Læsetid: 1 min.

14 millioner sultende i Yemen

Hungersnøden, der truer Yemen, bliver værre end forventet
20. oktober 2018

Omfanget af den hungersnød, der har ramt Yemen, blev oprindeligt undervurderet af nødhjælpsorganisationerne, hvilket har fået fødevaresikkerhedseksperter til at opdatere fremskrivningerne i anledning af den FN-generalforsamling, der blev holdt for fjorten dage siden. Det fortæller kilder til The Guardian.

Den hast, hvormed den yemenitiske valuta faldt i starten af september – hvilket pressede fødevarepriserne op – menes at være årsag til fejlberegninger, som betyder, at mellem 1,5 og to mio. mennesker nu er i risiko for at sulte.

Nødhjælpsarbejdere advarer om, at børn vil blive hårdest ramt i det, der nu vurderes til at blive den mest dødelige hungersnød i verden i 100 år. Op mod 14 millioner mennesker er i farezonen, vurderer FN.

Yemen blev kastet ud i en borgerkrig i 2015, efter at Houthi-oprørere – shia-muslimer med iransk støtte – tog kontrol over store dele af landet, herunder hovedstaden, Sana’a. En saudiskledet koalition har – med opbakning fra USA, Storbritannien og Frankrig – bombet landet fra luften med henblik på at genindsætte præsident Hadis regering.

Hungersnøden er forårsaget af økonomiske faktorer, der er afledt af konflikten, snarere end af mangel på mad, siger eksperter. Derudover er importører af basale fødevarer blevet forhindret i at komme ind i landet på grund af de restriktioner, Yemens centralbank, der har base i Aden, har indført i de dele af landet, som er kontrolleret af den eksilerede regering.

Omkring 8,5 millioner mennesker i Mellemøstens fattigste land er i forvejen afhængige af FN’s Fødevareprogram for at overleve. Men hvis den aktuelle udvikling fortsætter, vil op mod 5,6 mio. yemenitter yderligere blive afhængige af bistand for at overleve.

© The Guardian og Information. Oversat af Nina Trige Andersen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Det er to-tre af vore allierede i NATO, der står bag denne forbrydelse mod menneskeheden. Det er saudierne, der udfører det beskidte arbejde, men det er amerikanerne og briterne, der gør overgrebene mulige, dels ved at levere våbnene (sammen med Canada), dels ved at udpege mål og i det hele taget sørge for logistikken.

Er det ikke snart på tide, at vi melder os ud af denne morderiske forening? Hvordan kan vi opretholde gode relationer til to krigsmagter, der er ansvarlige for så meget død og ødelæggelse?

Der er en grund til, at vi hele tiden får at vide, at alle verdens ulykker skyldes Rusland - opmærksomhed er ikke ubegrænset, og bruger vi al opmærksomheden på at kigge mod øst, ser vi ikke de forbrydelser, vore "venner" begår i vest. Og det er lige præcis det, der er meningen.

Gad vide, om der er danske firmaer, der fungerer som underleverandører til den britiske og amerikanske våbenindustri? Hvis der er, er Danmark medansvarlig for et folkedrab.