Baggrund
Læsetid: 2 min.

Forhandlingsspillet om brunkullets fremtid er i fuld gang efter forbuddet mod rydningen af Hambachskoven

Det foreløbige stop for rydningen af Hambachskoven i Tyskland påfører energikoncernen RWE et milliardstort tab og miljøbevægelsen en stor sejr. Energien i det stærkt CO2-forurenende brunkul under skoven er overflødig, mener De Grønne
Demonstrationen Save the forest – stop coal ved Hambachskoven nær Køln i Tyskland i sidste uge.

Demonstrationen Save the forest – stop coal ved Hambachskoven nær Køln i Tyskland i sidste uge.

Christoph Hardt

Udland
13. oktober 2018

Det, der i sidste weekend skulle have været en protestmarch på kanten af den omstridte Hambachskov i det vestlige Tyskland, endte nærmere som en fest for de næsten 50.000 fremmødte.

En forvaltningsdomstol i Münster havde efter en klage fra miljøorganisationen BUND kort før demonstrationen nedlagt et foreløbigt forbud mod den omstridte rydning af skoven, hvor energikoncernen RWE frem mod 2040 vil udvinde undergrundens mere end to milliarder ton brunkul.

Den udvikling har tyske medier i denne uge udlagt som et klart nederlag for både regeringen i Nordrhein-Westfalen og for RWE.

»Den ene taber er en delstatsregering, der forbød adgangen til skoven og forberedte rydningen, selv om der endnu ikke var et retsligt grundlag for det. Den anden taber er koncernen RWE, der hurtigst muligt ville skabe praktisk præcedens for sin linje – før ’kulkommissionen’ i Berlin mod slutningen af året som planlagt beslutter, hvordan udfasningen af kulenergien skal foregå,« skriver Die Zeit.

Beslutningen har medført, at RWE’s aktiekurs er faldet med omkring en tiendedel – et værditab, der i absolutte tal ligger omkring 7,5 mia. kroner. Selv Blackrock, verdens førende finansinvestor, har i denne uge rådet RWE til helt at tage afsked med forretningsmodellen omkring brunkullet, der er den mest klimaskadelige energikilde til strømproduktion.

RWE advarer selv mod, at forbuddet kan true forsyningssikkerheden, og at det kan koste et tocifret milliardbeløb i danske kroner at lade skoven stå og brunkullet forblive i jorden. Disse udmeldinger tolkes af miljøorganisationer og medier omvendt som en optakt til RWE’s forhandlinger om en godtgørelse og et blødt kompromis, når kulkommissions miljøeksperter, fagforeninger og energifagfolk op til klimatopmødet i Polen i december kommer med deres anbefalinger til udfasning af brunkullet i Tyskland.

Over for Information kalder De Grønnes gruppeformand Anton Hofreiter RWE’s argumenter for »absurde«.

»Vi har en så stor overkapacitet (af strømproduktion, red.) i kraftværkerne, at rydningen af skoven og afbrændingen af brunkullet slet ikke er nødvendig. Og vi ved, at, at en hurtig udfasning af brunkullet er nødvendig for at overholde klimamålene,« siger han.

»Vi kan uden videre lukke ned for otte til ti gigawatt brunkulskraft. Dermed vil vi også kunne nå de tyske klimamål for 2020. Derefter kan vi efterhånden lukke de øvrige kulkraftværker,« siger Anton Hofreiter.

»Vi skal selvfølgelig finde fornuftige løsninger for arbejdskraften i branchen. Men også det er absolut muligt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bortset fra denne sag og dens tragiske dødsfald midt inde i Europa, er verdens gigantiske kulproducenter faktisk i gang med at forberede en voldsom stigning i udvindingen af kul for de nærmeste 10-20 år.

Ud over at være stor el-producent er RWE også Europas største kulproducent. Og det tyder på, at denne branche på ingen måde hverken vil anerkende eller respektere, at den klima-relaterede udvikling går dem imod. Denne stor-satsning over hele verden er som voldsom, at "det må være aftalt spil" mellem aktørerne - herunder RWE.