Baggrund
Læsetid: 4 min.

Den amerikanske antisemitisme trækker tråde til både KKK og Nazityskland

En mand stormede lørdag en jødisk synagoge i amerikanske Pittsburgh med ordene »alle jøder skal dø«, hvorpå han skød og dræbte 11 personer. To historikere giver deres bud på, hvor den nye amerikanske antisemitisme har sine rødder
Folk samles uden for ’Tree of Life’-synagogen i Pittsburgh efter en stærk bevæbnet mand åbnede ild under en navngivningsceremoni lørdag morgen.

Folk samles uden for ’Tree of Life’-synagogen i Pittsburgh efter en stærk bevæbnet mand åbnede ild under en navngivningsceremoni lørdag morgen.

Brendan Smialowski

Udland
29. oktober 2018

Bevæbnet med en riffel og mindst tre håndpistoler dræbte en amerikansk mand lørdag morgen 11 personer og sårede seks, da han med antisemitiske tilråb stormede Tree of Life-synagogen i Pittsburgh, Pennsylvania.

Set over de senere år står attentatet ikke alene, og spørgsmålet er, hvorfor disse strømninger, der historisk havde deres storhedstid i 1920’ernes USA, nu ulmer på ny.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor i historie og amerikanske studier på Syddansk Universitet, har det meget at gøre med manden, der for tiden sidder bag skrivebordet i det ovale kontor i Washington D.C.. Også selv om attentatmanden angiveligt var kritisk over for præsidenten og har udtrykt, at Trump var globalist og ikke gjorde nok for at genrejse USA.

»Man kan ikke sige, at det er Trumps ansvar, når der sker terrorhandlinger. Men måske giver han nogle af højrefløjsgrupperne en fornemmelse af, at de ikke længere er i stærk opposition til den siddende regering. At de måske har en eller anden form for sympati der,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Bjerre-Poulsen henviser til racesammenstødet i Charlottesville sidste år, hvor en bil pløjede ind i en gruppe demonstranter og dræbte en 32-årig kvinde. Efterfølgende talte præsident Trump om, at der var både ekstremister og gode folk på henholdsvis venstre- og højrefløjen.

»Der kunne man efterfølgende læse på Daily Stormer (et antisemitisk onlineforum, red.), at ’det var virkelig godt, at præsidenten havde udtrykt sympati for dem (på højrefløjen, red.) og at de ikke følte, at præsidenten var presset af nogen i Det Hvide Hus til at skulle fordømme dem’. De så det som et skulderklap.«

Rødder i fortiden

Det har i amerikanske medier været fremme, at den formodede gerningsmand mener, at en jødisk organisation, der hjælper flygtninge, har bragt immigranter til USA for at sprede vold.

Morten Thing, der er historiker ved Roskilde Universitet og har forsket i antisemitisme i mange år, vurderer, at attentatet mod den jødiske synagoge har rødder i den antisemitisme, der hersker blandt organisationer som Ku Klux Klan. Her er gamle usandheder begyndt at sprede sig igen, fortæller han.

Og ifølge Thing har Ku Klux Klan været ude at sige, at det var jøderne, der bragte slaverne til USA – men den fortælling holder ikke, siger han.

»Der var jøder i sydstaterne, der var slaveejere. Og der var jøder blandt nogle af dem, som indfangede slaver og sendte dem til USA. Men at det var jøderne, der alene stod for det, det passer simpelthen ikke,« siger Morten Thing.

Jøderne var meget aktive i menneskerettighedsbevægelsen i 1960’erne, der gjorde op med raceadskillelsen i USA. På den baggrund vurderer Thing, at man har fundet på den her løgn med, at det er jøderne, der har skabt det, som ekstremistiske grupper på den amerikansk højrefløj kalder ’det sorte problem’.

»På mange måder ligner det her, vi ser i Pittsburgh, derfor et indirekte angreb på den sorte amerikanske befolkning,« siger han.

Niels Bjerre-Poulsen er ikke helt enig. Fænomenet har i højere grad rødder i den dunkle europæiske historie frem for den amerikanske, mener han.

»Det er ikke sådan, at der ikke har eksisteret antisemitisme i USA, men det er i langt mindre grad end i Europa. Mange af de jøder, der var ofre for antisemitismen i Europa, endte i USA. Det er noget, man har været meget på vagt overfor. Traditionelt har vi set stærke bånd mellem USA og Israel siden Anden Verdenskrig af samme grund.«

Før krigen var der dog en periode i USA, hvor antisemitismen var udbredt – særligt illustreret ved Ku Klux Klan, der i dag ifølge lektoren er en relativ marginal organisation. Normalt forbinder man dem først og fremmest med racisme, men det, der ifølge Bjerre-Poulsen gjorde dem store i 1920’erne, var, at de også var antisemitter.

En reprise

Efter urolighederne i Charlottesville sidste sommer har antisemitismen ifølge SDU-lektoren set dagens lys på ny. Dog snarere inspireret af fascismen og nazismen end af den antisemitisme, man så i USA i 1920’erne.

»Til mange amerikaneres forfærdelse var der ved begivenhederne i Charlottesville ikke bare nye højreorienterede slogans, men også slogans fra 1930’erne fik en reprise, da nynazister og klanmedlemmer marcherede med fakler og råbte: ’Jews will not replace us’. Det var en tilbagevenden til noget, man ellers ikke har set offentligt i USA siden 1920’erne og 1930’erne,« siger han.

– Vil attentatet i Pittsburgh få nogen betydning for det forestående midtvejsvalg?

»Jeg tror, den her hændelse bliver et endnu stærkere argument for Demokraterne i forhold til at mobilisere de unge og minoritetsvælgerne, som normalt har en tendens til at blive hjemme ved midtvejsvalg,« siger han.

»Barack Obama og Joe Biden har været ude og sige, at det her er det vigtigste valg i deres levetid. Den pointe bliver kraftigt understreget både af de bomber, der blev sendt til ledende demokrater, og af den tragiske begivenhed i Pittsburgh.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

De sorte pletter på verdenskortet breder sig som en pest :-(

Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Ole Frank, Espen Bøgh, Peter Knap og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Hvis ikke lederne er ansvarlige for det samfund de skaber, hvad skal vi så med dem??

Peter Beck-Lauritzen, Berith Skovbo, Gert Romme, Ole Frank, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Rolling Stone 2017 om White Supremacy’s historie:
https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/the-history-of-w...