Note
Læsetid: 1 min.

Tysk regeringskrise fortsætter: SPD vil genforhandle forfremmelse af efterretningschef

Udland
22. september 2018

Den tyske regeringskrise om den forflyttede efterretningschef Hans-Georg Maassen ser ud til at gå ind i en ny fase. Fredag eftermiddag kom det frem, at socialdemokratiske SPD kræver en genforhandling af det kompromis, som partichef Andrea Nahles havde forhandlet sig til med CDU’s partichef, kansler Angela Merkel, og CSU’s partichef, indenrigsminister Horst Seehofer. Her blev den omstridte efterretningschef ikke fyret, men forflyttet og i princippet forfremmet til en stilling som statssekretær i Horst Seehofers indenrigsministerium.

Kompromisset udløste stor forargelse på den tyske venstrefløj og i særdeleshed i SPD. Ifølge Angela Merkels talsmand er kansleren villig til at finde en »fælles og holdbar løsning på spørgsmålene«. Horst Seehofer udelukkede fredag heller ikke nye forhandlinger om Hans-Georg Maassens fremtid, men han betoner, at der kun kan skabes en løsning med »gensidig konsensus«.

Andrea Nahles formandskab for SPD har i de sidste dage været under skarp beskydning selv i toppen af partiet. I sin begrundelse for genforhandlingen skriver hun, at »de meget negative reaktioner i befolkningen viser, at vi har taget fejl. Vi har mistet tillid i stedet for at genskabe den«.

Efterretningschefen Hans-Georg Maassen blev forflyttet efter stærk kritik af, at han ikke havde forholdt sig politisk neutralt til partiet Alternative für Deutschland, og efter han uden beviser for sine udsagn havde blandet sig i debatten om den højreradikale ballade i østtyske Chemnitz. Indenrigsminister Seehofer har hidtil holdt hånden over efterretningschefen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mon ikke Maassen ryger? Hverken CDU eller SPD kan klare et valg, hvor AfD tydeligt fremstår som næststørste parti - i følge seneste måling i ARD.

Torben K L Jensen

I det hele taget underligt at det misfoster har overlevet så længe. Så hvis der bliver udskrevet valg må hele den gamle Schröder-garde gå af og nye kan komme til - som i England og Jeremy Corbyn med Tony Blair.