Læsetid: 9 min.

Ti år efter finanskrisen: Problemerne er der stadig, og hvis en ny krise kommer snart, er der ikke flere håndtag at dreje på

Finanskrisen har haft enorme politiske og økonomiske omkostninger. Vi står midt i et globalt økonomisk opsving, men det er blevet sikret igennem en ekstremt lempelig pengepolitik, som har øget uligheden og fået den globale gæld til at stige. Den politiske ustabilitet er voksende, og hvis en ny krise rammer snart, står vi dårligt rustet til at håndtere den
Tiårsjubilæet for Lehman Brothers kollaps har fået alverdens medier, økonomer og tænketanke til at evaluere og stille spørgsmål om, hvad vi har lært. Ikke ret meget, mener flere økonomer.

Tiårsjubilæet for Lehman Brothers kollaps har fået alverdens medier, økonomer og tænketanke til at evaluere og stille spørgsmål om, hvad vi har lært. Ikke ret meget, mener flere økonomer.

Mary Altaffer

15. september 2018

Ti år efter finanskrisen begyndte, kan økonomerne se tilbage på flere ting, der er lykkedes. Den finansielle sektor har fået bedre regulering. Øgede kapitalkrav til bankerne har gjort dem mere robuste over for finansielle chokeffekter, som kan få kriser til at accelerere ud af kontrol.

Et globalt opsving har mange steder sendt arbejdsløsheden langt ned, og flere lande har flere år i træk kunnet præsentere nogenlunde pæne vækstrater.

Men selv om opsvinget er i fuld gang, er euforien til at overse. Kun få jubler helhjertet over verdensøkonomiens tilstand. Det begynder at stå klart, hvor vidtrækkende finanskrisens konsekvenser har været for både den økonomiske og politiske situation mange steder i verden. Og at vi slet ikke er færdige med at mærke efterdønningerne.

Tiårsjubilæet for Lehman Brothers kollaps har fået alverdens medier, økonomer og tænketanke til at evaluere og stille spørgsmål om, hvad vi har lært, og hvordan vi er rustet til at klare en ny økonomisk krise, hvis den kommer snart. Cheføkonom i Saxo Bank Steen Jakobsens dom er hård:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Morten Lind
 • Espen Bøgh
 • Bjarne Andersen
 • Ejvind Larsen
 • Torben K L Jensen
 • David Zennaro
 • Peter Knap
 • Eva Schwanenflügel
 • Hans Ditlev Nissen
 • Kurt Nielsen
Katrine Damm, Morten Lind, Espen Bøgh, Bjarne Andersen, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen, David Zennaro, Peter Knap, Eva Schwanenflügel, Hans Ditlev Nissen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ivan Breinholt Leth

Det er en lidt underlig fornemmelse at være enig med en bankdirektør - Steen Jakobsen. Når jeg har fremsat lignende synspunkter her i dette debatforum vedrørende den finansielle sektors oppustethed i forhold til realøkonomien og den deraf følgende ulighed, er det af visse debattører af mere eller mindre neoliberal observans blevet betegnet som 'rablerier'.

Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, David Breuer, Anne Eriksen, Henrik Peter Bentzen, Per Torbensen, Espen Bøgh, Kim Houmøller, David Zennaro, Trond Meiring, Peter Knap, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Ivan Breinholt Leth
14. september, 2018 - 21:49

Ja, det bliver da spændende at se, hvad de sædvanlige liberalister har at sige til denne glimrende gennemgang ;-)

Bjarne Andersen, Ejvind Larsen, David Breuer, Anne Eriksen, Henrik Peter Bentzen, Torben K L Jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

"Problemerne er der stadig, og hvis en ny krise kommer snart, er der ikke flere håndtag at dreje på"

Og det er derfor det er så vigtigt i opture ikke at sætte det offentlige forbrug op.

Boligspekulanterne fra dengang sidder igen og spinder guld efter en tur i spjældet. Vi lever åbenbart i en ægte bananrepublik hvor kun penge bestemmer, og hvor vi som vælgere kan vælge imellem statister. Personligt er jeg overbevist om, vi møder en ny krise med stigende renter, hvor boligmarkedet falder 30% igen. Men det bliver ikke som sidst, da de økonomiske håndtag mangler. At økonomerne er uenige (lige som sidste gang) er lige efter bogen!

Espen Bøgh, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, David Breuer, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Per Torbensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Vi skal ikke have disse op- og nedture, vi skal arbejde på stabilitet, som udviklingen kan foregå indenfor støt og roligt.

Henrik Peter Bentzen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Bankernes pengeskabelse foregår i vid udstrækning ved at man debiterer en konto og krediterer en anden, uden at have dækning i egne midler, i indskydernes eller aktionærernes penge. Selv om det er svært, ikke at beundre pengekreatørerne en smule - tænk at kunne skaffe sig enorme indkomster ved at udlåne penge der ikke findes og med retsstatens samtykke - så bør vi stoppe dette uvæsen.

Bjarne Andersen, Ejvind Larsen, Irene Haffner, Anne Eriksen, John Andersen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Blandt Roskilde Bank-spekulanterne var Kay Wilhelmsen (Farum) , konkurs med gæld på

ca. 1 mia.

https://www.bt.dk/danmark/se-listen-her-er-de-18-der-krakkede-danmark

Nu er en ny Wilhelmsen dukket op – Andre Wilhelmsen – som har påbegyndt storprojektet Vinge ved Frederikssund, men er gået I stå, fordi de økonomiske beregninger ikke hænger sammen.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/et-halvt-aar-efte...

Frederikssunds borgmester godkendte planerne uden at have læst dem igennem – øjensynlig har de ledende politikere ingen fortegnelse over tidligere boligboblers spekulanter.

Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Kim Houmøller og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

"Vi skal ikke have disse op- og nedture, vi skal arbejde på stabilitet, som udviklingen kan foregå indenfor støt og roligt."

Sådan skriver en sand konservativ.

Ivan Breinholt Leth

Eva Schwanenflügel
Enten forholder de sig tavse, eller også påstår de, at alle, som de er uenige med, har knald i låget. Hvis vi læser om økonomistudiet andet sted i denne artikel serie får vi at vide, at de på universiteterne for det første kun lærer om en meget begrænset del af virkeligheden, for det andet at de overhovedet ikke lærer at se det emne, som de studerer, i et historisk perspektiv. Den slags regnes som tidsspilde, for der findes kun en virkelighed.

Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

150918 så jeg DR2s gennemgang af finanskrisens historiske forløb. Jeg synes det var en bemærkelsesværdig god beskrivelse jeg fik.

Uanset hvilken agenda udsendelsens redaktører havde, så efterlades jeg med væmmelse over alle de habitklædte økonomers overbevisende glathed og veltalenhed, samt manglende moral, og at høj som lav Politiker tydeligvis var faldet på halen for økonomernes veltalenhed - af alle åbenbart også Obama, hvilket jeg ville have forsvoret. Alle barrierer mod grådighed blev fjernet for omkring 30 år siden og så har der siden været frit spil på Samfundets forsvarsløse buffet. Selv kollapset i 2008 har man ikke lært meget af, Neoliberalismens Økonomiske Djævel huserer ukontrollabelt. Højt oppe i Universitetsmiljøerne sidder Professorer og plæderer, og underviser i 'Den Grådige Økonomis Velsignelser'. Hvad der skal stoppe dén udvikling ved jeg ikke, udover en Revolution nedefra.

Om Mette F og S - med følgere, virkeligt har lært at begge hænder skal lægge skeerne i andres hænder er jeg ikke sikker på. Der sidder endnu proselytter af Thorning og Corydon m.fl. højt placeret i partierne.

Stop Verden, jeg vil af !!!

Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Den virkelige globalisering er vist grådighed - og ingen ønsker tilsyneladende at lovgive omkring denne menneskets største fare til alle tider.

Grundlæggende er årsagen til krisen - og den næste krise, at den frie pengeskabelse udenom staten, eller det vi kalder "markedet" , hvor bankerne selv "trykker penge" uden selv at stå til ansvar for de penge de "trykker", når Anna og Poul" vil købe hus til markedsprisen, - at markedsprisen ikke er nagelfast over tid.

Vi så ved krisen i 2007-8 hvor priserne på boligmarkedet steg hurtigere end rumfærgen på vej op i det blå, - og hvor de samme priser på bolig faldt endnu hurtigere, så der ikke var dækning for de stiftede lån til boligerne.

Da finanssektoren ikke var selvgaranter for overpriserne skulle statens garantere for de "penge som finanssektoren selv havde skabt "trykt"" da de gav disse lån til opskruede priser, - hvis ikke det lige var lån af den falske "friværdi" i boligerne.

Hvis den finansielle sektor lovmæssigt gøres til selvgaranter for de boligpriser de "trykker penge" til på markedet - lidt ligesom boligkøberne skal komme med 10 - 20 % af salgsprisen, så vil udviklingen i markedets boligpriser blive langt mere afdæmpet, og den finansielle sektor ikke med så let hånd "trykke penge" til boligkøb.

Det vil uden tvivl medvirke til en halt anden fri markedsdannelse, men også sikre mod de boligbobler som vi har set så mange gange de sidste 50 år.