Læsetid: 9 min.

De unge i USA har opgivet den amerikanske drøm og omfavnet socialismen

Den amerikanske ungdom er træt af status quo. Mindre end halvdelen af den såkaldte ’millennial’-generation går ind for kapitalisme, viser meningsmålinger, mens en tredjedel støtter socialisme. Harvard-professoren bag undersøgelserne siger, at ungdommen er i færd med at forstå, hvad demokratisk socialisme betyder i USA anno 2018
Den voksende medlemstilslutning til den største socialistiske organisation i USA, Democratic Socialists of America (DSA), skal blandt andet ses som følge af den unge, progressive new yorker Alexandria Ocasio-Cortez’ nylige primærvalgssejr over mainstreamdemokraten, Joe Crowley. Hendes forbavsende triumf spejlede Vermont-senatoren Bernie Sanders’ uforudsete succes under præsidentkandidatsvalgkampen i 2016, hvor han gav Hillary Clinton kamp til stregen.

Den voksende medlemstilslutning til den største socialistiske organisation i USA, Democratic Socialists of America (DSA), skal blandt andet ses som følge af den unge, progressive new yorker Alexandria Ocasio-Cortez’ nylige primærvalgssejr over mainstreamdemokraten, Joe Crowley. Hendes forbavsende triumf spejlede Vermont-senatoren Bernie Sanders’ uforudsete succes under præsidentkandidatsvalgkampen i 2016, hvor han gav Hillary Clinton kamp til stregen.

Mario Tama

6. september 2018

Resultatet var så forbavsende, at Havard-professor John Della Volpe først troede, at der var tale om en fejl i målingen. Han måtte gentage undersøgelsen, før han turde tro på konklusionen. Men den holdt: Færre end halvdelen af de unge amerikanere mellem 18 og 29 år går ind for kapitalisme, mens godt hver tredje stiller sig positiv over for et socialistisk alternativ.

»Flertallet af de unge er imod den måde, kapitalismen praktiseres på i dag. Og en tredjedel er åbne over for socialisme. Jeg tror, vi har en generation i USA, som prøver at redefinere, hvad demokratisk socialisme er,« siger John Della Volpe.

Volpe er direktør for meningsmålinger ved Institut for Statskundskab på Harvard University, hvor han siden årtusindskiftet har forsøgt at afdække holdningerne hos den amerikanske ungdom. Han er med andre ord en af dem, der ved mest om, hvad der foregår oppe i hovederne på de såkaldte millennials.

De opsigtsvækkende resultater, som Volpe præsenterede i 2016, er siden blevet reproduceret – og noget tyder endda på, at der i mellemtiden er sket en yderligere udvikling i ungdommens socialismebegejstring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Duus Nielsen
 • Olaf Tehrani
 • Jakob Trägårdh
 • Anders Graae
 • Morten Hjerl-Hansen
 • Thomas Olsen
 • Annika Hermansen
 • Torben K L Jensen
 • Alvin Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Henrik Leffers
 • David Zennaro
 • Peter Knap
 • Poul Erik Riis
Niels Duus Nielsen, Olaf Tehrani, Jakob Trägårdh, Anders Graae, Morten Hjerl-Hansen, Thomas Olsen, Annika Hermansen, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Henrik Leffers, David Zennaro, Peter Knap og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

De kan jo bare se på, hvordan Europa udviklede sig i en langt behageligere retning, indtil dumme politikere gjorde os langt mere forbundne med negativ, amerikansk ideologi.

Michael Waterstradt, David Hertz-Holm, Allan Stampe Kristiansen, Søs Dalgaard Jensen, morten rosendahl larsen, Estermarie Mandelquist, Lars Løfgren, Olaf Tehrani, Henrik Peter Bentzen, Jakob Trägårdh, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz, Verner Nielsen, Søren Bro, John S. Hansen, Mogens Holme, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

" ... hos millennials er det for manges vedkommende kapitalisme, der er et negativt ladet begreb. For dem har socialisme noget at gøre med at skabe et system, der giver adgang til det, de anser som grundlæggende menneskerettigheder: uddannelse, sundhedspleje og beskæftigelse,«"
Jamen, det er da også sandt.
Og vel også hvad der var tilfældet, i de nu forsvundne socialistiske stater.

Niels Duus Nielsen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Peter Bentzen, Bettina Jensen, Anders Reinholdt, John S. Hansen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

@Jens Thaarup Nyberg, som jeg husker det, var der ingen af de nu forsvundne socialistiske stater, der var demokratiske...!

Allan Stampe Kristiansen, Niklas Monrad, Olaf Tehrani, Henrik Peter Bentzen, Anders Reinholdt, Frank Hansen, Ejvind Larsen, Hans Aagaard og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Som sagt er der ikke noget der ikke er godt for noget - Trump og Brexit er/var et wake-up call for ungdommen i de to lande. Bernie Sanders og Jeremy Corbyn - de to gamle gutter der aldrig glemte deres ungdoms idealer og blev gnisten der satte fut i fejemøget - udnyttede uafhængigheden af de gamle medier med crowd-funding og en kampagne udenom de etablerede partier ledelse. Det samme sker andre steder med elan og begejstring. Tyskland,Frankrig,Spanien,Portugal som modvægt til den fascistiske højredrejning i østlandende. Corbyn og Labour kunne fint bruges i Europa.

Niels Duus Nielsen, Søs Dalgaard Jensen, Alvin Jensen, Henrik Peter Bentzen, Carsten Wienholtz, Henrik L Nielsen, Thomas Olsen, Ejvind Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Winther 1500

USA er de facto lige så udemokratisk, som mange af de formelt udemokratiske stater. Det er påvist af førende Amerikanske politologer!
I Dk er er demokratiet også ved at blive udvandet. Dels af den dybere integration i EU. Dels af et erhvervsliv, som køber sig til stadig mere indflydelse.

Niels Duus Nielsen, morten rosendahl larsen, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Henrik Peter Bentzen, Bettina Jensen, Anders Reinholdt og Søren Bro anbefalede denne kommentar

@Winther
Se gerne Noam Chomsky og Robert Reichs beskrivelser af dele af afdemokratiseringsprocessen, som rigtigt har taget fart siden de tidlige 80`ere.

Michael Waterstradt, Allan Stampe Kristiansen, Alvin Jensen, Olaf Tehrani, Henrik Peter Bentzen, Bettina Jensen, Anders Reinholdt, Ejvind Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Bassim Walid, den stemmer ikke, fordi den har været desillusioneret. Nu har den noget at kæmpe for, så skal den i lige så høj grad som tidligere unge generationer stemme. Det er jo nyt, at unge ikke stemmer - tidligere var stemmeretten noget, alle så hen til at få ved de 18 år.

Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Bettina Jensen, Henrik Peter Bentzen, Carsten Wienholtz, Ejvind Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

@John S Hansen, prøv lige at sammenligne med DDR - der skød landets soldater på deres landsmænd, når de forsøgte at flygte ud af landet.

"Michael Parenti, amerikansk professor i økonomi og international politik"
Korrektion, Parenti er professor i politisk videnskab.

Jens Winther, amerikanerne skabte Vietnamkrigen på en false flag-aktion og forårsagede noget nær folkedrab samt en katastrofe i landet. Samtidig ofrede man i omegnen af 60.000 amerikanske soldaters liv, foruden alle de psykisk og fysisk ramte - som i vidt omfang blev overladt til sig selv.

Er du i øvrigt opmærksom på at den tidlige antikommunistiske propagande anførte at kommunisme ville skabe kaos og anarki, mens den mere modne antikommunistiske propaganda baserede sig på dehumanisering og totalitarisme? I samme periode har vi kunnet iagttage USA og Storbritanien, som historisk vel er de historisk set stærkeste, nationale bidragydere til antikommunisme/antisocialisme, støtte og alliere sig med totalitære stater i frembringelsen af kaos og anarki i lande, som i mange tilfælde har forsøgt sig med udvikling af socialstatslige/socialistiske/kommunistiske - eller på anden vis generet amerikanske/britiske interesser. Et pænt kuriosum.

Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, John S. Hansen, Anders Graae, Estermarie Mandelquist, Alvin Jensen, Henrik Peter Bentzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

»Flertallet af de unge er imod den måde, kapitalismen praktiseres på i dag. Og en tredjedel er åbne over for socialisme. Jeg tror, vi har en generation i USA, som prøver at redefinere, hvad demokratisk socialisme er,« siger John Della Volpe.
Netop, hvordan opfatter de, hvad socialisme er ? Sikkert ikke som Enhedslisten - hverken nu eller for 30 år siden.
Tyngdekraften kan ikke afskaffes, men man kan indrette sig derefter, så skadevirkninger undgås.

Henrik Brøndum

I Guder hvis man snart er nødt til at lære russisk eller kinesisk for at kunne lave nogle ordentlige forretninger, det havde jeg dog aldrig troet.

Henrik Brøndum

@Bassim Walid

Nu er indisk lidt diffust, bl.a. med den konsekvens at langt de fleste indiske forretningsmaend gerne taler engelsk.

"Der er aldrig tale om at Staten skal overtage produktionsapparetet - hvilket jo er, hvad virkelig socialisme handler om."

Hvilken virkelighed er reference her? Marx - socialismens historisk mest virkelige grundlægger, betragtede staten, med proletariatets diktatur (som eksempelvis kunne ligne Pariserkommunen i struktur) som en overgang til et samfund hvor centralmagt opløses og mennesker i små fællesskaber. Ét af de få mål, Marx faktisk definerede for sit arbejde, var individuel/social emancipation. Han var optaget af at mennesket frigøres fra økonomisk determinisme, at det anvender/restituerer sine menneskelige ressourcer/muligheder og skaber samfund/sociale fællesskaber i harmoni med naturens love. Det er der ikke meget centralstat over.

I øvrigt ret enig i at 'demokratisk socialisme' i vore mainstreammedier og svært markedskapitaliserede, offentlige debatter typisk udgør en billig pastiche.

@Winther
Og man kunne fortsætte. USA aflytter og spionerer på egen borgere, og andre landes borgere(og statsledere). USA billiger tortur. Fængsler mennesker uden retligt grundlag, på ubestemt tid(Guantanamo). Skyder på egen borgere(Kent State, m fl.)
Når du nu nævner det hedengangne DDR, så er det slående, at USA faktisk ikke har meget at lade dem høre - i forhold til fravigelse af almindlige retsssikkerhedsmæssige principper, som man indtil starten af 00 `erne tog for givet i vestlige liberale demokratier. Og vi i DK kan jo også være med på den glidebane, bl.a. takket være A. Fogh.

Ikke for at føje spot til skade - men John S. Hansen; du mangler dronekrigen - USA's selvbestaltede krig mod vilkårlig terror, hvor man har bemyndiget sig selv til frit og kvit (samt hvor som helst på kloden) at kunne nedskyde individer og grupper, man på kryptisk vis er blevet opmærksomme på udgør en trussel i en terrorsammenhæng.

USA vandt den kolde krig og tjente formuer på at opruste den vestlige hemisfære. Den kolde krig overlappedes af krigen mod stoffer - som hovedsageligt fandt sted i Syd- og Mellemamerika, hvor Columbia, Panama, Nicaragua, Honduras og andre lande blev mål for ulovlige krigshandlinger, narkotikaforbrydelser og statskup foranstaltet af de amerikanske myndigheder. Derpå fik vi krigen mod terror, som forekommer endeløs ... og af Obama blev erklæret for afsluttet i 2015 - men på ingen måde er afsluttet i praksis.

Mht. Guantanamo, så var det magtpåliggende for Obama at nå et resultat, og det lykkedes bl.a. at flytte fanger til Saudi-Arabien, Emiraterne og andre samarbejdende stater. Men det allervigtigste anliggende, nemlig en kriminalteknisk undersøgelse og retssag mod Khalid Sheikh Mohammed, er ikke kommet i stand. Mohammed, som er rapporteret af have tilstået hovedansvaret for angrebet på WTC i 2001, blev som bekendt bl.a. waterboardet næsten to hundrede gange på en måned og flere gange søvnberøvet i op til 180 timer, før han angiveligt tilstod. Mohammed's forsvarer forventer at en retssag måske kan finde sted indenfor nogle år - men der vil givet komme en appelsag siden, som kan lægge et par dekaders ventetid yderligere på. Nu kan man næppe forvente at den brede offentlighed har stor sympati for Mohammed, muligvis er han også impliceret i 9/11, men det er stadig slående hvordan det amerikanske demokrati arbejder, herunder at retsstillingen vendes på hovedet efter behag - og hvor nødvendigt det er for de amerikanske magthavere at producere en ekstrem propaganda.

Jens Thaarup Nyberg

... men så taler man om en social/økonomisk revolution, og ikke om at undergrave.
Det, der undergraves er tilliden til det eksisterende økonomiske system, en undergavning der medfører ønsket om en revolution.

R. Wright : “Socialism never took root in America because the poor see themselves not as an exploited proletariat but as temporarily embarrassed millionaires.”

Jens Thaarup Nyberg

John S. Hansen
Det forudsætter så, at socialisme udgår fra de fattige; men socialisme udgår fra de socialt bevidste, velsituerede mennesker med tanke for et velfungerende samfund.