Baggrund
Læsetid: 4 min.

Vidne anklager Trumps mand til højesteret for sexovergreb: Jeg troede, han ville slå mig ihjel

Tre kvinder er nu stået frem og har anklaget Brett Kavanaugh, der kandiderer til at blive USA’s næste højesteretsdommer, for seksuelle overgreb. Hidtil har han benægtet alle anklager. Torsdag vidnede en af kvinderne i en følelsesladet høring, der kan trække tæppet væk under ham
»Jeg er rædselsslagen. Jeg er her, fordi jeg mener, at det er min borgerpligt at fortælle jer, hvad der skete med mig, da Brett Kavanaugh og jeg gik i high school,« sagde Christine Blasey Ford, da hun torsdag aflagde vidnesbyrd i det amerikanske senat.

»Jeg er rædselsslagen. Jeg er her, fordi jeg mener, at det er min borgerpligt at fortælle jer, hvad der skete med mig, da Brett Kavanaugh og jeg gik i high school,« sagde Christine Blasey Ford, da hun torsdag aflagde vidnesbyrd i det amerikanske senat.

WIN MCNAMEE

Udland
28. september 2018

Det var en meget lille og grådkvalt stemme, der kvækkede frem, da psykologiprofessor Christine Blasey Ford torsdag tændte for mikrofonen i det amerikanske senat. Men også en stemme, der potentielt får en enorm vægt. Hvis et flertal af medlemmerne i senatskomiteen vælger at tro på hendes historie, kan det forpurre udnævnelsen af den mand, Donald Trump har udset sig til at udfylde den ledige plads som dommer i USA’s højesteret.

De seneste to uger har flere kvinder beskyldt kandidaten Brett Kavanaugh for at have forulempet dem seksuelt. En af dem er Christine Blasey Ford. Kavanaugh har benægtet alle anklager. Torsdag var både han og Christine Blasey Ford indkaldt til en høring i senatet, hvor de begge skulle tale deres sag.

Dr. Ford var tydeligt påvirket af situationen.

»Jeg er ikke her i dag, fordi jeg har lyst til det,« indledte hun med bævende stemme.

»Jeg er rædselsslagen. Jeg er her, fordi jeg mener, at det er min borgerpligt at fortælle jer, hvad der skete med mig, da Brett Kavanaugh og jeg gik i high school.«

Det, der skete, var ifølge Christine Blasey Ford, at hun og Brett Kavanaugh en sommerdag i 1982 deltog i en social sammenkomst hos nogle fælles venner. Hun forklarede under høringen, at Kavanaugh og hans ven Mark Judge begge var tydeligt påvirkede, mens hun selv kun drak én øl den aften.

På et tidspunkt gik hun ovenpå for at bruge toilettet. Men for enden af trappen blev hun skubbet i ryggen og gennet ind i et soveværelse. Kavanaugh og Judge fulgte efter og låste døren. En af dem skruede op for musikken i soveværelset, og hun blev skubbet ned på en seng, hvorefter Kavanaugh angiveligt satte sig på hende.

Her befamlede han hende og forsøgte at tage tøjet af hende. Hun var sikker på, at han ville voldtage hende, sagde hun. Da hun skreg om hjælp, holdt han hende for munden, hvilket ifølge Dr. Ford var det allermest skræmmende ved oplevelsen.

»Det var svært for mig at trække vejret, og jeg troede, at Brett ved et uheld ville komme til at slå mig ihjel,« sagde hun under høringen.

Hun forklarede videre, at det på et tidspunkt lykkedes hende at slippe ud, og at hun låste sig inde på et toilet. Her ventede hun, til hun var sikker på, at de ikke ville komme tilbage, hvorefter hun løb sin vej.

Brett Kavanaugh har sagt, at hun måske forveksler ham med en anden. Men det afviste Dr. Ford kategorisk, da hun blev spurgt ind til det.

»Absolut ikke,« sagde hun kort.

Under beskyttelse

Ford fortalte desuden i detaljer, hvordan episoden har voldt hende problemer senere i livet, og at hun døjer med klaustrofobi og angst. Siden hendes navn blev offentliggjort i forbindelse med sagen, har hun og hendes familie modtaget dødstrusler. De har været nødt til at flytte ud af deres hjem og bor nu på en hemmelig adresse under beskyttelse af vagter.

Afhøringen af Brett Kavanaugh fandt sted efter Informations deadline. Men hans skriftlige udtalelse til senatet var blevet offentliggjort på forhånd. Her affejede han anklagerne fra Dr. Ford og flere andre kvinder som »tilsmudsninger i sidste øjeblik« og et »grotesk og åbenlyst karaktermord«.

Han indrømmede, at han ikke var perfekt i sine unge dage. Han drak øl, nogle gange for mange, og han gjorde ting, som han ikke er stolt af.

Men i udtalelsen skrev han også, at »jeg aldrig har forulempet nogen seksuelt – hverken i high school, i college eller nogensinde«.

Flere anklager

I den forløbne uge er yderligere to kvinder stået frem med anklager mod Kavanaugh om seksuelle overgreb.

Den ene, Deborah Ramirez, har i et interview med magasinet The New Yorker hævdet, at Brett Kavanaugh under en fest på Yale Universitet, hvor de begge studerede, blottede sit lem for hende og skubbede sit skridt op i ansigtet på hende, mens hun var stærkt påvirket.

Den anden er Julie Swetnick. Onsdag stod hun frem og fortalte, at hun og Kavanaugh som teenagere i 1980’erne gik til nogle af de samme fester i forstæderne omkring Washington D.C. Her så hun angiveligt Kavanaugh og hans venner forstærke unge pigers drinks med enten stoffer eller alkohol  for efterfølgende at »gruppevoldtage« dem, når de var gået kolde.

Hun hævder også, at hun har set Kavanaugh stå i kø foran et soveværelse sammen med flere andre drenge og vente på sin »tur«. Endelig hævder hun, at hun selv blev voldtaget ved en af disse fester, men hun har ikke udpeget Kavanaugh specifikt som gerningsmand.

Christine Blasey Ford, der vidnede torsdag, blev underlagt en løgnedetektortest i august, som ikke viste udslag i retning af, at hun skulle tale usandt om overgrebet. Hendes mand har desuden skrevet under på, at hun fortalte ham om overgrebet allerede i 2012.

Kavanaugh har taget til genmæle ved at stå frem i et interview på Fox News med sin hustru og afvise anklagerne fra Ford.

Over 60 tidligere klassekammerater og kvinder, der siger, de har kendt Brett Kavanaugh i high school, har skrevet under på, at de ikke kan genkende det billede, som Julie Swetnick tegner af ham.

Spørgsmålet er, om det er nok. Præsident Trump står stadig bag Kavanaugh og har kaldt anklagerne om overgreb for falske beskyldninger, som »nogle meget onde« demokrater har fundet på. Men under et hektisk pressemøde onsdag sagde han, at han var villig til at ændre mening, hvis Dr. Ford var overbevisende under torsdagens høring.

Tre republikanske senatorer har ifølge The New York Times udtrykt skepsis over for Kavanaugh på baggrund af anklagerne. Hvis de stemmer imod ham, kan det være nok til at forhindre ham i at blive udnævnt som højesteretsdommer.

Den senatskomite, der skal afgøre Kavanaughs fremtid, forventes at stemme om hans kandidatur fredag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens J. Pedersen

Jeg har lyttet til høringen, hvor Christine Blasey Ford redegør for hendes oplevelse og i detaljer beskriver. Hun har været i en løgnedetektor, der har vist, at hun taler sandt. Samtidig har jeg hørt et interview med Brett Kavanaugh, hvor det er tydeligt, at han er presset. Hvis det er rent opspind, hvorfor skulle han så være presset?

John Andersen, Espen Bøgh, Steffen Gliese, Elisabeth Andersen, Karsten Lundsby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Jeg sidder netop nu og ser Brett Kavanaughs indledende bemærkninger til Senatskomiteen.

Han startede med at skælde komitteen og medierne ud, hvilket næppe gavner ham.

Brett Kavanaugh er indtil videre brudt sammen af gråd flere gange.

Jeg er godt nok glad for, at jeg ikke skal bedømme sagen; men det bør føres til protokols, at også en person som Brett Kavanaugh har krav på retsbeskyttelse.

Hans Aagaard, Per Torbensen og Søren Knudsen anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke lade være med at spekulere på hvorfor det her har en nyhedsværdi for Information.
Det eneste jeg ved at selv hvis det har fundet sted, så er der tale om piger som end ikke i følge loven i USA må have indtaget alkohol. De var børn, og drengene var ligeledes børn. Og helt ærligt så har alle gjort noget dumt som barn.

Jens J. Pedersen

Det er dog dybt beklageligt, at Kavanaugh ikke forstår forskel på ekstern undersøgelse og intern undersøgelse. Han siger, at der ikke er nogen grund til at bruge FBI, da han jo sidder lige her. Det er dybt kritisabelt, at en dommer ikke kan se forskellen. Efter min opfattelse er det i sig selv fyringsgrund.

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Elisabeth Andersen, Kim Houmøller, Karsten Lundsby, Steffen Gliese og Pia Larsen anbefalede denne kommentar

Magtens råddenskab til skue.

Det var dog et drama, der ville noget. Ford som meget troværdig fortalte hvad der sket hende som 15 årig. Et klart forsøg på voldtægt og det der blev ved hende stadig var de to involverede drenges grin, da hun var mest sårbar + forskellige psykiske problemer.

Kavanaugh, stortudende, hiksende, hele tiden rasende, fortalte at det gik ud over hans familie og hans navn. Jeg var og er en spejderdreng. Han stortudede, da han skulle fortælle om sin far, sin kone, sin datter, sin ven, sin tro. Og samtidigt sagde hans kropssprog at han var fuld af foragt.

Man skulle næsen ikke tro det var den samme Kavanaugh, som, under Bill Clinton-tiden, da han var på Starr-holdet, som skulle nakke Clinton, trak sagen i en uendelighed, Ville spørge Monica Lewinsky de mest grafiske spørgsmål om Clintons ding dong og hvad der kom på Monica...

I sandhed et drama..Og så skal man åbenbart være meget, meget gammel for at sidde i udvalget og udspørge..

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Jens J. Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det er også pinligt, at mange af senatorerne ikke kan skelne i så simpelt en sag.
Selvfølgelig har republikanerne en politisk dagsorden, der måske over ruler sund fornuft, men der er også mennesker, der er valgt til at sikre, at USA bliver styret fornuftigt, men herom kan man tvivle kraftigt.

Brett Kavanaugh er komplet uegnet som dommer. Kan ikke styre sit temperament og virker nærmest som aspirant til en lukket afdeling. Hvordan kan en uligevægtig person overhovedet blive dommer?

Eva Schwanenflügel, John Andersen, Jens J. Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Et klart forsøg på voldtægt skrives der. Jeg ved ikke hvad jeg skal tro, men et forsøg der ligger 35 år tilbage er måske ikke så klart.

Kristin Marie Lassen

@ Steen Grode

Hvem, som er ved sine fulde fem, vil mene at gruppevoldtægt bare er en drengestreg???

Ja, alle har gjort noget dumt som barn og lad den rene kaste den første sten osv., men hvor går grænsen for dig? Hvis han havde gruppevoldtaget en dreng måske?

Torben Lindegaard

Efter at have set hele CNN's dækning af Senatshøringen er det svært at kunne erklære sig ret meget klogere - dog er Dianna Feinstein kommet skidt fra høringen, hvor hun i øvrigt stort set forholdt sig tavs under udspørgningen af Brett Kavanaugh.

Dianna Feinstein modtog Christine Blasey Fords brev i Juli under FBI's igangværende undersøgelse af Brett Kavanaugh; men hun videregav ikke brevet til FBI på dette tidspunkt.
Christine Blasey Ford havde udbedt sig fortroelighed; men selvfølgelig kunne Dianna Feldstein have underrettet FBI og fået sagen diskret undersøgt.

Dianna Feinstein holdt desuden møder med Brett Kavanaugh uden på mindste måde at viderebringe information om det hemmeligholdte brev.

FBI afslutter sin undersøgelse og Brett Kavanaugh vidner foran Senatskomiteen -
brevet nævnes ikke.

Da vidneafhøringen af Brett Kavanaugh er afsluttet dukker brevet op sammen med et krav om genoptagelse af FBI's undersøgelse og indkaldelse af Christine Blasey Ford for Senatskomiteen.

Det er ikke i orden.

Det fremstår som et forsøg fra demokraterne på at trække tiden ud til efter midtvejsvalget til November - totalt uden hensyn til dels Brett Kavanaugh og dels Christine Blasey Ford, hvis liv for begges vedkommende er blevet slået itu.

@Torben Lindegaard
ja dette er Stor politik og sex anklage er et våben i denne kamp..

Jeg skal ikke kunne sige hvad der er op eller ned i denne sag..
jeg savner bare at vores medie holder sig mere til fakta og IKKE dyrker dette følelse cirkus.
Men det give klik og viser hvad for hvad for en side de er på i denne ideologiske kamp.

her et par link med lidt mere neutralt info om sagen for dem der vil have lidt flere fakta.
https://www.youtube.com/watch?v=vOZp8dGD8G4
https://www.youtube.com/watch?v=WDGB9D8v8Zw&t=620s

Jeg syntes at aviser har mindre og minder fakta i deres artikler
Aviser skal give mig fakta og det er op til mig hvad for en mening jeg vil have om de fakta jeg få.

Det beroligende ved Brett Kavanaugh er at han er en rigtig dødstrafsdommer, som der i det amerikanske retssystem går 13 på dusinet af. Han vil sikkert kunne skrive under på judge scalia's statement om at det ikke er en rimelig grund til at undlade dødsstraf bare fordi man finder den anklagede ikke-skyldig. Med Brett Kavanaugh for amerikanerne, ikke bare en konservativ og kristen højesteretsdommer, men også et dommer som om nødvendigt i f.eks. en hemmelig ret, vil give tilladelse til tortur, givet tilladelse til oprettelse af dødspatruljer ned gennem Sydamerika og resten af verden. oi Det hele taget opretholde det amerikanske imperium. Og Brett Kavanaugh skal nok blive valgt. Demokraterne fucker alting op!