Læsetid: 4 min.

Svensk historiker: Valget kræver, at de svenske politikere viser mod og tænker nyt

Flygtningekrisen, bilafbrændinger og en valgkamp, der mest handlede om indvandring, sikrede ikke Sverigedemokraterna den jordskredssejr, mange havde spået. Grunden er, at kun få svenskere ønsker sig en så stram indvandringspolitik, at Sverige ikke kan konkurrere i den åbne, globale økonomi, vurderer den svenske historiker Lars Trägårdh
Hvis de to store partier med Stefan Löfven (S) - på billedet - og Ulf Kristersson (M) i spidsen ikke indser, at begge de historisk forankrede svenske identiteter er nødt til at blive repræsenteret i svensk politik gennem en reel åbning mod Sverigedemokraterna, vil det være skadeligt for det svenske samfund, mener historikeren Lars Trägårdh.

Hvis de to store partier med Stefan Löfven (S) - på billedet - og Ulf Kristersson (M) i spidsen ikke indser, at begge de historisk forankrede svenske identiteter er nødt til at blive repræsenteret i svensk politik gennem en reel åbning mod Sverigedemokraterna, vil det være skadeligt for det svenske samfund, mener historikeren Lars Trägårdh.

Claudio Bresciani

11. september 2018

Det største brag i det svenske valg var, at der ikke rigtig blev noget brag.

Sverigedemokraterna blev ikke så store, som de selv havde håbet på og andre havde frygtet. Og det til trods for at Sverige har taget et rekordstort antal flygtninge siden forrige valg i 2014, og valgkampen for første gang lagde op til et regulært udlændingevalg med bilafbrændinger i de udsatte boligområder og stigende utryghed blandt svenskerne som dramatisk bagtæppe.

At braget udeblev, skyldes ifølge historiker og professor ved Ersta Sköndal Högskola i Stockholm, Lars Trägårdh, at der er ganske enkelt ikke er en særlig stor gruppe svenskere, der ønsker sig en meget restriktiv udlændingepolitik, hvor landet vender sig bort fra omverdenen og den globale økonomi, som Sverige har formået at udnytte til at blive et af verdens rigeste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Sverige er blevet et meget ulige land efterhånden.

Mange er bekymrede for velfærdssamfundets fremtid. Og derfor ser de ingen anden udvej end at protestere mod etablissementet ved at stemme på Sverigedemokraterna, fordi de håber at deres store mandattal fordrer at der bliver lyttet til de virkelige problemer.

Flygtningenes oprindelseslande er ikke særlig højt på listen over det, flertallet af svenske vælgere mener er samfundsmæssige udfordringer. Det er derimod integrationen af de der er kommet.
Og som ganske rigtigt ikke er tilvejebragt endnu.

David Breuer, Anne Eriksen, Torben K L Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

En historiker der tolker nutiden med udgangspunkt i en misforstået opfattelse af, hvordan en moderne økonomi hænger sammen...

Indvandring af ukvalificeret arbejdskraft fra Mellemøsten er på ingen måde en fordel i forhold til at klare sig en globaliseret verden. De er blot en udgift, der i værste fald kommer til at stå i vejen for investeringer i rent faktisk at kunne begå sig i den internationale konkurrence. Vejen frem er lukkede grænser, hvor kvalificeret arbejdskraft har mulighed for at komme til landet og ikke Sveriges eksperiment med åbne grænser. Det giver blot en ny underklasse, der ikke kan få job og truer den sociale stabilitet.

Danny Hedegaard, Lars Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

"Blåøjede svenskere". Det kan forstås på to måder. Andre tillægsord kan bruges.
Her i landet siger mange kendte personer, at svenskerne er dumme.
Trägårdh bekræfter dette : Kujoner, vanetænkende, fatter ikke beskeden ...... udemokratisk tænkende, hæmmede, stædige. Alt sammen generende for dem selv.
Altså dumme.

Touhami Bennour

Det er forskel på Brexit og svexit, men det har til fælles, i begge tilfælde skyldes krisen Indvandring, om det er fra Europe i tilfælde af England, men om Sverige, for det først det drejer sig om flygtning og ikke indvandring, og det drejer sig om drejning til "extremhøjre". I Englands tilfælde er det ikke tale om venstre eller højre drejning. '

England er en gammel kolonimagt og godt befærdet med internationale magtkamp. Det er ikke tilfældet for Sverige og Scandinavien, de ved ikke hvad der foregår ude i verden,og specielt i Syrien. Ved man i Sverige at der nu foregår Bombe angreb i Idlib ?, i Syrien og hvem gør det?. Verden virker forstor for mange svensker.
Det der skal til er storemagter skal holde op med at føre krig i verden. Syrerne har ikke bet om at komme til Sverige eller andre steder. I Syrien "Damaskus er den ældste by i verden, og de kom ikke till Sverige før nu.

"Historikeren ser to veje, som Socialdemokraterna og Moderaterna kan gå i de politiske forhandlinger om regeringsdannelsen, der er i gang nu. En vej bygger på en dialog med Sverigedemokraterna. Den anden vej er at forsøge at danne en regering hen over midten, sådan som blandt andre statsminister Stefan Löfven (S) har talt for med sine ord om, at »blokpolitikken døde« på valgnatten. Et budskab, partiets indenrigsminister gentog mandag."
Min kommentar: Selvom Sverigedemokraterna kan forekmomme fremmedfjendske duer det efter min mening ikke at ignorere så mange vælgeres bekymring over indvandringen og de indvandrede.
Det fælles nøgleord kunne måske så være: Assimilation.
At indvandring nok især er til fare for de socialt lavest stillede bør vel også erindres.

Touhami Bennour

Arne Thomsen
Det var en finte fra dig, eller.
Hvordan kan du sige at hvis Sverige demokrater virker femmedfjensk skal man ikke ignorere dem? Mener du virkelig det? Det er noget for Gambia. der er det fremmedhad.

Demokratiet er svært, også i Sverige, og også derovre er det arrogance, at ville ignorere store befolkningsgrupper og stemple dem som mindreværdige, stemmer som tjenes bedst ved at blive oversete!? Se det har vi også forsøgt med Dansk Folkepartis stemmer, og resultatet ser vi da også i dag. Nu er DF er nu krumtappen i dansk politik, for faen, og på Radikale Venstres bekostning! Så mit råd må være også til svenskernes politikere; inddrag Sveriges Demokraterne nu, eller betal senere med gode fornuftige midterstemmer! For det går ikke over som vi har set så tydeligt her til lands, og det kan blive eksplosivt sådan en arrogance fra establishment, tror jeg med udgangspunkt både i AfD pg Pediga og Front Nationale. Jeg vil gerne se det lykkes for Sverige- mit andet fædreland.