Læsetid: 3 min.

Flere retssager på vej i USA imod oliegiganten Exxon Mobil

Danmarks grønne tænketank Concito opfordrer den danske regering til at skrue op for forskningen i grøn teknologi
27. oktober 2018

New York sagsøger Exxon

New Yorks statsanklager, Barbara Underwood, besluttede onsdag at stævne oliegiganten Exxon Mobil, fordi selskabet har løjet over for sine investorer omkring de tiltag, som Exxon Mobil har gjort for at imødekomme strengere klimaregulering. Det skriver The New York Times.

Stævningen af Exxon Mobil er resultatet af en tre år lang undersøgelse, der ifølge New Yorks statsanklager beviser, at olieselskabet har vildledt offentligheden og sine investorer ved »bevidst og systematisk at undervurdere eller ignorere« risikoen for at selskabet vil blive underlagt klimapolitiske restriktioner.

Sagen handler derfor ikke om, hvorvidt Exxon Mobil har et medansvar for den globale opvarmning, men om selskabet forholder sig realistisk til sin egen forretningsmodel set i lyset af fremtidige restriktioner på udvindingen af kul, olie og gas.

Exxon Mobil er allerede involveret i flere andre sagsanlæg, der handler om olieselskabets ansvar for den globale opvarmning.

Havene er varmere end nogensinde

Op mod 90 procent af den globale opvarmning lagres i verdenshavene, som ifølge klimatænketanken Carbonbrief sætter ny varmerekord i 2018. Samtidig forventes klodens overfladetemperatur i 2018 at blive den fjerdevarmeste nogensinde.

Det viser nye data, der også peger på, at koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren igen i 2018 stiger i forhold til året før. Der er altså endnu ikke tale om et vendepunkt for den globale opvarmning, men at udviklingen fortsætter i hast den forkerte vej.

Siden 1990 er verdenshavene i gennemsnit steget med otte centimeter, og klodens gennemsnitstemperatur er steget med omkring 1,1 grad siden den industrielle revolution.

Teknologisk fiks lader vente på sig

EU har de sidste ti år brugt knap en halv mia. dollar eller helt præcist 424 mio. euro på pilot- og demonstrationsprojekter for at udvikle den såkaldte CCS-teknologi (Carbon Capture and Storage), der skal trække CO2 ud af luften ved afbrændingskilden for derefter at kunne lagre den overskydende CO2 i jorden igen.

CCS-teknologier udgør en fundamental del af løsningen på klimakrisen og medregnes i stort set alle klimamodeller og scenariebeskrivelser som et vigtigt bidrag til at kunne holde klodens temperatur under to grader celsius, som det er vedtaget i Parisaftalen.

Derfor er konklusionen i en ny evalueringsrapport fra EU også nedslående. Her lyder det, at pengene stort set er spildt, da alle projekter enten er stoppet eller er opgivet.

»Vi konkluderer, at ingen af programmerne er lykkedes med at udvikle CCS i Europa,« skriver forfatterne bag evalueringen.

Dansk klimapolitik: Blablabla...

Danmark er hele verdens grønne førernation, lyder det fra de danske politikere, der fortsat kan høste frugterne af tidligere danske satsninger på grøn teknologi. Men det bliver ikke så nemt at bevare en position fremme i førerfeltet i fremtiden, skriver Danmarks grønne tænketank Concito i en ny analyse.

Problemet er, at regeringen over de seneste år har grønthøstet i de statslige forskerbevillinger til udvikling af grøn teknologi, og det vil ramme i de kommende år, advarer Concito.

»Rapporten viser, at vi stille og roligt risikerer at sakke bagud i forhold til den grønne omstilling af energisystemet i Danmark, og det er rigtigt ærgerligt – ikke bare for klimaet, men også fordi vi risikerer at sætte den danske førerposition og de enorme muligheder, der er for yderligere vækst og beskæftigelse inden for den grønne omstilling over styr,« siger Sara Petrycer Hansen, projektchef for Concitos initiativ om Danmark som grøn vindernation.

»Samlet set står der ét billede tilbage: Danmark er nødt til at øge ambitionerne væsentligt de kommende år. Ellers leverer vi ikke det nødvendige bidrag til den globale klimaindsats. Og vi risikerer i øvrigt at forspilde muligheden for at kombinere en ambitiøs klima- og energiindsats med vækst og arbejdspladser i hele Danmark,« siger Concitos direktør Christian Ibsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu