Baggrund
Læsetid: 4 min.

Sydkorea om Kim Jong-un inden topmøde: »Han er meget åben og liberal«

Det vigtigste mål for Sydkoreas præsident, når han i dag ankommer til Pyongyang, er at bryde det forhandlingsdødvande, som er indtrådt mellem USA og Nordkorea i forhold til atomar afrustning af Koreahalvøen
Moon Jae-in og Kim Jong-un kom godt ud af det med hinanden, da de mødtes i april. I morgen mødes de igen. Det sker i Pyongyang. Det er første gang i 11 år, at en sydkoreansk leder besøger Nordkoreas hovedstad.

Moon Jae-in og Kim Jong-un kom godt ud af det med hinanden, da de mødtes i april. I morgen mødes de igen. Det sker i Pyongyang. Det er første gang i 11 år, at en sydkoreansk leder besøger Nordkoreas hovedstad.

Udland
18. september 2018

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, vil fra i dag gøre et nyt forsøg på at bryde det dødvande, som er indtrådt i forhandlingerne om nordkoreansk nuklear afrustning mellem USA og Nordkorea.

Det sker ved et topmøde i Pyongyang, der slutter torsdag, og hvis udfald kan blive afgørende for Moons politiske anseelse og fremtid, herunder for hans mere åbne og forsonlige politik over for Nordkorea.

Det er første gang i 11 år, at en sydkoreansk leder besøger Nordkoreas hovedstad. Dog vil det allerede være det tredje topmøde i år mellem Moon Jae-in og Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Afgørende for, om Moon kan få succes bliver, om Kim for en gangs skyld vil levere mere bastante indrømmelser i retning af reel afvikling af det nordkoreanske atomvåbenprogram. Just dette spørgsmål er da også det højest prioriterede på topmødedagsordenen, oplyste Moon Chung-in, chefrådgiver og talsmand for Sydkoreas præsident. Dagen før sin afrejse erklærede præsident Moon Jae-in da også, at han så frem til at føre »åbenhjertige samtaler« med sit nordkoreanske modstykke. 

Til drøftelse vil også være tiltag, der kan reducere militære spændinger mellem de to koreaer og sikre reduceret troppetilstedeværelse på deres stærkt militariserede fælles grænse.

’Dristige træk’

»Præsident Moon vil forsøge at overtale Kim til at foretage dristige træk«, siger Moon Chung-in ved en pressebriefing. Hvis Nordkorea »spiller ud med nogle overraskende indrømmelser, og USA også besvarer disse i det samme vovemods ånd, kan en verifikation komme senere. Dette kan tilvejebringe den tillid, der mangler mellem Washington og Pyongyang«.

Som modsvar, tilføjede han, bør »Amerika give Nordkorea politiske forsikringer – med et forbindelseskontor; militære forsikringer – med en ikkeaggressionspagt; og økonomiske forsikringer – med investeringer«.

Kim og Moon mødtes første gang i år ved grænselandsbyen Panmunjom i april. Dengang forpligtede Kim sig til »fuldstændig atomafrustning af Den Koreanske Halvø« – en formulering, eksperter har kritiseret for at være for vag. Moon vil efter alt at dømme forsøge at få Kim til at forpligte sig i mere præcise og stærkere termer på topmødet i Pyongyang i denne uge.

Aprilmødet førte i juni til et nyt sydkoreansk-nordkoreansk topmøde i Singapore, som bemærkelsesværdigt nok også havde deltagelse af Donald Trump – det var første gang i historien, en amerikansk præsident er mødtes med en nordkoreansk leder.

Men den optimisme, det diplomatiske gennembrud skabte, er for længst klinget af, da Nordkorea kun har præsteret få og små fremskridt hen mod at imødekomme det amerikanske ønske om fuld afvikling af sit atomvåbenarsenal. Trump har sågar aflyst sin udenrigsminister, Mike Pompeos planlagte besøg i Pyongyang af bekymring for, at det alligevel ikke ville kaste konkrete resultater af sig.

Forventningskløft

Moon Chung-in indrømmede, at der stadig består »en stor forventningskløft mellem Washington og Pyongyang«: På den ene sider føler Kim, at han allerede har afgivet store indrømmelser, mens de amerikanske regeringsembedsmænd ønsker at se mere konkrete skridt såsom fjernelse af atomsprænghoveder fra Nordkorea.

»Kim Jong-un ... jeg vil ikke kalde ham progressiv, men han er meget mere åben og liberal og ved, hvad der foregår i omverdenen,« siger Moon Chung-in, der selv deltog i mødet med Kim i april.

Umiddelbart forud for topmødet har de to koreaer åbnet et fælles forbindelseskontor i Kaesong, lige over grænsen i Nordkorea, hvis funktion skal være at fastholde konstant kommunikation. Hvor de to sider førhen kommunikerede via telefon- og faxlinjer, vil omkring 20 embedsmænd fra hver side nu bemande kontoret og hver dag føre samtaler.

»Vi håber, at også dette tiltag vil bidrage til udvikling af atomafrustningsforhandlinger mellem Nordkorea og USA,« siger Baik Tae-hyun, talsmand for Sydkoreas genforeningsministerium, om det nye kontor.

Men store knaster udestår.

Washington har krævet, at Nordkorea ensidigt afruster nukleart, før der kan føres forhandlinger om en fredsaftale, der formelt kan sætte punktum for Koreakrigen fra 1950-53, og før sanktioner kan lempes.

Nordkoreanske regeringsembedsmænd har på deres side gentagne gange sagt, at de allerede har leveret indrømmelser ved at lukke atomare og raketforsøgsanlæg og foretrækker en proces, hvor begge parter gradvist gengælder indrømmelse med indrømmelse.

Atomprogram fortsætter

Eksperter og satellitbilleder tyder imidlertid på, at Nordkorea fortsat udvikler sit nukleare program, ligesom der er iværksat nybyggeri på landets eneste kendte atomkraftværk. Før Moons tur til Pyongyang knytter de mest realistiske forhåbninger sig til, at han yderligere kan forbedre den lokale situation på Koreahalvøen.

Til det formål lader han sig ledsage af en række erhvervsledere fra sydkoreanske virksomheder, herunder Samsung, Hyundai, LG og Posco – et stålfirma, der forbereder investeringer i Nordkorea, lige så snart sanktionerne måtte blive hævet. Moon har tidligere forsøgt at overtale Kim til at afruste nukleart ved at tilbyde økonomisk støtte som belønning.

»De to koreaer bevæger sig fremad gennem yderligere forbedringer af deres forbindelser på alle fronter, herunder gennem reduktion af de militære spændinger,« siger Duyeon Kim, seniorforsker på Center for New American Security:

»Men der kan hurtigt opstå gnidninger i forholdet til Washington, hvis de to parter aftaler handlingsplaner, der strider imod sanktionsregimet eller på andre måder tager initiativer, som Washington ikke er indviet i.«

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Benjamin Haas

Selvfølgelig afvikler Nordkorea ikke sit atomvåbenarsenal -
det er ren ønsketænkning at tro på det.