Læsetid: 3 min.

Erdogan til Saudi-Arabien om Khashoggi-sag: Fjern kronprins Mohammed bin Salman

Den tyrkiske præsident holdt kortene tæt ind til kroppen i sin første tale om mordet på den saudiske journalist, Jamal Khashoggi, og med en undertekst af politiske modsætninger, der går tilbage til Det Arabiske Forår
Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans slog tirsdag fast, at Tyrkiet er overbevist om, at mordet på den saudiske journalistdiplomat Jamal Khashoggi var nøje planlagt. Han vil vide af hvem, og understregede, at han ikke helmer, før forløbet er klarlagt »fra gulv til loft«.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans slog tirsdag fast, at Tyrkiet er overbevist om, at mordet på den saudiske journalistdiplomat Jamal Khashoggi var nøje planlagt. Han vil vide af hvem, og understregede, at han ikke helmer, før forløbet er klarlagt »fra gulv til loft«.

Depo Photos

24. oktober 2018

Forskræppet til den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans tale om mordet på den saudiske journalistdiplomat Jamal Khashoggi lovede »den nøgne sandhed« om det makabre forløb. Og de slør, der blev løftet, var i det store og hele kendt i forvejen via regelmæssige læk til den tyrkiske presse.

Erdogan nævnte ikke de lyd- og videooptagelser, der siges at skildre forbrydelsen, men slog fast, at Ankara er overbevist om, at mordet var nøje planlagt. Han vil vide af hvem, og understregede, at han ikke helmer, før forløbet er klarlagt »fra gulv til loft«.

Den sidste formulering er vigtig, for den sigter på den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salman, som Erdogan omhyggeligt undlod at nævne ved navn. Han redegjorde med en pokerspillers ansigtsløse kølighed for ankomsten af en dødspatrulje på 15 personer – men hvem havde sendt dem?

Han anerkendte, at Saudi-Arabien har anholdt 18 personer med forbindelse til mordet, men han troede ikke et øjeblik på forklaringen om, at Khashoggi var omkommet ved et hændeligt uheld under en nævekamp.

Han havde over telefon talt med den 82-årige kong Salman bin Abdulaziz Al Saud, hvis oprigtighed som ’de to Moskéers beskytter’ han ikke betvivlede. Men han havde tilkendegivet, at denne sag kræver en uafhængig undersøgelse ifølge international lov, Islams lov, sharia, og – føjede han til – »tror jeg, også saudisk lov«.

Fjern kronprinsen, ellers …

Erdogans reelle budskab til kong Salman var ifølge en saudi-dissident i London, Mohammed al-Massari, der udtalte sig til tv-kanalen al-Jazeera, at kronprinsen fjernes som den reelle magthaver, alternativt at blokaden mod Qatar ophører, og at forfølgelsen af Det Muslimske Broderskab, der er forbudt i Saudi-Arabien, indstilles.

Sker det ikke, har Tyrkiet yderligere ammunition, herunder de hidtil hemmeligholdte lyd- og videooptagelser af mordet, plus hvad de tyrkiske efterretningsfolk har gravet frem af snavs de sidste tre uger. Således talte Erdogan ikke kun til kongen, men til den del af den saudiske kongefamilie og kongedømmets elite, som kronprins Mohammed bin Salman har sat ud på et sidespor, har afpresset med anklager for korruption og i flere tilfælde fængslet eller sat i husarrest, f.eks. forgængeren som tronarving, prins Mohammed bin Nayef, der blev sat fra bestillingen i juni sidste år med et kongeligt dekret.

Mohammed bin Salman har konsekvent forfulgt kritiske røster – fire saudiske prinser, der levede i eksil i Europa som dissidenter, er i det forløbne år kidnappet og ført tilbage i Riyadh, hvilket blev bekræftet af den tidligere efterretningschef (og i øvrigt Jamal Khashoggis velgører) prins Turki al-Faisal.

Jamal Khashoggi var også en del af denne tidligere elite, der ikke længere har indflydelse, og han forklarede sin emigration til USA med, at hans ytringsfrihed blev indskrænket, da den nu 33-årige kronprins kom til magten. Også han ville formentlig være endt i det mondæne Ritz-Carlton hotel, hvor Mohammed bin Salman internerede flere hundrede rivaler i november 2017.

Politiske modsætninger

Underteksten til Erdogans redegørelse er gamle modsætninger, der går tilbage til Det Arabiske Forår. I 2011 støttede Tyrkiet revolterne i Tunesien, Egypten og Syrien i håbet om, at Det Muslimske Broderskab ville tage kontrol og danne regeringer, der både erklærede sig uafhængige af Vesten og i realiteten fungerede som vasaller af Ankara. Tyrkiet støttede altså i egen selvforståelse de arabiske folks selvbestemmelsesret, men vel at mærke med en politisk islam-dagsorden, der matchede den tyrkiske.

Det lykkedes i Tunesien og delvist i Egypten, hvor Det Muslimske Broderskab kom til magten i 2012 og blev væltet af militæret året efter, og slet ikke i Syrien.

Tyrkiet står over for de såkaldte status quo-regimer, primært Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, der har modarbejdet Det Muslimske Broderskabs indflydelse i Egypten og Syrien. Også blokaden af Qatar føjer sig til mosaikken. Dels som hjemsted for de muslimske brødres chefideolog, den egyptiske sheik Yusuf al-Qaradawi, dels har det lille emirat et tåleligt forhold til Iran, som det deler gasfelter med.

Iran er en anden brik i mosaikken – Saudi-Arabiens alliance med Donald Trump-administrationen bygger i høj grad på angsten for Iran og kan have forledt Mohammed bin Salman til at tro, at han med USA’s opbakning kunne tillade sig alt, herunder at ’ordne et internt anliggende’ i Istanbul. Det kan han ikke.

Og mens Erdogan talte i Ankara, tikkede det ind på de internationale nyhedsskærme, at Khashoggis parterede lig ifølge den britiske tv-station, Sky News, angiveligt var fundet gravet ned i den saudiske konsuls baghave. Denne sag er langt fra slut.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Olaf Tehrani
  • Tommy Clausen
  • Torben Lindegaard
  • Hans Aagaard
  • Svend Erik Sokkelund
  • Morten Wieth
  • Erik Karlsen
Anders Graae, Olaf Tehrani, Tommy Clausen, Torben Lindegaard, Hans Aagaard, Svend Erik Sokkelund, Morten Wieth og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helt i orden at Erdogan arbejder på at fjerne en diktator.
Men....
Hvad med ham selv ?!? Hvad med at han trak sig og dermed fjernede Europas værste diktator (hvis ikke Rusland hører med til Europa....) ?

Kjeld Jensen, John Drage Thomsen, Peter Hansen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Trump har ikke Erdogans tekniske efterforskning at læne sig op af. Så på baggrund af krimier og gangsterfilm giver den amerikanske præsident her sine karakterer til saudierne:

“It was carried out poorly and the cover up was the worst in the history of cover ups... They had the worst cover up ever.”

Karsten Lundsby, Kjeld Jensen, Eva Schwanenflügel og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar

Runa skriver.
Det ville ikke undre nogen, hvis hele denne ulyksalige hændelse skyldtes interne kampe om magten i Saudi-Arabien.

Det er i hvert fald interessant og overaskende, hvor varmt den tyrkiske leder taler om menneskerettigheder.

Og til sidst.
En lille rettelse til dem hr. Bennour.
Saudi-Arabiens BNP og indtægt per indbygger er nr. 14 ikke 20. Tyrkiet er ikke nummer 14, men svinger imellem 60 og 61 i verden, langt efter Danmark. Qatar, som de tit omtaler har verdens højeste BNP per indbygger og er et land, der arealmæssigt er på størrelse med Sjælland, et sted omkring 10-12.000 m2 km. Landet er derfor i sig selv én stor oliekilde.

Alle disse olieproducerende lande arbejder stærkt på, at yde verden alt det CO2, der er ved at varme vores klode op. Her er Norge inkluderet. De er nemlig også rige af olie.

Interessant nok har Luxembourg anden højeste BNP per indbygger. Det er interessant, fordi Luxembourg ikke producerer noget, men blot tillader store firmaer og banker skattely. Luxembourg er en microstat, der lever af grådighedsøkonomi. Det samme gælder Irland, som dog ikke er helt så gunstig skatteparadis for de rige, som Luxembourg.

De er heldig, at kunne nyde deres braserede lam på en restaurant i Danmark. Et dansk ægtepar ville næppe kunne nyde stegt flæsk i deres hjemland og bestemt ikke i Saudi-Arabien. De og jeg har valgt det helt rigtige land at bo i. Mit hjemland har dog en anelse højere indtægt per indbygger end i Danmark, men jeg er glad for at bo her, indtil videre. Jeg har også gjort mit bedste for at yde til økonomien. Her er gini-koefficienten heller ikke så høj som i Saudi-Arabien og landene i Mellemøsten. Det vil sige, forskellen på de rige og de fattige. Her er staten mere gavmild, trods alt. Det gavner både dem og mig. Så vær de glad for at de kan spise braseret lam i Danmark , men de må samtidigt unde de "etniske vilde danskere", (jeg har længe fulgt med deres stikpiller til danskerne), deres stegte flæsk. Det smager i øvrigt godt, selv om jeg ikke spiser det så tit, fordi jeg ikke er vokset op med det.

Karsten Lundsby, John Drage Thomsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Søren Lystlund. 8.11
Min pointe var : at man ikke spiser landet (og hvor det ligger) men vitaminer og proteiner og minerale. Alt andet er politik og kender jeg kun godt.

Fra den ene diktator til den den anden, dog har Erdogan ret, alt peger mod, at den nidkære Kronprins har stået bag, og måske ovenikøbet, som rygterne siger, via skype selv har set på alt i mens torturen og drabet fandt sted.

Der er ingen tvivl om, at Jamal Khashoggi har været en torn i øjet på kronprins Mohammed bin Salman og det Saudi-Arabiske styre, så motivet er ret lige til, uanset hvor primitiv selve udførslen og gerningen så blev. Men sådan er det med herskere der selv tror de er usårlige, de laver på et eller andet tidspunkt en eklatant fejl, som så kan fælde dem in-sha-Allah (om gud vil).

John Drage Thomsen

Ganske enig med bl.a. John Poulsen og Peter Hansen i deres syn på Erdogan.
Er det andet end spil for galleriet?
Eller har hans udfald et sigte om, at bortlede opmærksomheden fra hans egne problemer?
Og måske søge ind i varmen hos Trump?
Ingen tvivl om, at den saudiske kronprins ikke er blevet mentalt "voksen", men stadig tror, han kan gebærde sig, som han har lyst (og magt "derhjemme")

Khashoggi-sagen får mig til at undres. Jeg undres over at der bruges meget tid på nuancerede vinkler på sagen. Der bliver nævnt emner som eksport til Saudi Arabien, at Saudi Arabien da er ligeglade med sanktioner fra Danmark, at man i Danmark skulle lægge sig på linie med Tyskland og stoppe alt våbeneksport til Saudi Arabien (hvilket formodentlig intet betyder for Danmark), at Saudi Arabien er en vigtig partner mod Irans indflydelse i mellemøsten og meget mere. En relativ stor fokus på eventuelle konsekvenser af økonomisk og politiske art for Danmark og andre forplumret med symbolske handlinger. Det bliver også nævnt, at det gør man jo løbende i Saudi Arabien, henretter folk, så hvorfor reagerer nu? Såfremt.
Vi er informeret om løgne og skiftende forklaringer fra det brutale Saudi Arabiske diktatur. USA plejer også deres politiske og økonomiske interesser og erklærer muligvis indrejseforbud i USA for de involverede på konsulatet i Tyrkiet. Disse bødler er formodentlig holdt tilbage i Tyrkiet eller er tilbage i Saudi Arabien. De er formodentlig fuldstændig ligeglade med en sådan symbolsk sanktion fra USA. Samuelsen står i medierne uden pondus og udtrykker han har bedt om en samtale med den Saudi Arabiske ambassadør i Danmark. Kina og Rusland har man ikke hørt meget fra i denne sag.
De 3 tilknytningsforstyrrede diktatoriske ledere i Rusland, USA og Kina tager altså ikke "seriøs" afstand for denne umenneskelige brutalitet og dette arrangerede mord. Deres politiske strategier, økonomi og diktatoriske tankegang accepterer dette. Det er trist. Integritet er forsvundet i denne storpolitikske sag og vi lader os alle underkue at 3 tilknytningsforstyrrede verdens"ledere", der navigerer på en måde de fleste ikke forstår og de fleste bliver paf over. Hvor fanden er kærligheden, medmenneskeligheden og integriteten henne? Modet og accepten af at sluge konsekvenserne råt og kollektivt og gå imod den slags umenneskelig brutalitet?

Touhami Bennour

Søren Lystlund
I følge Wikipædier, Tyrkiet Økonomisk er den første i Mellem Østen, den syende (7) i Europa og nr.: 13 i verden.-
Det er bare en oplysning. Du behøver ikke svare.