Læsetid: 3 min.

Terrorangrebet i Iran ligner led i amerikansk masterplan

Irans arabiske separatister støttes af Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater og Trumps administration – hensigten med terroren er at fremkalde iranske reaktioner, der kan motivere amerikansk militær gengældelse eller i hvert fald svække styret i Teheran
Iranske sikkerhedsstyrker griber ind efter lørdagens angreb på en militærparade i byen Ahwaz. 29 blev dræbt.

Iranske sikkerhedsstyrker griber ind efter lørdagens angreb på en militærparade i byen Ahwaz. 29 blev dræbt.

AA/ABACA

25. september 2018

Det iranske styre har annonceret ’beslutsom gengældelse’ for lørdagens terrorangreb på den iranske revolutionsgardes militærparade i Ahwaz, hovedbyen i Khusistan-provinsen.

Terrorangrebet dræbte 29 og sårede 70, og de arabiske separatister i paraplyorganisationen Ahwaz Nationale Modstand blev omgående udpeget som ansvarlige – hvorimod det ikke giver mening, at Islamisk Stat også har påtaget sig ansvaret.

Faktisk er det stadig usikkert, hvem der stod bag – de fire attentatmænd, der skød ind i militærparaden i anledning af årsdagen for afslutningen af krigen mod Irak i 1988, er alle dræbt.

Ahwaz Nationale Modstand har erklæret sig som ansvarlige, men en hovedorganisation i separatistparaplyen, Patriotisk Arabisk Demokratisk Bevægelse, afviser på sin hjemmeside at have haft noget med angrebet at gøre.

Denne bevægelse har også folk i Danmark, hvilket forklarer, at den danske Teheran-ambassadør blev kaldt til det iranske udenrigsministerium og formentlig stillet over for krav om udlevering af dem. Et lignende krav blev afvist af de danske myndigheder i 2010.

Golfarabisk infiltration

Det er imidlertid evident, at de arabiske separatister i Khusistan-provinsen støttes af Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, og det er sandsynligt – om end ikke bevist – at terrorangrebet er led i de to sunni-golfstaters offensiv med det formål at destabilisere Iran og fremkalde et iransk gengældelsesangreb.

Teheran har da også beskyldt de to golfstater, USA og Israel for at stå bag angrebet.

Ifølge analytikeren Trita Parsi er separatisternes kalkule, at en iransk gengældelse mod Saudi-Arabien eller Forenede Arabiske Emirater – der kan omfatte alt fra diplomatisk chikane og blokering af maritim trafik til modterror – vil give USA en anledning til at reagere militært.

Terrorangrebet kom således dagen efter, at Mike Pompeo, den amerikanske udenrigsminister, i skarpe vendinger advarede Iran mod flere angreb på det amerikanske konsulat i Basra, der har været mål for voldsomme demonstrationer de seneste uger. Pompeo erklærede, at Iran vil »blive krævet til regnskab«, hvis der sker yderligere overlast på konsulatet – altså en trussel om militær reaktion.

Der er ikke ført bevis for, at de irakiske demonstranter, der stenede den amerikanske mission i Basra, har nogen forbindelse til Teheran. Også det iranske konsulat i Basra har adskillige gange været mål for angreb, som Teheran hævder, at USA står bag. Men heller ikke den beskyldning er der holdbare beviser for.

Mønsteret i uroen

Flere iagttagere ser et mønster i de seneste måneders uro i det sydlige Iran med forgreninger til Basra i det sydlige Irak, hvis shiitiske befolkning støtter Teheran, nemlig at destabilisere præsident Hassan Rohanis moderate styre for at fremtvinge et regimeskifte, hvor konservative hardlinere tager over, og som det politisk vil være meget nemmere at isolere eller i værste fald angribe.

Til det formål er Irans forskellige etniske minoriteter – arabere, kurdere, baluchier, azarier, der tilsammen udgør 39 procent af befolkningen – frugtbar mark for infiltration. Baluchier og kurdere har i lighed med Irans arabere drømme om selvstændighed eller autonomi fra præstestyret, som CIA og Donald Trumps administration kan udnytte.

Endnu inden Trumps sikkerhedspolitiske chefrådgiver, John Bolton, blev ansat, anbefalede han sin forgænger, Steve Bannon, at støtte de arabiske separatistgrupper i Khusistan. Også Trumps anden centrale rådgiver, Rudy Giuliani, er ivrig fortaler for sanktioner i håb om at initiere det iranske styres sammenbrud.

Og det er kun et år siden, at den saudiske kronprins og de facto hersker, Mohammed bin Salman, efter et besøg af Donald Trump i Riyadh i et interview erklærede, at han fandt det mest formålstjenligt, at en krig mod Iran fandt sted – i Iran.

Imidlertid er det ikke sandsynligt, at Saudi-Arabien eller Forenede Arabiske Emirater er i stand til at løse en militær offensiv mod det store naboland. Trods indkøb af amerikansk militært isenkram – senest 60 milliarder dollar – vil det ikke være muligt at nå nogen militær gevinst uden USA’s aktive medvirken. Heller ikke selv om Israel skulle byde ind.

Militærparaden i lørdags var faktisk også en påmindelse om, at iranerne ikke er til at bide skeer med. Og præstestyret er formentlig klogt nok til at udsætte løftet om ’beslutsom gengældelse’ en rum tid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Espen Bøgh
  • Søren Veje
  • Bettina Jensen
  • David Zennaro
  • Per Klüver
  • Stig Bøg
  • Poul Erik Riis
  • Eva Schwanenflügel
Anders Graae, Espen Bøgh, Søren Veje, Bettina Jensen, David Zennaro, Per Klüver, Stig Bøg, Poul Erik Riis og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

"Og præstestyret er formentlig klogt nok til at udsætte løftet om ’beslutsom gengældelse’ en rum tid."
citat fra artiklen

Håbet er selvfølgelig lysegrønt; men ....
Iran har hidtil ikke holdt sig tilbage med at initiere terrorangreb i andre lande.

Undskyld: Men det er nu jeg skriver forbandede menneskehed og magthavere!
De sidste gemmer sig og menneskeheden som bifalder disse lidelser i en naiv nationalisme.
Tro de beskidte magthavere hvor de end er og militærindustrien virkelig selv på at de hjælper et eneste menneske med disse handlinger? Hvornår står mennesket sammen og nægter at gå med til disse uhyrligheder?

Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Trond Meiring, Ole Frank, Jørn Andersen og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar

"Hvornår står mennesket sammen og nægter at gå med til disse uhyrligheder?"

Når vi får forandret på vore samfundsstrukturer og kulturer i en genuin, progressiv retning? Der er nok ikke så mange veje udenom, selvom forudsætningerne for at kunne skabe forandringerne stadig er ringe.

Trond Meiring, Flemming Berger, Viggo Okholm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

hvis vi ser nærmere på den sag, så er det bemærkelsesværdigt at vi ikke har lagt os i samme spor som amerikanerne - og hånet iranerne. Samuelsen skal jo forestille at tage det alvorligt. Der må være nogle konkrete beviser i Danmark vi ikke kender til endnu.....