, åbenmundede kritikere i Rusland, der ville bringe styret i uføre. For desværre var empatien med både etniske "sorte" (=russisk-racistisk begreb om alle arme almindelige, ordentlige mennesker fra Kaukasus/Centralasien).

Nej: Det afgørende ville være solide og dokumenterede afsløringer om, at både Putin og hans egne pengegriske, loyale Oligark-klike, havde - og har - bedraget den almindelige russiske befolkning - nøjagtig ligesom under Jeltsin-epoken af "nyrige" i 90'erne, for milliarder og atter milliarder af offentlige midler.

Da både Politkovskaja og Litvinenko blev myrdet, var de netop i gang med research og fokus på lige netop dén vinkel.

Og lige præcis dén vinkel frygter mangemilliardær Putin og øvrige nyrige kapitalister i Kreml derfor måske nok stadig meget mere en alle mulige andre anklager.
Tag bare Putin-regimets frygt seneste tid for at de nuværende folkelige, russiske protester mod pensions-forringelser (også) griber om sig...

Måske bliver der derfor i sådanne tilfælde trykket et sted i Lubjanka eller Kreml på knappen "uønskede elementer, der nu bør elimineres".

Dét foregår naturligvis meget mere subtilt end som ovenfor skrevet.

Ingen skrevne order, intet til arkiverne. De er jo ikke ubegavede, den nyrige oligark-klike, der siden år 2000 har regeret Rusland.

Men til tider bliver de udsendte "killers" alligevel grebet på fersk gerning. Således også i tilfældet Skripal. Eller mht. til det svinske mord på Litvinenko.

Før eller siden vil sandheden naturligvis komme frem - håbefuldt også til den gode russiske befolkning, selv (!)

Engang vil selv den sidste, ordentlige og hæderlige tvivler nok erkende omfanget af denne kynismen,

Historikeren her tilføjer desuden også lige navnet "Trotskij", hvis nogen ellers skulle have glemt det.

Thomas Bindesbøll

Hermed et video-link, som vi alle godt kan blive lidt klogere af at se..
Især med fokus på Putins fokus på at bevare magten for både egen og regerende kapitalistiske klike. Her ligger nok nøglen, i form af kodeord som "nationalisme"(!) , inklusive den russiske stats seneste års aktive aktive støtte til både Le Pen og andre højre-kræfter i hele Europa.
The Power of Putin - Documentary 2018, BBC Documentary
https://www.youtube.com/watch?v=ZZ-Kwr0VFUE

Thomas Bindesbøll,
Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor du henvender dig til mig. Jeg har vist aldrig udtrykt støtte til hverken de russiske eller engelske efterretningstjenester. Og da slet ikke Danske Bank.

Thomas Bindesbøll

Steen Sohn,

Det da er heller ikke dét jeg overhovedet skriver ovenfor.

Jeg kommentere blot videre på det af dig skrevne - og vedlægger links ift. at du ovenfor skrev det "nu" (?) viser sig at Skripal og Litvinenko, ikke gik på "pension", da de kom til UK, men naturligvis samarbejdede med den engelske efterretningstjeneste. Eller med den spanske, eller med alle andre vestlige politimyndigheder, der efterforsker russisk mafia-krminalitet i Vesten. Samt beskæftiger sig med kontraspionage og opklaring af politiske attentater og mord, med afsender den russiske stat. Det er da ikke noget der viser sig "nu".

Endnu et link til alle der interessere sig for detaljerne her:
Alexander Litvinenko's murder: The inside story - BBC Newsnight
https://www.youtube.com/watch?v=z8tJzsFEq8M

Med tiden kommer de nærmere detaljerne vdr. den nuv. britiske efterforskning af giftangrebet på Skripal nok også frem, i mere detaljeret form.