Baggrund
Læsetid: 1 min.

Her er, hvad du skal vide, mens du venter på det svenske valgresultat

Information giver dig de vigtigste artikler, vi har skrevet i løbet af den svenske valgkamp, så du er klædt på til at følge de sidste timer og forstå valgresultatet
Information giver dig de vigtigste artikler, vi har skrevet i løbet af den svenske valgkamp, så du er klædt på til at følge de sidste timer og forstå valgresultatet

Erik Simander

Udland
9. september 2018

Denne analyse af valgkampen er skrevet for to uger siden, men i forhold til positionerne mellem de tre blokke i svenske politik, er der stadig udsigt til politisk kaos.

Når valghandlingen er over, vil der formentlig komme svære forhandlinger om, hvilke partier der ender med at kunne danne regering.

Presset har især ligget på det førende borgerlige parti Moderaterna i forhold til, hvordan de vil håndtere det fremadstormende Sverigedemokraterna.

Uanset at Moderaterna har sagt, at de ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterna i Riksdagen er det indvandrerkritiske parti ikke længere sådan at komme uden om. Det kan du læse om her:

Også de svenske socialdemokrater har været pressede som aldrig før i denne valgkamp. De står over for det værste resultat siden 1911. Den socialdemokratiske syge, som har ramt deres søsterpartier i resten af Europa, er nu med forsinket kraft nået til Sverige. Du kan læse om de svenske socialdemokraters krise i et europæisk perspektiv her, og få tre forklaringer på krisens årsager.

Og hvis du stadig har mod på at få lidt mere at vide om Sverige – vidste du f.eks. at Sverige er det land der har flest superrige i Europa sammen med Schweiz – så kan du læse om, hvorfor mange elsker at hade svenskerne eller forstå deres opsplittede mediebillede gennem den indflydelsesrige punkjournalist Chang Frick.

 

Serie

Valg i Sverige

Sverige er et radikalt politisk eksperiment, hvor multikultur, statsfeminisme og hyperindividualisme er et ideal for nogle, men et skræmmebillede for andre. Sverige er også et land, hvor en polariserende kulturkamp er på sit højeste, og Riksdagsvalget den 9. september bliver en afgørende test på, hvilket land Sverige vil være i fremtiden. Information undersøger eksperimentet og de idealistiske svenskere i en ny serie op til valgdagen.

Seneste artikler

 • På den svenske valgdag flyttede vi til byen, hvor hele Sverige bor

  15. september 2018
  Der ligger 89 steder i Sverige, der hedder Fagerhult. På den svenske valgdag flyttede Information til én af dem og mødte drømme om jordskredsvalg, en klimaprædikant og en motorgal makker på en crosser
 • Sverigedemokraterna gled i deres egen jordskredssejr

  13. september 2018
  At den forventede og meget omtalte jordskredssejr til Sverigedemokraterna udeblev, har også en mindre omtalt årsag. Meningsmålingerne overvurderede partiet voldsomt, og var med til at gøre det, der er en klar sejr, til en lunken fornøjelse
 • Svensk historiker: Valget kræver, at de svenske politikere viser mod og tænker nyt

  11. september 2018
  Flygtningekrisen, bilafbrændinger og en valgkamp, der mest handlede om indvandring, sikrede ikke Sverigedemokraterna den jordskredssejr, mange havde spået. Grunden er, at kun få svenskere ønsker sig en så stram indvandringspolitik, at Sverige ikke kan konkurrere i den åbne, globale økonomi, vurderer den svenske historiker Lars Trägårdh
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Har brugt week-end´en på lytning af svensk musik når det er bedst- Björn Afzelius,Cornelis Wreeswijk synger Bellman + flere andre nyere.

Efter sidste valg fik Venstre-partiet en kold skulder af Socialdemokraterne. Nu står V til en fordobling af stemmetallene - cirka 10 procent - så hvordan vil det dybt svækkede S-parti nu agere?