Analyse
Læsetid: 3 min.

Aktiemarkedets panik – nødvendig korrektion eller start på nedturen?

I både Europa, USA og Asien er aktiekurserne styrtdykket. Det afspejler nervøsitet for handelskrig, rentestigninger, opbremsning i Kina med mere, og det kan drive over eller løbe løbsk i forventning om, at højkonjunkturen er ovre
Udland
26. oktober 2018

Det er vilde tal, der i disse døgn strømmer ud af verdens aktiemarkeder.

De aktuelle kursfald indebærer, at de asiatiske aktier har tabt 4,9 billioner dollar i værdi siden årets start. Alene siden september er værdien af det samlede globale aktiemarked dykket med 6,7 billioner dollar. Og bare onsdag mistede rigmændene hos it-sektorens mastodonter – Amazon, Facebook, Google etc.–  33 milliarder dollar på børserne i USA.

Udtrykt på en anden måde: Nasdaq-indekset over teknologiaktier faldt onsdag med 4,4, pct., det største fald på en enkelt dag i mere end syv år. På Wall Street dykkede industriindekset Dow Jones onsdag med 2,4 pct. og S&P 500-indekset med 3,1 pct. Det indebærer, at begge markeder har tabt alt, hvad de ellers havde vundet i året til dato.

I Europa åbnede bl.a. Stoxx 600-indekset torsdag med et fald, der bragte det på den laveste værdi i næsten to år. Det ledende danske aktieindeks C25 startede torsdag med at falde 1,5 pct., ifølge finans.dk til det laveste niveau i flere år.

I Kina faldt CSI 300-indekset 2,8 pct. samme dag, mens det japanske Nikkei 225-indeks dykkede hele 3,7 pct.

»Det er supergrimt, og hvem ved, hvornår det vil være ovre,« sagde investeringschef Adam Sender fra investeringsgruppen Sender Company and Partners torsdag til Financial Times.

»Dette kan blive meget værre, før det bliver bedre,« advarede markedsstrategen Greg McKenna hos finansmediet Bloomberg.

»Netop nu handler det om én eneste ting: regulær frygt,« sagde Michael Antonelli, direktør for kapitalforvalteren RW Baird, til New York Post.

Afhængigheden af billige penge

For udenforstående kan det lyde som dommedag, panik før lukketid, startskud til en ny pludselig finanskrise.

Det er det næppe. Hvis aktier er overvurderede, er det sundt med en korrektion og naturligt, at investorer og spekulanter i en sådan situation flytter nogle af deres penge til andre værdipapirer, f.eks. obligationer eller valuta.

Ikke desto mindre er de blodrøde tal på aktiebørserne udtryk for finansielle aktørers tiltagende fornemmelse af, at den økonomiske optur kan være ved at slutte, og at verden igen er på vej mod lavvækst, hvis ikke ligefrem recession.

Folk som investeringschef hos storbanken Credit Suisse John Woods påpeger, at erhvervslivet i USA og Europa samt dets investorer nu i næsten et årti har været på en kur med finansiel lempelse og billige penge fra centralbankerne – i fagsprog Quantitative easing, QE – der har virket som et langstrakt sukkerchok og skabt afhængighed.

Med nødvendig opbremsning af pengeudpumpningen og foreløbig tre rentestigninger i år fra den amerikanske centralbank, en fjerde forventet i december og en mulig første rentestigning fra Den Europæiske Centralbank i løbet af det nye år begynder en finansiel stramning – Quantitative tightening, QT. Det vil påvirke indtjeningen og vækstraterne, og det er formentlig en af de faktorer, aktiemarkedet nu tager bestik af.

Faresignalerne

Men der er yderligere en liste af tegn og udviklinger, der bidrager til aktørernes nervøsitet, som den kommer til udtryk ved den aktuelle flugt fra aktiemarkedet:

  • En afmatning i det amerikanske boligsalg til det laveste niveau siden december 2016 med lavere investeringer i ejendomsmarkedet som én sandsynlig konsekvens.
  • Bekymringen over den amerikansk-kinesiske handelskrig med toldbarrierer, der øger omkostninger og hæmmer væksten.
  • En stærk amerikansk dollar, der gør det dyrere for andre lande at betale af på dollarlån og samtidig kan dæmpe disses efterspørgsel på amerikanske varer og dermed dæmpe amerikansk vækst.
  • En kinesisk økonomi, der skranter med en svækket yuan og en udmelding om lavere end ventet BNP-vækst på 6,5 pct. i tredje kvartal.
  • Bekymring over udviklingen i det stærkt gældsplagede Italien, hvis budget er blevet afvist af EU.
  • Frygt for olieprisstigninger, hvis der f.eks. måtte komme sanktioner mod Saudi-Arabien.

Den Internationale Valutafond, IMF, nedjusterede forleden sine forventninger til den globale vækst i både 2018 og 2019 med henvisning til især svækket vækst i eurozonen, Storbritannien, Argentina, Brasilien, Mexico, Iran og Kina.

Man kan godt drømme om, at verden stille og roligt indstiller sig på, at den aktuelle højkonjunktur nu er under afvikling, og at der i god ro og orden vil blive præsteret politik derefter. Man kan også forfalde til mareridtsscenarier om, at nogle aktører også denne gang taber hovedet, reagerer i panik for at redde sig selv og får korthuset til at vakle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skal vi så til at spare på sociale ydelser, uddannelse og sygehusvæsen?

Helene Kristensen, Flemming Berger, Michael Waterstradt, Tue Romanow, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Selvfølgelig skal vi da spare på det sociale område, på børneinstitutioner, skoler og universiteter, på ældreområdet, på sygehusene, på overførselsindkomsterne, på det almene boligområde.
-Endnu mere end vi gør i forvejen.
Der er intet som et dysfunktionelt velfærdssamfund der kan bringe smilet frem på læben hos de borgerlige.
Pengene har det bare bedst i de riges lommer. Det skal jo kunne betale sig at tjene mange penge, ikke?

Michael Waterstradt, Tue Romanow og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Uha da da. Det har ikke hjulpet at rige folk og firmaer kan låne til 0% i rente.
Nu må vi virkelig til at forære dem penge. Ellers går det jo helt galt.
(ironi forekommer)

En lille opgave til de kvikke hoveder på kommentarsporet:

Når aktierne falder, hvem taber så penge? Den danske stat eller de "rige", I taler om?

Michael Boe, Thomas Andersen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Når kurserne rasler ned som, nu er det aktionærerne som taber penge, men man skal ikke altid betragte det, som et tab, snarere som en opkøbsmulighed.

Når kurserne raslede ned som de gjorde de for et årti siden, vil man kunne opleve at tickle down effekten også virker ned af bakke.

Her var det jo alle som blev ramt.

Torben K L Jensen

Hysteriske kællinger som Mogens Lykketoft engang sagde.

Jeg er lidt skuffet over at ordet "korrektion" har fået lov at passere redaktionens skarpe øje. Ordet er en del af sproget hos sælgere, der ønsker at finde et nyt "større fjols" der vil købe et overvurderet aktiv.

Køber: "Nå hvorfor vil du sælge, er de ved at falde i værdi?"
Sælger: "Nej der er bare tale om en korrektion!"

Det er meget svært at vurdere en aktie's værdi, og det bliver ikke lettere af at ordflommen i rygterne bliver mere malende. Et seriøst medie som Information burde holde sig til at rapportere omsætning og kurser, men det kan man jo få gratis mange andre steder.

Morten Hillgaard

Det som bestemmer en tings værdi, fx en investerings værdi, er dets forventede afkast målt penge eller i en anden oplevelse (fx en boligoplevelse).

Hvorfor ser vi de store økonomiske omvæltninger som fx i 1929 og finanskrisen omkring 2008. Jo, vi bliver manipuleret til at tro på, at der er nogle store værdier, som alligevel ikke var tilstede og som ofte var belånt. Dette medfører naturligt nok - tidligt i fasen - at banker m.fl. ville have deres penge tilbage, som de måske ofte selv har lånt. Og så kører den ellers derudad.

Og hvor står vi så i dag, hvor værdierne har boblet op. Og dette uanset en klimakrise som allerede æder værdier op i form af nødvendige ændringer af produktionsmetoder, beholdningers værdier og kommende reetableringer.

Den opbyggede centrale pengemagt, som vælger at udnytte situationen, kan købe sig til intern viden om selskaber og politik og udnytte en værdiændring uanset dens retning, fx ved at købe, sælge eller låne aktier. Og via (skjult!) mediepleje at ændre på værdierne.

Jørgen Wind-Willassen

Når en aktie sælges er der to parter involveret. Sælger og en køber.
Salget gennemføres først når begge parter er enige om prisen.
Begge tror de gør en god handel.
Så enkelt er det.
Om det så er sælger elle køber der kan smile mest - det ses først en gang i fremtiden.
Vær nu lidt glad over at der er mange der investerer i virksomhederne - også dig der læser dette - gennem din pensionskasse.
Uden risikovillig kapital var vi ilde stedt.

@ Jørgen Wind-Willassen
26. oktober, 2018 - 16:26

Vær nu lidt glad over at der er mange der investerer i virksomhederne - også dig der læser dette - gennem din pensionskasse.
Uden risikovillig kapital var vi ilde stedt.

Ja, men hvis investeringerne blot pumper værdierne op på eksisterende virksomheder og ikke går til opstart af nye aktiver binder jo blot flere og flere likvider fra kontanter og lån i de samme virksomheder og når det går galt er der kun gælden tilbage og det har verden vist så rigeligt af i forvejen, så det kan kun være ønskeligt af ludomaner