Læsetid: 2 min.

USA’s vicejustitsminister er på vej ud

Der har længe været dårlig stemning mellem præsident Trump og vicejustitsminister Rod Rosenstein. I går tog rygterne om en mulig fyring eller opsigelse til. Torsdag mødes de to mænd. Det forventes, at Rosenstein bliver siddende indtil efter midtvejsvalget
Den amerikanske vicejustitsminister, Rod Rosenstein, skulle ifølge The New York Times for over et år siden have talt med bl.a. FBI-chef Andrew McCabe om at aflytte præsident Donald Trump elektronisk for at bevise, at kaos hersker i Det Hvide Hus. Rosenstein kalder anklagen »faktuel ukorrekt«.

Den amerikanske vicejustitsminister, Rod Rosenstein, skulle ifølge The New York Times for over et år siden have talt med bl.a. FBI-chef Andrew McCabe om at aflytte præsident Donald Trump elektronisk for at bevise, at kaos hersker i Det Hvide Hus. Rosenstein kalder anklagen »faktuel ukorrekt«.

Doug Mills

25. september 2018

Rod Rosensteins tid som USA’s vicejustitsminister lakker muligvis mod enden.

I går svirrede rygterne i Washington D.C. om vicejustitsministerens afsked, efter at det i sidste uge kom frem i The New York Times, at han for over et år siden skal have talt med bl.a. FBI-chef Andrew McCabe om at aflytte præsident Donald Trump elektronisk.

Formålet skal ifølge avisen have været at indhente dokumentation for, at Det Hvide Hus gerådede i kaos, og at det kunne blive nødvendigt for regeringskabinettet at afsætte præsidenten.

Initiativet, der kan sættes i gang under forfatningens 25. tilføjelse, blev aldrig til noget. Men noget lignende blev omtalt for nylig i en aviskronik i The New York Times af en højstående embedsmand, der skrev anonymt.

Præsidentens stabschef, John Kelly, aftalte i går med Rosenstein at beramme et møde med Trump torsdag. Intet tyder dog på, at præsidenten vil afskedige vicejustitsministeren inden midtvejsvalgene i november. Herefter kan der blive tale om en regeringsrokade, hvor andre hoveder end Rosensteins falder.

Rosenstein er manden, der satte Robert Mueller i spidsen for Justitsministeriets undersøgelse af den mulige forbindelse mellem Rusland og Donald Trumps valgkampagne.

Vicejustitsministeren fik ansvaret, efter at justitsminister Jeff Sessions erklærede sig inhabil i sagen. Hvis Rosenstein mister jobbet som vicejustitsminister, kan der opstå tvivl om Rusland-undersøgelsens fremtid, skriver flere amerikanske medier, der peger på faren for, at Trump vælger at fyre Mueller og dermed stoppe undersøgelsen.

Allerede på konfrontationskurs

Trump har længe været på krigsstien mod Justitsministeriet, som han mener, bør føje sig for hans vilje, selv om der er en lang tradition for, at ministeriet handler uafhængigt af den siddende præsident.

I sidste uge kaldte Rosenstein artiklen i The New York Times om hans samtale med daværende FBI-chef McCabe for »unøjagtig« og »faktuel ukorrekt«.

»Jeg vil ikke yderligere kommentere en historie baseret på anonyme kilder, der tydeligvis er forudindtaget imod Justitsministeriet for at fremme deres egen personlige dagsorden. Men lad mig slå dette fast: På baggrund af mine personlige kontakter med præsidenten er der intet grundlag for at udløse den 25. tilføjelse,« lød det fredag fra Rod Rosenstein, der ligesom Justitsministeriet afviste, at der skulle være hold i historien.

Over for BBC sagde en talsmand for Justitsministeriet, at der blot var tale om en vittighed, når Rosenstein havde foreslået at optage samtaler fra Det Hvide Hus.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Er det første gang du skal stemme til et folketingsvalg?
Vi giver alle førstegangsvælgere gratis digitalt abonnement under valget.

Tilmeld dig

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu