Svensk historiker: Valget kræver, at de svenske politikere viser mod og tænker nyt

Flygtningekrisen, bilafbrændinger og en valgkamp, der mest handlede om indvandring, sikrede ikke Sverigedemokraterna den jordskredssejr, mange havde spået. Grunden er, at kun få svenskere ønsker sig en så stram indvandringspolitik, at Sverige ikke kan konkurrere i den åbne, globale økonomi, vurderer den svenske historiker Lars Trägårdh
Hvis de to store partier med Stefan Löfven (S) - på billedet - og Ulf Kristersson (M) i spidsen ikke indser, at begge de historisk forankrede svenske identiteter er nødt til at blive repræsenteret i svensk politik gennem en reel åbning mod Sverigedemokraterna, vil det være skadeligt for det svenske samfund, mener historikeren Lars Trägårdh.

Hvis de to store partier med Stefan Löfven (S) - på billedet - og Ulf Kristersson (M) i spidsen ikke indser, at begge de historisk forankrede svenske identiteter er nødt til at blive repræsenteret i svensk politik gennem en reel åbning mod Sverigedemokraterna, vil det være skadeligt for det svenske samfund, mener historikeren Lars Trägårdh.

Claudio Bresciani

Udland
11. september 2018

Det største brag i det svenske valg var, at der ikke rigtig blev noget brag.

Sverigedemokraterna blev ikke så store, som de selv havde håbet på og andre havde frygtet. Og det til trods for at Sverige har taget et rekordstort antal flygtninge siden forrige valg i 2014, og valgkampen for første gang lagde op til et regulært udlændingevalg med bilafbrændinger i de udsatte boligområder og stigende utryghed blandt svenskerne som dramatisk bagtæppe.

At braget udeblev, skyldes ifølge historiker og professor ved Ersta Sköndal Högskola i Stockholm, Lars Trägårdh, at der er ganske enkelt ikke er en særlig stor gruppe svenskere, der ønsker sig en meget restriktiv udlændingepolitik, hvor landet vender sig bort fra omverdenen og den globale økonomi, som Sverige har formået at udnytte til at blive et af verdens rigeste.

»Jeg tolker valget som en besked fra de svenske vælgere til politikerne om, at de vil have en kursændring med mere fokus på den arbejdskraftindvandring, Sverige har brug for, for at konkurrere i den globale økonomi. Samt mindre af den meget ekspansive politik, når det gælder modtagelse af flygtninge. Samtidig er de optagede af at bevare den nationale sammenhængskraft,« siger Lars Trägårdh, der forsker i folkhemmet og svensk national identitet.

Han henviser til, at de to største partier blev henholdsvis Socialdemokraterna og Moderaterna, som har strammet deres flygtningepolitik efter krisen i 2015, hvor landet tog imod godt 160.000 migranter, men samtidig står fast på forblive en åben international markedsøkonomi. Mens Sverigedemokraterna, som længe har presset på for en ny migrationspolitik i Sverige, blev valgets tredje største.

Blåøjede svenskere 

Resultatet af det svenske valg blev så mudret, at brevstemmerne, som endeligt optælles onsdag, kan blive afgørende for, hvilken politisk blok — de rødgrønne eller den borgerlige Alliancen — der ender med at blive størst. Ingen af blokkene kan imidlertid samle flertal, idet ingen vil samarbejde direkte med Sverigedemokraterna.

Men valget er altså ikke i ifølge Lars Trägårdh et for eller imod en stram indvandringspolitik, sådan som vurderingen ellers har lydt i løbet af valgkampen. Men tværtimod et udtryk for vælgernes ønske om fortsat at være åbne i den internationale konkurrence. Kombineret med et krav om accept af den svenske samfundskontrakt med vægt på ’svenske værdier’, så som at man arbejder, betaler skat og accepterer ligestilling mellem kønnene og børns rettigheder.

»Man skal være meget forsigtig med at tro, at 17,6 procent af den svenske befolkning er indskrænkede, etniske nationalister, der kun vil have blåøjede svenskere i Sverige. Mange af SD’s nye vælgere er f.eks. indvandrere, offentligt ansatte kvinder og privatansatte i vellønnede job, som mener, alle andre partier end Sverigedemokraterna har glemt almindelige svenskere som fattige pensionister og dem, der har brug for en velfungerende offentlig sektor,« siger Lars Trägårdh.

Professoren bygger sin vurdering på årelang forskning i svenskernes nationale identitet og deres opfattelse af medborgerskab, som han blandt andet har beskrevet i den internationalt anerkendte bog, Är svensken människa?.

»Valget viser, at der er to stærke identitetsopfattelser i Sverige. En identitet centrerer sig om en stærk national sammenhængskraft og en samfundskontrakt, hvor alle yder sit og respekterer ’svenske værdier’ om ligeværd. Den er historisk meget stærk i Sverige. Den anden identitet er åben mod det internationale samfund og er lige så stærkt indlejret i svensk selvforståelse, omend den er kommet til senere,« siger Lars Trägårdh.

Det særlige ved Sverigedemokraterna sammenlignet med andre nationalt sindede partier i Europa er netop, at de er svenske, fremhæver historieprofessoren.

»Selv i Skandinavien er der forskelle landene imellem. Og man skal huske på, at Sverigedemokraterna netop er svenske, ikke ungarske eller danske. Partiet er også præget af de to historiske identitetsdannelser i Sverige. Deres migrationspolitik ligger desuden ganske tæt på både Moderaternas og Socialdemokraternas. Og den svenske idé om medborgerskab er i modsætning til den danske ikke i samme grad baseret på etnicitet. Det ser vi i den historiske forskning,« siger Lars Trägårdh med henvisning til det Viktor Orbáns nationalkonservative parti Fidesz og Dansk Folkeparti i Danmark.

Åbning mod SD

Men hvis de to store partier med Stefan Löfven (S) og Ulf Kristersson (M) i spidsen ikke indser, at begge de historisk forankrede svenske identiteter er nødt til at blive repræsenteret i svensk politik gennem en reel åbning mod Sverigedemokraterna, vil det være skadeligt for det svenske samfund, mener historikeren.

Fordi det vil skabe yderligere polarisering mellem befolkningsgrupper og forlænge den politisk fastlåste situation, som landet har befundet sig i siden 2014, og som valget søndag ikke gav nogen løsning på, fordi der fortsat ikke er nogen blokke, der har flertal.

»Men det kræver mod til at tænke nyt,« siger Lars Trägårdh.

Historikeren ser to veje, som Socialdemokraterna og Moderaterna kan gå i de politiske forhandlinger om regeringsdannelsen, der er i gang nu. En vej bygger på en dialog med Sverigedemokraterna. Den anden vej er at forsøge at danne en regering hen over midten, sådan som blandt andre statsminister Stefan Löfven (S) har talt for med sine ord om, at »blokpolitikken døde« på valgnatten. Et budskab, partiets indenrigsminister gentog mandag.

Den vej ser Lars Trägårdh derimod ikke megen fremtid i, hvis man kigger ud i Europa, hvor brede koalitioner som eksempelvis den tyske har det svært og savner opbakning, fordi de gamle midterpartier forsvinder i pragmatiske kompromisser og kommer til at ligne hinanden for meget i vælgernes øjne.

Lars Trägårdhs bekymring er, at de ledende svenske politikere ikke fatter beskeden og altså ikke har »modet« til at bevæge sig i forhold til Sverigedemokraterna og dets vælgere. Hidtil har de to statsministerkandidater, Stefan Löfven (S) og Ulf Kristersson (M), da også gentaget, at de hver især ønsker at danne regering uden om SD.

»Det centrale er, at Sverigedemokraterna i en europæisk sammenligning ikke er så ekstreme som højrenationale partier i andre lande. Og deres indvandringspolitik ligger heller ikke så fjernt fra, hvad Moderaterna og Socialdemokraterna står for,« siger Lars Trägårdh.

Valg i Sverige

Sverige er et radikalt politisk eksperiment, hvor multikultur, statsfeminisme og hyperindividualisme er et ideal for nogle, men et skræmmebillede for andre. Sverige er også et land, hvor en polariserende kulturkamp er på sit højeste, og Riksdagsvalget den 9. september bliver en afgørende test på, hvilket land Sverige vil være i fremtiden. Information undersøger eksperimentet og de idealistiske svenskere i en ny serie op til valgdagen.

Seneste artikler

 • På den svenske valgdag flyttede vi til byen, hvor hele Sverige bor

  15. september 2018
  Der ligger 89 steder i Sverige, der hedder Fagerhult. På den svenske valgdag flyttede Information til én af dem og mødte drømme om jordskredsvalg, en klimaprædikant og en motorgal makker på en crosser
 • Sverigedemokraterna gled i deres egen jordskredssejr

  13. september 2018
  At den forventede og meget omtalte jordskredssejr til Sverigedemokraterna udeblev, har også en mindre omtalt årsag. Meningsmålingerne overvurderede partiet voldsomt, og var med til at gøre det, der er en klar sejr, til en lunken fornøjelse
 • Sådan tænker svenskerne om valgresultatet

  11. september 2018
  Information har talt med tre IKEA-kunder i byen Älmhult i Småland, hvor verdens første IKEA-varehus åbnede i 1958. De er både forvirrede og skuffede over resultatet ved søndagens rigsdagsvalg
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Sverige er blevet et meget ulige land efterhånden.

Mange er bekymrede for velfærdssamfundets fremtid. Og derfor ser de ingen anden udvej end at protestere mod etablissementet ved at stemme på Sverigedemokraterna, fordi de håber at deres store mandattal fordrer at der bliver lyttet til de virkelige problemer.

Flygtningenes oprindelseslande er ikke særlig højt på listen over det, flertallet af svenske vælgere mener er samfundsmæssige udfordringer. Det er derimod integrationen af de der er kommet.
Og som ganske rigtigt ikke er tilvejebragt endnu.

David Breuer, Anne Eriksen, Torben K L Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

En historiker der tolker nutiden med udgangspunkt i en misforstået opfattelse af, hvordan en moderne økonomi hænger sammen...

Indvandring af ukvalificeret arbejdskraft fra Mellemøsten er på ingen måde en fordel i forhold til at klare sig en globaliseret verden. De er blot en udgift, der i værste fald kommer til at stå i vejen for investeringer i rent faktisk at kunne begå sig i den internationale konkurrence. Vejen frem er lukkede grænser, hvor kvalificeret arbejdskraft har mulighed for at komme til landet og ikke Sveriges eksperiment med åbne grænser. Det giver blot en ny underklasse, der ikke kan få job og truer den sociale stabilitet.

Danny Hedegaard, Lars Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Det er forskel på Brexit og svexit, men det har til fælles, i begge tilfælde skyldes krisen Indvandring, om det er fra Europe i tilfælde af England, men om Sverige, for det først det drejer sig om flygtning og ikke indvandring, og det drejer sig om drejning til "extremhøjre". I Englands tilfælde er det ikke tale om venstre eller højre drejning. '

England er en gammel kolonimagt og godt befærdet med internationale magtkamp. Det er ikke tilfældet for Sverige og Scandinavien, de ved ikke hvad der foregår ude i verden,og specielt i Syrien. Ved man i Sverige at der nu foregår Bombe angreb i Idlib ?, i Syrien og hvem gør det?. Verden virker forstor for mange svensker.
Det der skal til er storemagter skal holde op med at føre krig i verden. Syrerne har ikke bet om at komme til Sverige eller andre steder. I Syrien "Damaskus er den ældste by i verden, og de kom ikke till Sverige før nu.

Touhami Bennour

Jeg mener med "Svexit" (trade ud fra verden)

"Historikeren ser to veje, som Socialdemokraterna og Moderaterna kan gå i de politiske forhandlinger om regeringsdannelsen, der er i gang nu. En vej bygger på en dialog med Sverigedemokraterna. Den anden vej er at forsøge at danne en regering hen over midten, sådan som blandt andre statsminister Stefan Löfven (S) har talt for med sine ord om, at »blokpolitikken døde« på valgnatten. Et budskab, partiets indenrigsminister gentog mandag."
Min kommentar: Selvom Sverigedemokraterna kan forekmomme fremmedfjendske duer det efter min mening ikke at ignorere så mange vælgeres bekymring over indvandringen og de indvandrede.
Det fælles nøgleord kunne måske så være: Assimilation.
At indvandring nok især er til fare for de socialt lavest stillede bør vel også erindres.

Touhami Bennour

Arne Thomsen
Det var en finte fra dig, eller.
Hvordan kan du sige at hvis Sverige demokrater virker femmedfjensk skal man ikke ignorere dem? Mener du virkelig det? Det er noget for Gambia. der er det fremmedhad.

Touhami Bennour

det skal læse fremmedfjensk

Demokratiet er svært, også i Sverige, og også derovre er det arrogance, at ville ignorere store befolkningsgrupper og stemple dem som mindreværdige, stemmer som tjenes bedst ved at blive oversete!? Se det har vi også forsøgt med Dansk Folkepartis stemmer, og resultatet ser vi da også i dag. Nu er DF er nu krumtappen i dansk politik, for faen, og på Radikale Venstres bekostning! Så mit råd må være også til svenskernes politikere; inddrag Sveriges Demokraterne nu, eller betal senere med gode fornuftige midterstemmer! For det går ikke over som vi har set så tydeligt her til lands, og det kan blive eksplosivt sådan en arrogance fra establishment, tror jeg med udgangspunkt både i AfD pg Pediga og Front Nationale. Jeg vil gerne se det lykkes for Sverige- mit andet fædreland.

Touhami Bennour

Jeg tror at den svenske statsminister har set rigtig. ingen samarbejde med Sverigedemokrater. Sådan jeg har forstået ham.