Analyse
Læsetid: 5 min.

Den forsvundne saudi-journalist Jamal Khashoggi kan udløse ny krise i Mellemøsten

Jamal Khashoggi er ikke hvem som helst. Er han blevet bortført eller myrdet af saudiske diplomater i Istanbul, kan det forårsage en krise af uoverskueligt omfang i Mellemøsten
I Istanbul har der været demonstrationer foran det saudiarabiske konsulat i protest mod Jamal Khashoggis forsvinding. Her demonstrerer den yemenittiske journalist Tevekkül Karman, der modtog Nobels Fredspris i 2011.

I Istanbul har der været demonstrationer foran det saudiarabiske konsulat i protest mod Jamal Khashoggis forsvinding. Her demonstrerer den yemenittiske journalist Tevekkül Karman, der modtog Nobels Fredspris i 2011.

Ahmet Bolat

Udland
10. oktober 2018

Det saudiarabiske kongehus ynder at fortælle udenlandske besøgende om beduinernes æreskodeks, der fordrer ubetinget gæstfrihed – diyafa – selv over for fjender. Som gæst i ørkenteltet har enhver det samme krav på ophold og forplejning.

Den regel var den prominente saudiarabiske journalist-diplomat, Jamal Khashoggi, tilsyneladende ikke omfattet af, da han tirsdag i sidste uge besøgte sit lands konsulat i Istanbul for at få papir på, at han var blevet skilt fra sin ekskone. Han er ikke set siden. Hvad der er sket med ham, vides ikke, men det tyrkiske politi har iværksat en efterforskning, bakket op af Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, der »personligt vil forfølge sagen«. Af gode grunde – den kan udvikle sig til den hidtil mest alvorlige krise i Tyrkiets allerede anstrengte forhold til kongeriget på Den Arabiske Halvø.

Erdogan er i forvejen på kant med Saudi-Arabien i Syrien-politikken, og har saudierne dummet sig i denne sag, vil det styrke Tyrkiets legitimitet som sunnitisk magt og legitimere Erdogans samarbejde med Iran og Rusland.

Tyrkiets reaktion vil dog afhænge af USA, der indtil nu har været lunken. Præsident Trump »kan ikke lide«, hvad han hører om sagen, og kongresmedlemmer er alarmerede og taler om at annullere våbensalg til Riyadh, men derved bliver det.

Intet er besluttet og intet er dokumenteret, selv om den tyrkiske presse svælger i teorier om, at Khashoggi er blevet myrdet, parteret og kørt væk i diplomatbilers bagagerum – eller er blevet bedøvet og bortført til Saudi-Arabien, sådan som det tidligere er overgået fire regimekritiske saudi-prinser i Europa.

En mand med forbindelser

Den 59-årige Khashoggi er ikke en ordinær dissident, men i årtier en respekteret figur i den saudiske elite som journalist, chefredaktør og talsmand for prins Turki al-Faisal, den tidligere spionchef og saudiarabisk ambassadør i London og Washington.

I 2015 støttede Khashoggi den dengang nye de facto-regent, kronprins Mohammad bin Salmans liberalisering af samfundslivet og opgør med det rigide wahhabist-præsteskab – biografer blev tilladt, kvinder fik kørekort, etc. Khashoggi roste også annonceringen af økonomiske reformer, der i 2030 skal gøre Saudi-Arabien selvforsynende med industriproduktion, akademisk arbejdskraft og iværksættere, der kan erstatte import af teknologi og international ekspertise.

Formålet er at mindske afhængigheden af olien som den dominerende økonomiske faktor, og kronprinsens udspil blev set som en længe ventet liberalisering, der kunne skaffe ny foretagsomhed.

Det er ikke sket – andelen af udenlandske investeringer er faldt med 80 procent – fra syv milliarder dollar i 2016 til 1,4 milliarder i 2017. Og før den tid, da kong Abdullah stadig regerede, var tallet over 12 milliarder dollar. Investorernes mistillid skyldes kronprinsens katastrofalt amatøragtige udenrigspolitik, som også Jamal Khashoggi har ytret sig kritisk om.

Khashoggi har altid været en liberal og til tider kontroversiel stemme i den saudiske offentlighed, men som fætter til våbenhandleren og milliardæren, Adnan Khashoggi, var han beskyttet af de familiære forbindelser til kongehuset, og kunne benytte sig af et vist frisprog.

Da jeg mødte ham i Riyadh og senere i Beirut i 2002 – han var redaktionschef på det engelsksprogede Arab News – skrev han på en bog om sit ungdomsvenskab med Osama bin Laden, som han interviewede flere gange.

»Osama ville helst været forblevet landmand og entreprenør i Sudan,« fortalte han dengang, »men Clinton tvang sudaneserne til at udvise ham. Resultatet blev hans asyl i Afghanistan og den radikalisering, det medførte men det var ikke med hans gode vilje.«

Rigtige venner

Bogen er aldrig udkommet, formentlig af politiske grunde, og i det hele taget har Khashoggi evnet at balancere på den hårfine line mellem dissens og politisk tålelig kritik. Han er blevet fyret to gange som chefredaktør på den nationale avis, al-Watan, han var kortvarigt chef for al-Arab, en tv-satellitkanal i Bahrain, ejet af prins Alwaleed bin Talal, den stenrige medieinvestor, som Khashoggi også var ven med.

Alwaleed bin Talal var blandt de fremtrædende saudiere, der blev arresteret og indespærret på Ritz-Carlton-hotellet i Riyadh, sigtet for korruption og løsladt i januar efter et forlig, der fjernede ham fra listen af milliardærer.

Også prins Turki al-Faisal, det var Saudi-Arabiens chef for efterretningstjenesten i 25 år, men gik af efter 11. september 2001, da hans relationer til Osama bin Laden blev genstand for amerikansk interesse.

Det var prins Turki, der finansierede Osama bin Ladens arabiske kampgruppe i den afghanske modstandskamp mod den sovjetiske besættelse i 80’erne, og han blev kortvarigt sendt på græs som »forretningsmand«, men gav dog interviews til vestlige medier i 2002 og 2003, hvorefter han fik en diplomatisk karriere med Khashoggi som sin nærmeste rådgiver.

Det gik nogenlunde, indtil kong Salman besteg tronen efter broderen, Abdullah, og gjorde sin da 29-årige søn, Mohammad bin Salman, til forsvarsminister. Kort efter blev han udnævnt til kronprins, og i mellemtiden havde han erklæret krig mod houthi’erne i Yemen, der havde vælte den prosaudiske præsident og truede med at erobre dennes sidste bastion, havnebyen Aden.

Saudi-Arabiens indgreb i Yemen – hjulpet logistisk og militært af USA og Storbritannien – har forårsaget den hidtil værste hungerkatastrofe i nyere tid i Yemen. Mohammad bin Salmans næste udenrigspolitiske ’initiativ’ var blokaden af gasemiratet Qatar, der skulle tvinge emiren til at underkaste sig den saudiske udenrigspolitik over for Iran. Det slog fejl. Qatar fik massiv moralsk og militær støtte af Tyrkiet og forhandler i disse uger med Rusland om samarbejdsaftaler.

Telefoniske trusler

Det var, da Khashoggi ytrede sig kritisk om den førte udenrigspolitik, at han fik telefoniske advarsler om at stikke piben ind. I stedet flyttede han til USA og blev knyttet til avisen The Washington Post. Hans seneste klumme, før han forsvandt i konsulatets mørke, var en kritik af krigen i Yemen med en opfordring til omgående våbenhvile og fredsforhandlinger.

Den 32-årige kronprins er kendt for at være ømskindet over for kritik, især når den drejer sig om Yemen-krigen, hans hidtil mest spektakulære udenrigspolitiske fiasko. Om det er på ordre fra ham, at 15 saudiske ’diplomater’ ankom til Istanbul forrige weekend, og som tyrkerne mistænker for at have ’nakket’ Khashoggi, er naturligvis umuligt at sige.

Men andre kidnapninger har fundet sted – ud over de fire dissidentprinser i Europa og den libanesiske premierminister, Saad Hariri, der frasagde sig sit embede i en tale fra et hotelværelse i Riyadh. Han vendte tilbage til Beirut, efter at den franske regering lagde pres på Riyadh.

Nu lægger den tyrkiske præsident pres på den saudiske kronprins. Det er første gang, tyrkerne oplever Recep Tayyip Erdogan i rollen som beskytter af pressefriheden. Hans styre har lige for tiden sat 150 journalister i fængsel.

De saudiske myndigheder har bekræftet, at Khashoggi ankom til konsulatet, men fastholder, at han gik igen efter mindre end en time. Hans tyrkiske kæreste, som han gav besked på at ringe til en regeringskontakt, hvis han ikke dukkede op, ventede i fire timer uden for konsulatet, før hun tog kontakt til myndighederne. På det tidspunkt kan han have været død i flere timer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Kan forårsage en krise af uoverskueligt omfang i Mellemøsten". Det går jo planmæssigt...

Saudi-Arabien spiller højt spil og satser på at amerikanerne i sidste ende vil udrede situationen. Uklogt. Det kommer kun til at skubbe Erdogan tættere på Putin.

Da jeg læste denne artikel, kunne jeg ikke undgå at tænke på Naser Khader som støtter den brutale Wahhabi-Regime i Saudi Arabien. Jeg tænkte på alt det vrøvl og løgne som han opdigter om så kaldt reformer i terror-regimet Saudi Arabien. Man kan nærmest tro at Naser Khader er Saudisk agent. Hvem ved, men han arbejder for Hudson Institute. Instituttet betegnes som neokonservativt og finansieres da også af forskellige konservative fonde i USA, og driver bl.a. med lobbyvirksomhed for USA’s venner i Mellemøsten.
I en af hans seneste indlæg i Berlingske skrev Naser Khader at Danmark må ikke støtte Canada i kritikken af Saudi Arabien ifm. fængsling af kvinderettigheds aktivist. Hans argument var at Canada har svigtet i kamp mod ISIS (hvilket er vrøvl), derfor vi må ikke støtte dem. Radio24Syv konfronterede ham med det vrøvl han havde skrevet i Berlingske. Så kom han med endnu flere vrøvl og løgne. Han sagde at vi ikke må kritisere Saudierne offentligt (kun bag kulisserne), fordi kronprins bin Salman er i gang med reformer og har mange fjender.
Der har altid været magtkamp i Saudi Arabien, og kampen blusser op når kongen dør og efterfølger skal vælges blandt fætter og onkler. Bin Salmans fjender er magtkamp fjender og ikke reform fjender. Så kaldt reformer er bare et cover up for at knuse al modstand. Bin Salman har fængslet, kidnappet og dræbt flere kritikere end hans forgængere.
https://www.berlingske.dk/nyheder/saudiarabisk-kritiker-forsvundet-det-e...
Saudi-Arabien er terrorens vugge:
https://jyllands-posten.dk/protected/premium/international/ECE9374484/ti...
Stop støtten til de wahabistiske ekstremist-regimet:
https://politiken.dk/debat/kroniken/art5607333/Stop-st%C3%B8tten-til-de-...

Saudi Arabia is the birthplace and cradle of the austere Sunni doctrine of Wahhabism and Salafism which inspires extremism. Saudi Arabia is the cradle of terror.

Jan August, Harald Strømberg, Jan Eskildsen, Karsten Lundsby, ingemaje lange, Torben Skov og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Det saudiske styre kan forårsage en krise af uoverskueligt omfang i Mellemøsten- ikke ved at bombe 100-vis af uskyldige mennesker og være skyld i sult og sygdomme, men ved at kidnappe en med amerikansk pas---

Ja, Khader er Adjunct Fellow ved Hudson Institute, der møder dig med denne tekst under About på deres hjemmeside: "Promoting American leadership and global engagement for a secure, free, and prosperous future." Er det bare helt naturligt, at man som medlem af det danske parlament arbejder for en organisation, der vil styrke USA's lederskab?

Karsten Lundsby, Flemming Berger, Jan Jensen og Jan August anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Kan man i al stilfærdighed ikke bede om at fokus i denne svinske, formentlig brutale mord-likviderings sag rettes mod Saudi-Arabiens brutale diktatorer selv(!) -- i stedet for at bruge "energien" på her at skrive alt muligt groft om Naser Khader?

Ærlig talt: Find lige proportionerne frem, igen-igen, tak ! Og lad os med rette fokusere på de hovedmistænkte i denne svinske sag: Saudi-Arabiens udsendte mordere !

Selv udenrigspolitiske ignorant Trump har her til aften været ude med en rimelig klar udtalelse (som en af hans vidende e-folk eller State Departement, formentlig har udstyret ham med!), men hvor han dog forlanger svar, og i øvrigt antyder at det var fra "top-niveau" I Saudiarabien at denne svinske handling blev beordret.

Er det følgelig ikke lidt vigtigere at følge denne meget mere vigtige (omsider) USA-kritik, end at bruge energien på straks at fare frem mod hjemlige Khader? = Mildt sagt besynderlig måde at "prioritere" på.

Vi ved at Saudi Arabien indbetaler gode penge til de amerikanske "Tænketanke" som er sat i verden for at skubbe visse politikker op på dagsordenen, og andre ned. Saudierne har fået en dejlig masse smiger fra disse "Tænketanke" og deres loyale meningsskabere på de store amerikanske aviser på det sidste. Man kunne vel ligefrem sige at det brutale regime med den unge kronprins er forsøgt vasket snehvidt! Derfor er det da relevant at Nasser Khader! har sin gang der. Hans arbejder med at f.eks. at skubbe hvidvask af Saudi Arabien ud på tv-kanalerne (som han jo vitterlig har gjort, bla. i Deadline) stopper vel ikke bare fordi han er i hjemme i Danmark...

Thomas Bindesbøll

Jan Skovgaard Jensen,

Jeg ved ikke hvor "vi" ved dét fra, og det er en meget generel formulering.
Desuden synes jeg ikke ligefrem Saudiarabien har fået megen "smiger" fra hverken amerikanske eller europæiske tænketanke, seneste tider, især hvad angår deres beskidte krig i Yemen?

Kom gerne derfor i stedet med en helt konkret(!) dokumentation for at lige just reaktionære Saudi-Arabien indbetaler penge til just Hudson Institute, hvor Khader er ansat? Tak -

Neokonservatisme er dybest set et zionistisk projekt . Og det er hidtil lykkes foruroligende godt. Israels fjender er lagt ned efter tur. Syrien ser ikke ud til at lykkes trods et meget aktivt Israel, og Iran mangler stadig, men der arbejdes virkelig meget paa det.
Saudierne er ikke fjender af Israel. Derfor er linen meget lang.

Hvorfor dog al den larm? 9/11 udløste intet og brutaliteten var ikke mindre før MBS. Det politiske klima i USA skiftede hurtigt, så hvad sker der?

Niels Duus Nielsen

Thomas Bindesbøll, kong Salman er bedøvende ligeglad med, hvad du og jeg mener, så at kritisere ham er en rent symbolsk handling, som ingen effekt har overhovedet. Proportioner, Thomas Bindesbøll, proportioner! Ret din kritik derhen, hvor du kan gøre en reel forskel.

At kritisere Naser Khader vil påvirke hans chancer for at opnå genvalg, og slipper vi af med Khader på Christiansborg, er vi sluppet af med en krigsmager og propagandist, der benytter enhver lejlighed til at skønmale det despotiske saudiske styre og dets handlinger.

At tvinge Khader ud af dansk politik vil faktisk gøre en reel forskel, i modsætning til blot at pudse sin egen glorie. Selvfølgelig skal Saudi Arabien kritiseres, men hvis man vil ændre verden, bør vi kritisere de af vore egne, som aktivt billiger den saudiske politik.

Saudierne, støttet af USA og UK, er i færd med at begå et folkemord i Yemen. Det eneste, vi som danskere kan gøre ved det, er at forsøge at vælte de politikere, som bakker op om dette folkemord.

Lad os melde os ud af angrebsalliancen NATO, ophæve forsvarsforbeholdet og indgå i en europæisk forsvarsalliance. Det vil tage tid at finde forståelse for en sådan politik, men det første skridt må være at slippe af med politikere som Khader.

Thomas Bindesbøll

@ Niels, men også alle andre her i tråden

*Proportionerne* her må da her medføre, bla. i at forstærke kritikken af SaudiArabiens morderiske handlinger, og uanset om de lytter eller ej, så skal det da underalle omstændigheder udtrykkes`! = Undertrykkelse af opposition, desuden kritisere dobbeltmoralen på Vestens side, etc...

Men denne kommentar-tråds besynderlige fokus - for ikke at sige grove personangreb - på åbenbart her specielt Naser Khader, er da langt under niveau for en seriøs diskussion. Ærlig talt! Hvorfor dogh denne pinlige, personfiksering ?...

Jeg bad længere oppe om dokumentation for at f.eks. Hudson Institute, hvor Khader har arbejdet (eller måske stadig gør) skulle være financieret af Saudiarabien?
Det er der ikke kommet noget svar på, og jeg tvivler på at det kommer ...

Kort sagt: Bevar hellere de store linier, også set ud fra et lille dansk synspunkt. Det går ikke via besynderlige personangreb. Alternativt: Så forfægt dog i stedet - med åben pande stadig SELV og personligt jeres egne meninger -- og send dem bla. til Khader himself, og konfrontér ham med jeres meninger. Men gør det dog personligt !

(Det *kunne* jo også være, at manden havde et svar, måske også eet, som måske var værd at lytte til) ?

PS: I dag markeres 75-årsdagen for "undtagelsen", = evakueringen af det store flertal af danske jøder 1943, til Neutrale Sverige. En fremragende, humanitær handling. Når jeg derfor også her i denne tråd hører om "zionistiske komplotter", etc, bliver jeg straks på dupperne.,,

Min gode gamle afdøde far, dengang DKP'er og Modstandsmand med stort M , sagde engang til mig i Kastrup Havn 1998, med vanlig beskedenhed: ..."Ja, Thomas, har man ikke udrettet andet i sit liv, så var dét vi gjorde her dog altid lidt"...
= At beskytte civile, til hver en tid... og "Uansett", som de siger min norske familie"...

Dette gælder da følgelig også for også for denne tråds fokus (eller dét der burde være denne tråds fokus): At adressere de rette krigsforbrydere (her Saudiarabien) og ikke via omveje, men også så direkte som muligt.

Derfor: Bevar fokus, kritisér verdens totalt opportunistiske magt-geo-politiske "alliancer", fordøm - i den lange rækkje --(!) senest også aktivt folkedrabet i Yemen, og ret en direkte appel til alle de ansvarlige politikere, også herovre, også vore hjemlige, der ofte lever under "bekvemmelighedsflag".

Men gør det venligst konkret og via egne henvendelser, og ikke blot i en kommentar. Det er da mere ærligt at skrive til dem man kritisere direkte.

/ Thomas

4. august 2016 skriver Nasser Khader et åbent brev i Kristelig Dagblad til Pave Frans. Jep, Pave Frans!

"Kære pave Frans. Du har formatet, og du har talerøret. Det vil være en langt større velsignelse for verden, hvis du, som den kristne kirkes betydeligste leder, ville hjælpe os muslimer i en retning, hvor vi kan få en chance for at opleve, at vores religion virkelig kan være en fredens religion. Det gør du ikke ved at sige, at islam er uden skyld og ved konstant at relativisere," skriver Naser Khader blandt andet. Det er jo nærmest Trumpsk med al den snak om format! Og med al den relativering Pave Frans bliver der jo ingen krig, vel.....

Naser har mange venner i den lille leg der hedder krig, deriblandt Saudi Arabien og nu også den Katolske Kirke!

Thomas Bindesbøll

Jan Skovgaard Jensen,

1)) Jeg kan umiddelbart ikke finde noget som helst "kritisabelt" i Khaders åbne brev, da slet ikke i forhold til, hvad i der i øvrigt foregår mht, til at prøve at nuancere alle religioners store flertal af mestendels fredsommelige udøvere? Især slet ikke i forhold til et heldigvis mindtretal samme store "monetistiske" religioners fanatikere.
Khader taler jo i sit åbne brev om bla. om "fredens religioner". Det er vel ikke det værste?
For alle os andre der har helt vor egen "tro" = Jesus er i form af diverse gode menneskelige *engle', tilstede på Vesterbro, islær kl 03 om natten, og af almindelig omsorg for dit medmenneske, er en helt anden historie. Men pyt nu med det. Kun godt at disse menneskelige engle er tilstede !

2) Vi er enige om at Saudiarabiens Wahhabit'ter ad diverse omveje i årtier har financieret diverse ekstreme grupper.
Men når man, som du fremfører, tidligere ovenfor, at diverse amerikanske tænktetanke er direkte financieret af samme Saudi-arabien, ja så bør der vel komme konkrete navne og dokumentation for dette ?
= Navne og dokumentation, tak !

Jeg har aldrig før hverken hørt eller set, at Naser Khaders "Hudson Institute", kan kobles til Saudiarabiske bagmænd. Men hvis du har konkrete beviser på det modsatte, så skriv dem gerne her. Tak.

Kan godt lide din stil, Thomas!

Skolelæreren fra start-60'erne.....

JEG VIL HAVE BEVISER OG DOKUMENTATION. TAK.

Thomas Bindesbøll

Jan,

Pyt med skolelærerne, vi har jo alle haft dem. For midt vedkommende dog også et par rigtigt gode, hyggelige og tolerante... Smiler :-)

Måtte dog allerede som 14- årig gå i clinch med min egen folkeskole-historie lærer, der anvendte en dengang gængs historie-lærebog, fra Munksgaards Forlag) , hvori der bla. stod, at det var 'udmærket'(!) at den danske samarbejdsregering i 1941 selv internerede de danske kommunister, så ikke flere blev pågrebet...

- Når man så tog mod til sig og i klassen spurgte spurgte, hvorfor i alverden det danske politis nazi-private registrerings-afdeling sendte en liste med mere end 100+ navne ud på listerne, ift til det Gestapo & Co,. dengang SELV havde på arrestations-listerne...? Ja, så fik man godt nok ikke noget svar, men dog en debat, hvor en hel del blev klogere, min historielærer inklusive. Alt dét ville jeg jo ikke kunnet have fremført, hvis ikke det var fordi min egen gl, far og dengang i 1941' DKU'er, siden under jorden og modstandmand, kendte til statistikken...

Men nuvel og tilbage: Du skrev blot selv tidligere, ovenfor, at det var velkendt, at Saudi-arabiske reaktionære regime-slyngler fiancierede diverse amerikanske tænketanke. Det tror jeg såmænd gerne. Men hvilke ?

I det konkrete tilfælde, "Hudson Institute", hvor Khader har / er tilknyttet, har jeg ikke hørt om nogen konkret "Saudiarabisk støtte"?
Korrigér mig gerne, hvis du har konkrete beviser for der modsatte, tak.

Bortset fra det, undrer det mig stadig , hvorfor denne debattråd i dén grad fjerner sig fra fokus "Saudiarabiens" udsendte mordere, (men i stedet for manges vedkommende består i alle mulige person- angreb på Khader? Det er da dårlig stil, fremfor at holde fokus på Saudiarabien selv, og dermed også kritisk fokus på alle samme regimes primære forbrydelser...

Du ved godt, Thomas, at Hudson Institute holder lav profil med deres donorer og kun nævner æreværdige amerikanske selskaber som Monsanta og Heinz etc. Men et tidligere Boardmember og nu Trustee Emeritus hos Hudson Institute en fyr ved navn James H. Dowling kommer fra det multinationale PR firma Burson-Marsteller. Og om netop dette PR firma skriver Sourcewatch It also worked to improve the image of the late Romanian president Nicolae Ceausescu and the Saudi royal family. Nice guy...

Man kunne kalde ham Naser Khaders skolekammerat!

Joken må være at Jamal Khashoggi var en Nasser type. Manden promoverede saudierne og deres politik. Mon disse mennesker nogensinde lærer at deres herre ikke tænker på andre end dem selv? Selv ikke engang deres egne medie propagandister?

Det er en trist verden når Jamal dør og der bliver skrevet artikler og jeg skal komme efter dig, men når Tyrkiet som er en af de farligste steder at arbejde som journalist dræber utallige journalister, er der ingen der blinker et øje. Hell, glem hvad jeg lige har skrevet, tænk over de tusinder af børn der dør pga Saudi og amerikanske f16 fly der bomber Yemen, og sig mig om det får nogen til at blinke??

DRs Puk Damsgård var ikke for lang tid siden i Yemen, hun kunne ikke finde de døde eller sultne børn... nothing to see nothing to hear... move on!

"Mainstream Journos Pissed As Saudi Clown Prince Nabs One Of Their Own"
http://www.moonofalabama.org/2018/10/mainstream-journos-are-pissed-that-...

Thomas Bindesbøll

Synes igen-igen at det er en fejlslagen attitude her at gå efter Khader, fremfor efter Saudiarabien, "themselves". Det undrer ?
1)) Der foreligger ingen dokumentation for at Hudson Institute er fiancieret af Saudi'erne, punktum. At der så sikkert (jævnfør Jan, og dit seneste indlæg, tak!), optræder allehånde andre ubehagelige bagmænd bag snart sagt enhver amerikansk tænketank er så en anden sag.
For 20 år siden havde vi heldigvias(!) ejheller her i DK alle mulige private "tænketanke". Men det er en anden diskussion,. Vi kunne også kalde det "lobbyisme".

2) Hvorfor arme Puk Damsgaard - der da ellers og og altid ganske modigt har gjort sit job, lige siden hun som oprindelig JP-korrespojdent blev kylet ud af Pakistan - nu pludselig skal i skudlinien af kritik (j. indlæg af Sabzi Polo), forstår jeg heller ikke? Hun er da hverken blind for rædslerne i Yemen, eller nogen som helst andre steder i det "ulykkelige Arabien".

Til sidst dog blot lige: Også i Yemen er der to (tre-fore-fem) parter, også her er der propagandakrig og Fake News, på alle sider.
Sådan er forholdene desværre i vore dages "Jernindustri" , hvad angår "nyhedsformidling".

Men alle civile tab - ja det er dém vi bør fokusere på. Tak for ordet.

To fremragende artikler om Saudi Arabiens, sker ofte gennem UAE, indflydelse på amerikansk udenrigspolitik via donationer til diverse tænketanke, det såkaldte Massachusetts Avenue, som også er stedet hvor de alle ligger. "But they discovered something: Spending on think tanks was effective, especially compared with other methods of buying influence."

Mon ikke Naser alligevel er betalt med Saudiske penge...

https://www.vox.com/2016/3/21/11275354/saudi-arabia-gulf-washington

https://www.nytimes.com/2014/09/07/us/politics/foreign-powers-buy-influe...

Thomas Bindesbøll

Fremfør gerne konkrete beviser for at Kahder er betalt af Saudiske penge - tak.
Ellers er det jo blot løse rygter, og under niveau for en seriøs debat herinde. Ærligt talt! Og hvorfor dog denne primitive personforfølgelse ?