Analyse
Læsetid: 4 min.

Centerpartiet har nøglen, der kan løse den svenske regeringskrise

Lederen af Centerpartiet, Annie Lööf, er politikeren, der kan afslutte den svenske regeringskrise – men ikke uden at bryde et af sine to uforenelige valgløfter. I løbet af det, svenskerne døbte supertirsdag, forsøgte formanden for Riksdagen gennem gruppeterapi igen at få parterne til at skifte positioner
Centerpartiets leder, den 36-årige Annie Lööf, topper listen over svenske politikere med høj troværdighed. Selvom partiet kun fik godt otte procent af stemmerne, sidder det i en nøgleposition, der kan sikre flertal til begge sider i den svenske Riksdag.

Centerpartiets leder, den 36-årige Annie Lööf, topper listen over svenske politikere med høj troværdighed. Selvom partiet kun fik godt otte procent af stemmerne, sidder det i en nøgleposition, der kan sikre flertal til begge sider i den svenske Riksdag.

Ritzau Scanpix

Udland
31. oktober 2018

Man siger, at politiske kommentatorer kan tapetsere tv-studier med fejlagtige spådomme. Men ikke i Sverige. De politiske iagttagere har fået ret i det, de forudså allerede flere måneder før det svenske valg den 9. september. Meningsmålingerne sammenholdt med partiledernes meldinger om regeringsdannelsen samt simpel valgmatematik gjorde det krystalklart: Med mindre ét eller flere af partierne brød med deres løfter til vælgerne, ville en ørkenvandring indfinde sig efter valget.

Som sagt så gjort. Her syv uger efter at de svenske vælgere afgav deres stemme, har lederne af de to største partier – først de konservative Moderaternas leder, Ulf Kristersson, og hen over weekenden den fungerende statsminister, Stefan Löfven, fra Socialdemokraterna – mislykkedes med at danne regering.

Tirsdag havde formanden for den svenske Riksdag, Andreas Norlén, som styrer regeringsdannelsen i kraft af den såkaldte talman-rolle, indbudt til »gruppeterapi« blandt de fire partikonstellationer, som han mener, har størst mulig chance for at danne en regering. En dag, der straks blev døbt supertirsdag.

Dermed afstod Norlén fra at udpege en ny partileder til at sondere mulighederne, selvom Sverigedemokraternas (SD) leder Jimmi Åkesson straks bød sig til. Et ikke helt urimeligt krav, eftersom SD er Riksdagens tredjestørste parti. Men også omsonst i en fastlåst politisk situation, hvor samtlige partier fortsat afviser at give det indvandrerkritiske parti politisk indflydelse.

Troværdige Lööf

Mere fidus kan man have til Centerpartiets leder, den 36-årige Annie Lööf, der topper listen over politikere med høj troværdighed. Hun sidder i en nøgleposition, til trods for at Centerpartiet kun fik godt otte procent af stemmerne. Men partiets mandater har den magiske kvalitet, at de kan sikre flertal til begge sider i den svenske Riksdag.

F.eks. har Löfven 144 mandater at gøre godt med, og Centerpartiet 31, hvilket tilsammen giver nøjagtig de 175, det kræves for at have flertallet bag sig. Lööf har tilmed sagt, at Sverige snart må se at få sig en kvindelig statsminister. Men samtidig afslået, at det skal være hende.

Men Annie Lööfs meldinger og hendes troværdighed udgør også Sveriges p.t. største politiske problem. Hun har nemlig konsekvent lovet vælgerne to ting, der har vist sig uforenelige, hvilket i høj grad har bidraget til det politiske dødvande i Sverige.

Dels har hun sagt, at partiets mål er en borgerlig regering – helst med samtlige fire borgerlige Alliance-partier. Og dels har hun stillet som ultimativt krav, at en borgerlig regering ikke må være afhængig af SD. De to løfter er hinandens modsætninger. Det vidste alle før valget. Og det har de seneste syv ugers regeringssonderinger understreget, stadig er sandheden.

Lööf har med andre ord nøglen til at låse de fastlåste positioner op, men indtil videre vil hun ikke bruge den.

Blandt flere tilhængere af en regering bestående af de forrige regeringspartier, Socialdemokraterna og Miljöpartiet samt Centerpartiet og det andet mindre borgerlige parti, Liberalerna, er man begyndt at sondere mellem forskellige typer løftebrud. Löof kan ikke gøres ansvarlig for, at vælgerne ikke gjorde det muligt at danne en borgerlig Alliance-regering, der kunne klare sig uden støtte fra SD. Til gengæld vil det være åbenlyst løftebrud, hvis Lööf accepterer SD’s aktive støtte til en borgerlig regering.

Heller ikke supertirsdagens gruppeterapi hos Andreas Norlén ser ud til at have blødt op på positionerne. En af de fire grupper af partier, der blev indkaldt, ville kunne danne en såkaldt samlingsregering bestående af den borgerlige Alliancen, Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Men Moderaterna og Socialdemokraterna plages af de gamle midterpartiers syge, som kan konstateres over hele Europa – ikke mindst i Tyskland, hvor den har ført til den stærke tyske kansler Merkels fald: De to svenske midterpartier frygter, at bunkebryllup på midten af svensk politik fører til vælgerflugt til yderfløjene hos henholdsvis Vänsterpartiet og SD.

Andreas Norlén kan også beslutte at sende en statsministerkandidat til afstemning i Riksdagen. Det kunne løse op for situationen og føre til, at Ulf Kristersson (M) presses af de åbenlyse konkreter ved en afstemning til at indse, at han ikke har flertal bag en regering. Der kan stemmes fire gange om en statsminister, før der kan udskrives nyvalg.

Til gengæld kan svenskerne søge en mulig trøst i, at de ikke er de eneste i det ellers så parlamentarisk fredelige Skandinavien, der opererer i kaos.

I Norge kæmper Høyres statsminister, Erna Solberg, for sin regerings overlevelse. Støttepartiet Kristeligt Folkeparti har overladt det til de delegerede på en ekstraordinær kongres fredag, om de skal følge partiformandens opfordring til at skifte side til Arbeiderpartiet og dermed vælte regeringen.

Og i Danmark ligner det et snævert valgresultat. Samtidig vokser antallet af statsministerkandidater, og opbruddet blandt partierne gør det sværere at danne en stabil regering. Mange svenskere frygter danske tilstande i udlændingepolitikken, men danske vælgere kan godt begynde at frygte svenske tilstande i en kommende dansk regeringsdannelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her